U Rovinju počeo spektakularni Red Bull Air Race (a došao je i onaj čovjek koji se bacio iz svemira)

Felix Baumgartner rekao je da je potpuno očaran Hrvatskom

30.05.2015., Rovinj - Najekstremnije svjetsko letacko natjecanje Red Bull Air Race po drugi puta u odrzava se u Rovinju. Red Bull Air Race okuplja najbolje svjetske pilote koji kombinacijom brzine, preciznosti i vjestine upravljaju okretnim avionima, provlaceci se kroz 25 m visoka vrata, do brzine od cak 370 km/h. Trening Master klase. 
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Svjetsko prvenstvo najboljih letača Red Bull Air Racea počelo je danas u Rovinju. Taj je sportsko-turistički događaj godine okupio velik broj ljubitelja zračnih akrobacija iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prati ga gotovo 300 svjetskih medija, a slika iz Rovinja ide uživo u 15 zemalja, piše Hina. Prijenos se može gledati u brojnim zemljama, među kojima su Austrija, Njemačka, Španjolska, Velika Britanija, Poljska i Francuska.

“Preobrazba Hrvatske u cjelogodišnju destinaciju jest jedan od glavnih ciljeva Ministarstva turizma te svakako možemo reći da ovakve manifestacije pridonose stvaranju tog imidža”, rekao je novinarima u Rovinju ministar turizma Darko Lorencin izrazivši pritom zadovoljstvo što se drugu godinu zaredom ovakva utrka, s velikim interesom publike i medija, održava u Hrvatskoj, u Rovinju. To je, istaknuo je ministar, pokazatelj koliko je pozitivan dojam imala prošlogodišnja utrka na gledateljstvo i organizatore iz Red Bulla.

Jedan od najznačajnijih događaja za hrvatski turizam

“Red Bull Air Race i ove je godine u Rovinj privukao velik broj posjetitelja te potvrdio da je jedan od najznačajnijih događaja koji promiču hrvatski turizam i Rovinj kao vrhunsku destinaciju”, naglasio je član Uprave Adris Grupe i predsjednik Uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović.

“Svi Maistrini kapaciteti su popunjeni a prema trenutnom stanju bookinga možemo govoriti o rastu od čak 15 posto kod hotela. Samo u ovoj predsezoni bilježimo 14 posto više noćenja, čemu je pridonijelo i održavanje Red Buli Air Racea”, rekao je Popović. On smatra kako bi bilo dobro kada bi u Hrvatskoj bilo još više takvih događaja jer je to jedan od alata kako postati atraktivnija destinacija. “Investicijama u turizam vrijednima gotovo tri milijarde kuna Adris grupa i Maistra stvorile su infrastrukturne i operativne preduvjete za održavanje ovako značajnih i zahtjevnih događaja visokih standarda”, poručio predsjednik uprave Maistre.

Po riječima gradonačelnika Giovannija Sponze, Rovinj želi iskoristiti ovu veliku šansu da gledateljima širom svijeta pokaže svoju jedinstvenu ljepotu iz jedne osobite perspektive. “Činimo sve kako bi u najmanju ruku bili jednako dobri organizatori i domaćini kao i prošle godine, a u nekim segmentima i bolji. Ova velika manifestacija iziskuje posebne organizacijske napore. U organizaciju su uključeni mnogobrojni zaposlenici sigurnosnih i javnih službi, više od 200 volontera, a siguran sam da će se građanke i građani Rovinja kojima se ovih dana umnogome poremetila svakodnevnica, kao i uvijek do sada pokazati kao izuzetni domaćini”, poručio je Sponza.

Felix Baumgartner također leti u Rovinju

Planetarno popularni rušitelj ljudskih granica i avanturist Felix Baumgartner bit će dodatna atrakcija zračne utrke u Rovinju. Na radost brojnih navijača, ovaj Austrijanac također će uzletjeti i baciti pogled s istarskog neba na prekrasni Rovinj, piše Večernji.hr.

Felix Baumgartner u Rovinju
Felix Baumgartner u Rovinju PIXSELL

Baumgartner je najpoznatiji po svom pothvatu iz 2012. godine kada je u sklopu Red Bull Stratos misije izveo padobranski skok s nevjerojatnih 39.045 metara visine, postavivši tada svjetski rekord brzine slobodnog pada. Istim skokom postao je prvi čovjek koji je vlastitim tijelom uspio probiti zvučni zid.

“Hrvatska je predivna, gledati iz visine ovo morsko plavetnilo prošarano otočićima je nevjerojatno, pogotovo s 10.000 metara visine. Sve je nekako drukčije, Hrvatska je obojena nekim posebnim bojama pa mi ni ne treba mapa da shvatim da sam došao na neko posebno mjesto”, rekao je Baumgartner.

Baumgartner će također letjeti istarskim nebom, i to u Cobra helikopteru. Riječ je o američkom borbenom helikopteru koji se nalazi u sklopu zračne flote ‘Flying Bulls’, a Felix će tijekom vikenda u helikopteru voziti službene fotografe rovinjske utrke, a također će i wingsuit letače podizati u nebeske visine s kojih će skakati za rovinjsku publiku.

U Rovinju počeo spektakularni Red Bull Air Race kojeg trenutno prati cijeli svijet