Neki mediji pišu da je policija zbog svastike ispitala 15 policajaca

Osim policajaca, nagađalo se da se istražuju i zaposlenike na osiguranju

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti kriz. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Uefin delegat Duško Grabovac rekao je za Dnevnik Nove TV kako bi Hrvatskoj mogli biti oduzeti bodovi zbog svastike koju je za sada nepoznati počinitelj kemikalijama ucrtao u poljudski travnjak uoči dvoboja između Hrvatske i Italije.

– Ovo su najsramotniji dani hrvatskog nogometa. Strašno je to što se dogodilo, no treba ostati hladne glave i gledati kako iz toga izaći – izjavio je Grabovac. Dodao je i da treba vidjeti kako je bio osiguran stadion jer je prema njemu ovaj čin bio dobro osmišljen. Nakon toga je izrazio uvjerenje da će Uefa biti stroga s kaznom.

Oduzimanje bodova

– Tolerancija na takve ispade je nula, a s druge strane ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo. Naš argument bi mogao biti da bi drakonska kazna išla na ruku počinitelja – komentirao je Grabovac dodajući kako smo već imali novčanu kaznu i utakmicu bez gledatelja pa bi sada na redu trebala biti puno stroža kazna.

– Novčana kazna i oduzimanje 1 do 3 boda bi bio neki realan slijed događaja. Ovo što se dogodilo nešto je više od nogometa i došlo je do točke kada treba reći dosta – poručio je Grabovac.

Ispitani policajaci?

U međuvremenu, 24 sata pišu kako se iz najviših krugova MUP-a proširila informacija da je policija preusmjerila istragu i na svoje pripadnike. Tijekom nedjelje se, naime, pročulo da je za ovaj sramotan čin bio osumnjičen jedan splitski policajac. Uz to pojavile su se špekulacije da se traži i agronom koji mu je pomogao u izboru kemikalije.

Kako navode, splitska policija nije potvrdila ove tvrdnje nego je poručila kako u ovoj fazi istrage niti jedan sadašnji ili bivši djelatnik policije nije osumnjičen. Isti pišu da im je iz Ravnateljstva policije došao sličan odgovor. Međutim 24 sata navodi kako su istražitelji već tada bili u drugoj fazi istrage, prilično sigurni u krivca, ali s velikim nepoznanicama oko njegova pomagača. Osim toga dodaju da je u nedjelju prijepodne ispitano 15 pripadnika MUP-a za koje se nagađalo da bi mogli znati nešto o incidentu. Osim njih, nagađalo se da su pod istragom i sve osobe koje su radile na osiguranju.

Tko se koristio stadionom?

Nacistički simbol na poljudskom travnjaku prokomentirao je u ponedjeljak ujutro glasnogovornihg HNS-a Tomislav Pacak.

– Mi nismo preuzeli Poljud u ponedjeljak prije utakmice, igrači Hajduka i zaposlenici su se koristili stadionom cijeli tjedan. Također, kad su reprezentativci počeli trenirati – dolazili su i novinari – rekao je Pacak u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija te je dodao kako se sada kad se pregledava snimka može reći da su se vidjeli tragovi spaljene trave, ali nitko to tada nije primjetio.

– Postoji naslaganje u hrvatskom nogometu, ali kukasti križevi i ovakvo huliganstvo nije specifično za Hrvatsku. Živimo u društvu koje nije raskrstilo sa svojom prošlošću, a mladi nisu educirani – poručio je Pacak. Kasnije je potvrdio da će se u danas održati sjednica Izvršnog odbora HNS-a.