Umro je čuveni Pele

Imao je 82 godine

(FILES) In this file photo taken on June 13, 1961 Brazilian striker Pelé, wearing his Santos jersey, smiles before playing a friendly soccer match with his club against the French club of "Racing", in Colombes, in the suburbs of Paris. - Brazilian football icon Pele, widely regarded as the greatest player of all time and a three-time World Cup winner who masterminded the 'beautiful game', died on December 29, 2022 at the age of 82, after battling kidney problems and colon cancer. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Umro je Pele, legendarni brazilski nogometaš. Pele (82), koji od rujna 2021. boluje od raka debelog crijeva, krajem studenog je prebačen u bolnicu u Sao Paulu. Tužnu vijest potvrdio je njegov agent Joe Fraga, a na Instagramu je dirljivu poruku objavila Peleova kćer Kely Nascimento:”Sve što jesmo je zahvaljujući tebi. Volimo te beskrajno. Počivaj u miru”.

Njegovi liječnici u srijedu su objavili da bolest napreduje te da Pele ima problema s bubrezima i srcem. Peleov sin Edinho tada je objavio fotografiju na kojoj drži oca za ruku uz poruku: “Tata, moja snaga je s tobom”.

Brazilski nacionalni heroj

Punim imenom Edson Arantes do Nascimento bio je jedan od najvećih nogometaša ikada. Pele je osvojio rekordna tri Svjetska kupa i postao jedna od najistaknutijih sportskih figura prošlog stoljeća. Uz mnoštvo regionalnih i nacionalnih naslova, osvojio je dva Copa Libertadoresa, južnoamerički ekvivalent Lige prvaka, i dva Interkontinentalna kupa.

Prvi naslov prvaka osvojio je kao 17-godišnjak u Švedskoj 1958. postigavši na turniru šest golova. Drugi naslov je osvojio četiri godine kasnije u Čileu, iako je većinu turnira propustio zbog ozljede. Pele se nadao da će u Engleskoj 1966. uspjeti ostvariti tri u nizu, ali Brazil je ispao u grupnoj fazi. Međutim, treći svjetski naslov je osvojio u Meksiku 1970. , kada je predvodio jednu od najboljih ekipa u povijesti nogometa.

Vjerojatno je Peleov najveći doprinos i nogometu i Brazilu bio transformirati svoju neuspješnu naciju u nogometnu velesilu. Brazilski klub Santos je napustio 1974. godine, ali je godinu dana kasnije sve iznenadio potpisavši unosan ugovor s New York Cosmos čiji je dres nosio dvije godine. U svojoj 21-godišnjoj karijeri zabio je 1283 gola postavši jedna od globalnih ikona 20. stoljeća. Ponekad zvan “Perola Negra” (Crni biser), postao je brazilski nacionalni heroj.

Očarao je legije obožavatelja

S pobjedničkim osmijehom i zapanjujućom poniznošću koja je očarala legije obožavatelja, bio je poznatiji od mnogih holivudskih zvijezda, papa ili predsjednika. Svoju jedinstvenu mješavinu talenta, kreativnog genija i tehničkih vještina pripisao je igranju nogometa u mladosti koristeći grejpfrut ili krpene lopte jer si njegova obitelj nije mogla priuštiti pravu loptu.

Vjerovao je da je njegov talent božanski dar i dirljivo je govorio o tome kako mu je nogomet omogućio da putuje svijetom, razveseli oboljele i one koji su preživjeli ratove i glad te skrbi za siromašne obitelji. “Bog mi je dao ovu sposobnost iz jednog razloga – da usrećim ljude,” rekao je tijekom jednog intervjua. “Bez obzira što sam radio, nastojao sam to ne zaboraviti,” dodao je.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) proglasio ga je “sportašem stoljeća”, Međunarodna nogometna federacije (FIFA) “nogometašem stoljeća”, dok je od strane brazilske vlade proglašen “nacionalnim blagom”.

Stižu brojne reakcije

Pristižu brojne reakcije iz svijeta nogometa, ali i šire. “Kralj nogometa nas je napustio, ali njegova ostavština nikad neće biti zaboravljena. Počivaj u miru, kralju”, napisao je francuski nogometaš Kylian Mbappé.

“Puki ‘zbogom’ vječnom kralju Peléu nikada neće biti dovoljan da izrazi bol koja trenutno drži cijeli nogometni svijet. Inspiracija za toliko milijuna, referenca jučer, danas i zauvijek. Ljubav koju si mi uvijek pokazivao bila je uzvraćena u svakom trenutku koji smo dijelili čak i iz daljine”, napisao je na Instagramu portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo.

Os meus profundos sentimentos a todo o Brasil, e em particular à família do senhor Edson Arantes do Nascimento. Um mero…

Posted by Cristiano Ronaldo on Thursday, December 29, 2022

Oglasio se i argentinski reprezentativac Leo Messi, napisavši: “Počivaj u Miru, Pele.”

Descansa en paz, @pele.

Posted by Leo Messi on Thursday, December 29, 2022

 

“Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pelé je sve promijenio. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao glas siromašnima, crncima i najviše – dao je vidljivost Brazilu… Otišao je, ali njegova magija je ostala. Pelé je vječan”, napisao je brazilski nogometaš Neymar.

Antes de Pelé, "10" era apenas um número.Li essa frase em algum lugar, em algum momento da minha vida.Mas essa frase,…

Posted by Neymar Jr. on Thursday, December 29, 2022

„Sportska legenda. Počivaj u miru, kralju Pelé“, poručio je atletičar Usain Bolt.