Upravo je potvrđeno da je FBI proširio istragu o korupciji u Fifi. Sada ih zanima i kako su Rusija i Katar dobili SP

FBI istražuje korupciju u Fifi, a sada je istraga proširena, javlja Reuters

Picture taken on July 16, 2011 shows Sepp Blatter, then president of the FIFA, during a press conference of the 2011 FIFA Women's Football Worl Cup in Frankfurt am Main, western Germany. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body.     AFP PHOTO / DPA / FREDRIK VON ERICHSEN   +++   GERMANY OUT
FOTO: AFP

U sklopu istrage korupcije u Fifi, američki FBI istražuje i dodjelu domaćinstava Svjetskih prvenstava Rusiji i Kartu, upravo je javio Reuters. Službeni izvor potvrdio je Reutersu da FBI istražuje kako su dodijeljena domaćinstva Svjetskih prvenstava u Rusiji 2018. godine i Katru 2022.

Izvor, koji je ostao anoniman, rekao je da je istraga domaćinstava dio cjelokupne istrage korupcije u Međunarodnoj nogometnoj organizaciji. Tako će se istraga proširiti dalje od korupcije za koju su uhićeni neki dužnosnici prošle srijede.

Također, švicarska policija prošli tjedan je potvrdila da već istražuje dodjelu domaćinstava navedenih natjecanja.

Natpis na prosvjedu protiv Svjetskog prvenstva u Katru
Natpis na prosvjedu protiv Svjetskog prvenstva u Katru AFP

 

 

Glavna američka državna tužetiljica Loretta Lynch izjavila je nakon prošlotjednih uhićenja da istraga koju vode FBI i američke porezne vlasti time još nije završena, a njezine riječi su u srijedu dobile potvrdu. Osim američkih istražitelja, načinom na koji su domaćinstva SP-a 2018. i 2022. dodijeljena Rusiji i Kataru, bavi se i švicarsko državno odvjetništvo.

Loretta Lynch je najavila da se američko sudstvo neće baviti spomenutim svjetskim prvenstvima, ali i da će usko surađivati sa švicarskim kolegama koji vode istragu. Iako su švicarski istražitelji izjavili da se ne bave dojučerašnjim predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom, njegovo se ime spominje u istrazi koju vodi američka strana.

FBI se već od 2011. bavi istragom u slučaju dodjele domaćinstva SP-a Kataru, a prema navodima Reutersa, postoje dokumenti u kojima se jasno može vidjeti da je bivši djelatnik katarskog izaslanstva koje je vodilo kandidacijski proces dao iskaz u kojem je spomenuo isplate po 1,5 milijuna dolara trojici afričkih dužnosnika FIFA-e kako bi se osigurali njihovi glasovi. Kasnije je ista osoba povukla svoj iskaz, ali je priznala istražiteljima FBI-a da je bila prisiljena to učiniti.

FIFA je bivšem američkom tužitelju Michaelu Garciji povjerila internu istragu u spomenutim slučajevima, ali je njegov opširan izvještaj odbačen, uz pojašnjenje da u njemu nije navedeno dovoljno dokaza zbog kojih bi proces izbora Rusije i Katara bio poništen te natječaj ponovno proveden.