Uskoro u Puli spomenik Mati Parlovu, a bit će visok tri metra

Lokacije su Zlatna vrata ili park ispred amfiteatra Arene

28.02.2004., Pula - Intervju s Mate Parlovom.
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
FOTO: Pixsell

Obitelj jednog od najboljih hrvatskih boksača svih vremena Mate Parlova, zajedno s predstavnicima Hrvatskog boksačkog saveza, na sastanku s pročelnikom Ureda pulskog gradonačelnika Aleksandrom Matićem, razgovaralo je o mogućim lokacijama za spomenik najboljem sportašu Hrvatske 20-tog stoljeća u Puli.

Inicijativu o spomeniku Mati Parlovu pokrenuo je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak.

Lokacija treba dodatno osnažiti kip

Matko Parlov, Matin sin, koji je zajedno sa sestrom Mirom sudjelovao na ovom inicijativnom sastanku, naglasio je kako je obitelj Parlov zadovoljna projektom, no da im je vrlo važno da lokacija spomenika bude ona koju Mate Parlov zaslužuje. Sastanku je nazočio i umjetnik Anto Jurkić, čiji je rad komisija i odabrala kao pobjednički.

“U suradnji s obitelji,postoje dvije potencijalne lokacije – Zlatna vrata, preko puta lokala koji je Mate vodio do smrti i park ispred amfiteatra Arene. Obzirom na veličinu spomenika, koji će sa postoljem biti preko tri metra, položaj u prostoru dodatno će osnažiti Matin kip”, izjavio je Jurkić.

Parlov je proglašen za najboljeg hrvatskog sportaša u 20. stoljeću, a u karijeri je bio olimpijski pobjednik, te je osvajao svjetska i europska zlata u amaterskoj konkurenciji. Preminuo je u srpnju 2008. godine.