Uspio je; Luka je osvojio Zlatnu loptu

Luka Modrić nagradu je preuzeo u na svečanosti u Parizu

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric kisses the trophy after receiving the 2018 FIFA Men's Ballon d'Or award for best player of the year during the 2018 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris on December 3, 2018. - The winner of the 2018 Ballon d'Or will be revealed at a glittering ceremony in Paris on December 3 evening, with Croatia's Luka Modric and a host of French World Cup winners all hoping to finally end the 10-year duopoly of Cristiano Ronaldo and Lionel Messi. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
FOTO: AFP

Luka Modrić osvojio je Zlatnu loptu. Na svečanosti u pariškom Grand Palaisu kapetan hrvatske reprezentacije i nogometaš Real Madrida, pobijedio je Cristiana Ronalda, Antoinea Griezmanna i Kyliana Mbappéa koji su također bili u konkurenciji. Luka je postao prvi Hrvat i prvi središnji veznjak u povijesti koji je osvojio čuveni Ballon d’Or, nagradu koju dodjeljuje ugledni časopis France Football.

“Ovo je jedinstven osjećaj, sretan sam, ponosan i počašćen zbog nagrade. Htio bih se zahvaliti svima koji su utjecali na ovu nagradu. Trenerima u Realu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, svojoj supruzi i djeci. Oni me upotpunjuju kao osobu. Nevjerojatan osjećaj, uistinu. Ne samo zbog dvojice sjajnih nogometaša (Messija i Ronalda) od kojih sam bio bolji u ovom izboru, nego i zbog svih drugih sjajnih nogometaša poput Griezmanna, Mbappea i Neymara te sam svjestan da sam ove godine napravio sjajne stvari. Ovo je godina iz snova”, rekao je Luka prilikom preuzimanja nagrade.

Genijalna godina

Zlatna Lopta, priznanje za najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini, posljednja je ovogodišnja nogometna nagrada. Modrić je dosad osvojio sve druge nagrade a novim trofejem u Parizu kompletirao je najbolju godinu u svojoj karijeri. Nakon što je s Real Madridom osvojio treći put zaredom Ligu prvaka s Hrvatskom je došao do finala Svjetskog prvenstva na kojemu je proglašen najboljim igračem prvenstva.

Europski savez UEFA mu je zatim dala nagradu za najboljeg nogometaša Europe a svjetska krovna organizacija FIFA za najboljeg nogometaša svijeta. Internetski portal Gol mu je dodijelio svoju nagradu za najboljeg a to isto je zatim učinio i američki časopis Gentlemen’s Quarterly (GQ). Prošli tjedan ga je najboljim proglasila i organizacija Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).

France Football svoju Zlatnu loptu dodjeljuje od 1956. godine na temelju glasova novinara tog časopisa te odabranih drugih novinara u zemljama izvan Francuske. Niti jedan Hrvat još nije dobio to priznanje.