Uzbudljivo je večeras bilo u Europskoj ligi, a Liverpool je uspio obraniti prednost iz prvog dvoboja protiv Uniteda

Eduardo da Silva bio je strijelac za svoj Šahtar

FOTO: AFP

U uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige, Manchester United i Liverpool su na Old Traffordu odigrali neriješeno 1:1. Tako su Redsi s ukupnih 3:1 izborili plasman u četvrtfinale ovoga natjecanja, dok su se Crveni vragovi oprostili od Europe ove sezone.

Manchester United imao je misiju spašavanje tekuće sezone. Ako se u ovoj sezoni išta više spasiti da za Crvene vragove jer su ispali iz Lige prvaka, a u Premiershipu ne stoje baš najbolje, daleko od čela ljestvice i naslova.

Liverpool je doputovao sa dva gola prednosti

Liverpool je u ‘kazalište snova’ doputovao s dva gola prednosti. United je do ogleda protiv Liverpoola na Old Traffordu u Europi pet puta igrao protiv engleskih klubova i pet puta slavio – protiv Tottenhama (1963/64), Evertona (64/65), Chelsea (07/08, 10/11) i Arsenala (08/09) . Međutim, protiv Liverpoola nije išlo.

Nogometaši Louisa Van Gaala htjeli su isprati gorak okus poraza. Htjeli, ali nisu uspjeli. United je remizirao sa Liverpoolom 1:1 i tako se oprostio od Europe.

Martial dao nadu Unitedu

A sve je tako dobro krenulo za Manchester. U 31. minuti, srpski sudac Milorad Mažić dosudio je kazneni udarac ua Manchester, a realizirao ga je Anthony Martial.

Samo dvije minute poslije, točnije u 34. minuti, navijači Liverpoola primili su se za glavu! Njihov ljubimac Daniel Sturridge fantastično je tukao iz slobodnog udarca sa nekih 22 metra od gola, ali je pogodio prečku.

Tresla se, dugo se tresla prečka na Old Traffordu. Još uvijek se vjerojatno trese od siline udarca Sturridgea.

Pristalice Redsa ponovno su se primili za glavu u 40. minuti. Tada je kapetan njihove momčadi Jordan Henderson promašio sjajnu šansu sa nekih 8 metara od gola. Ili bolje, David de Gea je sjajno obranio njegov udarac.

Coutinho pokazao veliku kvalitetu

Međutim, pred sam kraj prvog poluvremena, Old Trafford, taj nogometni teatar snova koji se tijekom svoje povijesti nagledao čudesnih golova i utakmica, svjedočio je trenutku genijalnosti Philippe Coutinha koji je u svom naletu prvo predriblao nekoliko igrača, a onda majstorski prebacio Davida de Geu za 1:1.

Snovi Uniteda o plasmanu među osam najboljih ovoga natjecanja u tom trenutku pali su u vodu. Nepovratno. Jer, Manchesteru je u tom trenutku za prolaz u četvrtfinale Europske lige igrala samo pobjeda od najmanje tri gola razlike.

United nije mogao ništa

A ovakav United u 45 minuta teško može zabiti tri pogotka ikome malo ozbiljnijem. A Liverpool se u ovoj utakmici pokazao kao ozbiljna momčad, momčad dostojna četvrtfinala.

Drugo poluvrijeme donijelo je još izraženiju napadačku igru Uniteda, ali i sjajno postavljanje u obrani igrača Liverpoola, koji su pomicali svoju obrambeni liniju dosta visoko prema centru.

Lakatu lice Lovrenu

U 50. minuti, prgavi Marouane Fellaini je zbog jednog podlog udarca laktom u glavu Lovrena zaradio žuti karton. Do kraja susreta, United nije uspio zabiti bar pogodak oproštaja od ovoga natjecanja. Lovren je odigrao cijelu utakmicu za Liverpool.

Sevilla deklasirala Basel

Branitelj naslova Sevilla je na Ramon Sanchez Pizjuanu pobijedio Basel 3:0 nakon što je prvi susret završio bez golova. Španjolci su pitanje pobjednika razriješili u posljednjih deset minuta prvog dijela postigavši tri gola.

Dva je zabio Kevin Kameiro (44, 45), a jednog Adil Rami (35). Sevilla se tako u četvrtfinalu pridružila Villarrealu i Athletic Bilbaou pa će Španjolci imati tri predstavnika. Baš kao i u Ligi prvaka gdje su plasman među osam najboljih izborili Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid.

Eduardo da Silva zabio za Šahtar

Nakon što je u prvom susretu slavio 3:1, Šahtar je u Bruxellesu pobijedio Anderlecht 1:0, a pogodak odluke zabio je Eduardo da Silva u sudačkoj nadoknadi. Eduardo je Belgijancima zabio i u prvom susretu.

Bivši napadač zagrebačkog Dinama i Arsenala ušao je u igru u 90. minuti, a dvije minute kasnije zabio za pobjedu. Darijo Srna je odigrao cijeli susret. Oba sastava su utakmicu završili s igračem manje.

Kod Šahtara je isključen Kučer u 84. minuti, a dvije minute kasnije ‘pocrvenio’ je i Mbodji.

Borussia rutinski protiv Tottenhama

Borussija Dortmund je rutinski odradila gostovanje u Londonu pobijedivši Tottenham 2:1 nakon što je u prvom susretu slavila 3:0. Oba gola za njemački sastav je zabio Pierre-Emerick Aubameyang (24, 71), dok je poraz ‘Spursa’ ublažio Son Heung-Min (74).

Ivan Bebek dosudio kazneni udarac za Bragu

Sporting je u Bragi pobijedio Fenerbahče 4:1 nadoknadivši poraz 0-1 iz prve utakmice. Incidentnu utakmicu u Portugalu je sudio Ivan Bebek, na koncu pokazavši čak tri crvena kartona gostima i ukupno još 10 žutih kartona.

Domaćin je poveo golom Ahmeda Hasana u 11. minuti, no u posljednjim trenucima prvog dijela izjednačio je Alper Potuk. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 66. minuti kada je hrvatski sudac Ivan Bebek dosudio kazneni udarac za Bragu pritom isključivši gostujućeg stopera Mehmeta Topala zbog igranja rukom u kaznenom prostoru, iako je Topalova ruka bila uz tijelo. Bebek je loše odsudio ovaj dvoboj.

Josue je bio uspješan i Portugalci su poveli 2-1. Pet minuta kasnije Nikola Stoiljković je zabio za 3-1, a sve dvojbe oko pitanja putnika u četvrtfinale razriješio je pogodak Rafe Silve u 83. minuti. Do konca utakmice Fener je ostao bez još dvojice igrača, a isključeni su Alper Potuk (87) i Volkan Sen (87)

Sparta šokirala Lazio

Sparta je priredila veliko iznenađenje pobijedivši u Rimu Lazio 3:0 nakon što je prvi susret završio 1:1.

Česi su sav posao obavili u prvom poluvremenu postigavši tri gola, a strijelci su bili Borek Dočkal (10), Ladislav Krejči (12) i Lukaš Juliš (44).

Lazio je ove sezone dobio sve četiri domaće utakmica u Europskoj ligi i u svakoj postigavši po tri gola, no protiv Sparte nije išlo. Česi niti na sedmom europskom gostovanju ove sezone nisu poraženi.

Sparta je do sada samo jednom stigla do četvrtfinala Kupa Uefa i Europske lige, u sezoni 1983/84. što je njihov najveći uspjeh u ovom natjecanju.

Athletic ide dalje

U španjolskom okršaju Valencija je pobijedila Athletic Bilbao 2:1, no dalje ide baskijski sastav koji je u prvom susretu slavio 1:0. Valencija je vodila 2:0 golovima Santi Mine (13) i Santosa (37) i imala prolaz dalje, no Aritz Aduriz je u 76. minuti zabio pogodak odluke.

Bio je to već osmi pogodak vodećeg strijelca ove sezone u Europskoj ligi. Domaćin je u 88. minuti imao zicer za 3:1, no Iago Herrerin je sjajno obranio udarac Paca Alcacera.

Žuta podmornica preživjela u Leverkusenu

Prolaz u četvrtfinale izborio je i Villarrela koji je u Leverkusenu odigrao 0:0 protiv Bayera i sačuvao 2:0 iz prve utakmice. Najbliže golu domaćin je bio u 54. minuti kada je Kyriakos Papadopoulos uzdrmao okvir gola.

Bila je to deveta utakmica u zadnjih 12 u kojoj ‘Žuta podmornica’ nije primila pogodak. Tin Jedvaj nije imao pravo nastupa za Bayer zbog crvenog kartona, dok je Dario Krešić utakmicu pratio s klupe za pričuve.

Ždrijeb parova četvrtfinala u petak u Nyonu

Ždrijeb parova četvrtfinala Europske lige održat će se u petak, 18. ožujka u Nyonu.

Plasman među osam najboljih izborili su Liverpool, Šahtar, Borussija Dortmund, Sevilla, Villarreal, Valencia, Sporting Braga i Sparta Prag.

U ovoj fazi ždrijeba nema pravila i svatko može igrati protiv svakoga. Prve utakmice četvrtfinala na rasporedu su 7. travnja, a uzvratni susreti su 14. travnja. Ove godine finale Europske lige igra se 18. svibnja na stadionu St. Jakob Park u Baselu.

Rezultati uzvratnih utakmica četvrtfinala Europske lige:

Bayer Leverkusen – *Villarreal 0:0 – prva utakmica 0:2

Valencia – *Athletic Bilbao 2:1 (Santi Mina 13, Aderlan Santos 37/Aritz Aduriz 75) – 0:1

Lazio Rim – *Sparta Prag 0:3 ( Borek Dočkal 10, Ladislav Krejči 12, Lukas Julis 44) – 1:1

Manchester United – *Liverpool 1:1 (Anthony Martial 32pen/Philippe Coutinho 45) – 0:2

Anderlecht – *Šahtar Donjeck 0:1 (EDUARDO 90) -1-3

*Sevilla – Basel 3:0 (Adil Rami 35, Kevin Gameiro 44, 45) – 0:0

Tottenham – *Borussia Dortmund 1:2 (Heung-Min Son 72/Pierre-Emerick Aubameyang 24, 71) – 0:3

*Braga – Fenerbahče Istanbul 4:1 (Ahmed Hassan Koka 11, Josue 69-11m, Nikola Đuza Stojiljković 74, Rafa Silva 85/Alper Potuk 45) – 0:1