Valencia ima britanskog trenera a mi smo se prisjetili nekih koji su u španjolskoj La Ligi bili prilično uspješni

Sir Bobby Robson je u samo jednoj sezoni osvojio tri naslova s Barcelonom

FOTO: Screenshot

Do kraja aktualne sezone u španjolskom nogometnom prvenstvu, potvrđeno je danas, nogometaše Valencije vodit će Gary Neville. Legendarnom igraču Manchester Uniteda ovo je prvi samostalni trenerski posao.

Sve je počelo s Pentlandom

Produžit će Neville, kada u nedjelju zasjedne po prvi puta u novoj ulozi na klupu, popis britanskih stručnjaka koji su pokušali ostaviti trag u španjolskim klubovima. A, sve je počelo s Frederickom Pentlandom koji je trenerski posao u Španjolskoj počeo raditi još dok prvenstvo nije niti postojalo, 1920. godine na klupi Racinga. Uspješan je bio s Athleticom s kojim je naslove osvajao 1930. i 1931., a isti klub vodio je i kroz pet osvajanja Kupa kralja.

Istaknuti treba i Jima Bellamyja kojem je pripala čast ostati zapisan u povijesti španjolske La Lige kao prvi trener koji ju je osvojio. Inauguralni naslov stigao je 1929. u vitrine Barcelone. Sljedeći kojeg tu treba spomenuti je Robert Firth koji je u sezoni 1932/33 do kraja otišao s Real Madridom.

Nešto novija povijest natjecanja pamti nekolicinu istaknutih britanskih stručnjaka na klupi španjolskih momčadi, a ovo su neki od uspješnijih:

1. Terry Venables

Vodio je Barcelonu od 1984. do 1987. godine i u debitantskoj sezoni vratio im naslov prvaka kojeg su čekali od 1974. Tom je naslovu sljedeće sezone pridodao i ukupnu pobjedu u natjecanju Copa de la Liga. Bilo je to posljednje izdanje natjecanja koje je trajalo ukupno samo četiri godine.

2. John Toshack

Godine 1985. stigao je u Španjolsku, točnije u Real Sociedad nakon čega je promijenio čitav niz klubova ondje. Real Sociedad doveo je do naslova u Kupu kralja, s Real Madridom osvojio prvenstvo, a s Deportivom tamošnji Superkup.

3. Sir Bobby Robson

Apsolutno najuspješniji u konkurenciji britanskih trenera novije povijesti premda se samo jednu sezonu zadržao na Barceloninoj klupi. Bilo mu je to dovoljno za osvajanje Kupa kralja, Španjolskog superkupa i Kupa pobjednika kupova.