Van Gaal najavljuje naslov prvaka, a ovaj podatak kazuje da Manchester United tome nije niti blizu

Manchester United u prosjeku postiže tek 1.27 golova po susretu

Manchester United's Dutch manager Louis van Gaal (R) talks with Manchester United's English striker Wayne Rooney during a team training session in Manchester, north west England, on November 24, 2015, ahead of their UEFA Champions League Group B football match against PSV Eindhoven on November 25.    AFP PHOTO / OLI SCARFF / AFP / OLI SCARFF
FOTO: AFP

Pobjeda u nedjeljnom derbiju protiv najvećeg rivala Liverpoola (1-0) probudila je optimizam kod menadžera Manchester Uniteda Louisa van Gaala koji je hrabro najavio da se njegova momčad vratila u utrku za naslov prvaka u engleskoj Premier ligi.

United u ovom trenutku čak nije ni u zoni koja vodi u Ligu prvaka, na petom je mjestu sa sedam bodova manje od vodećeg Arsenala, ali to nije spriječilo Van Gaala da najavi borbu za trofej. No, koliko je to doista realno? Jedan statistički podatak sugerira da nije nimalo.

Neučinkoviti Rooney i Martial

Manchester United je, naime, u dosadašnja 22 kola postigao samo 28 golova. U prosjeku, dakle, postiže 1.27 pogodaka po utakmici, a kada bi nastavio u istom ritmu, sezonu bi završio s 48 golova na kontu. Bio bi to najgori učinak u klupskoj povijesti otkad se igra Premier liga, a osim toga – nikad nitko nije osvojio naslov s tolikim brojem postignutih pogodaka. Ni približno.

Otkad se premierligaška sezona sastoji od 38 kola, prvaci s najmanjim brojem golova bili su United u sezoni 2008/09 i Arsenal u sezoni 1997/98 – i jedni i drugi su zabili po 68 pogodaka. Osim toga, prošlo je više od deset godina otkad je jedna momčad s manje od 50 postignutih golova završila u topu 6!

https://twitter.com/FourFourTweet/status/689743820263677953?ref_src=twsrc%5Etfw

Nastavi li, dakle, div s Old Trafforda sa sadašnjom učestalošću postizanja golova, šanse da će osvojiti naslov su mizerne. A teško će se nešto popraviti ako se napadači hitno ne probude: Wayne Rooney je dosad upisao šest, a Anthony Martial samo pet pogodaka. Uz takvu statistiku United ni ne može biti bolji nego što jest.