Večeras igraju Juventus i Real, a mi vam donosimo detaljnu analizu

Ovo je njihov prvi polufinalni dvoboj od 2003. godine kada su Talijani bili uspješnij

FOTO: AFP/AFP

Ovaj tjedan na rasporedu su prvi polufinalni dvoboji Lige prvaka. Juventus će u utorak dočekati Real Madrid što će biti prvi njihov polufinalni dvoboj od 2003. godine kada su Talijani bili uspješniji. Tko će ovaj put doći do finala saznat ćemo sljedeće srijede, a u nastavku pročitajte sve što trebate znati o ova dva nogometna velikana.

Real Madrid

Kraljevski klub ove sezone igra očekivano dobro, očekivano s obzirom na momčad s kojom raspolažu. Podsjetimo, Real je pojačao svoju već impresivnu momčad s najboljim strijelcem Svjetskog prvenstva u Brazilu, i općenito ponajboljim igračem prvenstva, Kolumbijcem Jamesom Rodriguezom.

Nešto s čim navijači Reala nisu zadovoljni je nekonzistentnost njihove momčadi, koja je u stanju izgubiti utakmicu na domaćem terenu od poprilično slabijih protivnika, i to u nekoliko navrata. Mnogi će opravdanje tražiti u ozljedama nekih bitnih igrača, kao što je Luka Modrić. Istina, Real veliki broj utakmica nije odigrao u kompletnom sastavu, no to nije dovoljno snažno opravdanje s obzirom na klupu gdje sjede igrači poput Isca, Samija Khedire, Fabia Coentraoa, Raphaela Varanea i Chicharita.

Luka Modrić u susretu španjolskog prvenstva protiv Malage
Luka Modrić u susretu španjolskog prvenstva protiv Malage AFP/AFP

Međutim, nakon nekoliko poraza u prvenstvu i onog od Schalkea na domaćem terenu, Real je uspio posložiti svoju igru pred kraj sezone. Neki igrači, poput ranije spomenutog Jamesa, počeli su doprinositi i predvode u igri kraljevskog kluba pa su i rezultati automatski prisutni. Real Madrid je ponovno ozbiljan kandidat za naslov Lige prvaka i španjolskog prvenstva.

Put do polufinala:

Odlične predstave na početku natjecanja stavile su Real Madrid u prvi plan što se tiče osvajanja naslova. Od šest utkamica u skupini, pobijedili su u svih šest. Zatim su uslijedile nesretne ozljede Sergija Ramosa i Luke Modrića, nakon kojih je Real izgubio na Santiago Bernabeu od njemačkog Schalkea rezultatom 4:3. Bila je to uzvratrna utkamica osmine finala Lige prvaka, Real je na kraju prošao dalje, ali i otkrio svoje slabosti u igri.

Zatim je na red došao Atletico Madrid, uvijek neugodan protivnik kojeg Ancelottijeva momčad nije uspijela poraziti ove sezone. Sve do odlučujuće utakmice i četvrtfinalnog uzvrata, kada je Real Madrid konačno pokazao kako to rade velike momčadi unatoč ozljeđenim zvijezdama.

Trener:

Carlo Ancelotti na prvoj utakmici četvrtfinala protiv Atletico Madrida
Carlo Ancelotti na prvoj utakmici četvrtfinala protiv Atletico Madrida AFP/AFP

Carlo Ancelotti je već u svojoj prvoj sezoni uspio dovesti svoju momčad do legendarne La Decime, odnosno desetog naslova Lige prvaka. To je njegov ukupno treći naslov elitnog natjecanja, a ukoliko ove sezone ponovi uspjeh od prošle godine, Ancelotti će ući u povijest.

Momčad s kojom raspolaže odgovara njegovoj brzoj i okomitoj nogometnoj filozofiji. Najbolji kontra napad europe više nije samo teorija, Carlo ga zaista odlično prakticira.

Real još uvijek ima velike šanse i u španjolskom prvensvu gdje zaostaje dva boda za Barcelonom. Čini se kako je Real Madrid konačno pronašao pravog čovjeka za nimalo lak posao, očekivanja su ogromna, svake sezone sve veća.

Ključni igrač:

Cristiano Ronaldo u dvoboju protiv Seville
Cristiano Ronaldo u dvoboju protiv Seville AFP/AFP

Crisitano Ronaldo nije u najboljoj formi karijere, što ne znači da i dalje nije glavna figura u Ancelottijevoj momčadi. Problem za Portugalca je što u 2015. nije toliko dominatan na terenu kako su navijači navikli.

Čini se kako Realova igra više ovisi o raspoloženju nekih drugih pojedinaca. Cristiano i dalje pokazaje svoju moć i što je najbitnije zabija pogotke. Međutim, to je obično protiv nešto slabijih protivnika ili onda kada Real dominira svojom kontrom.

Ronaldo voli puno prostora ispred sebe, ali u slučaju kad su prisiljeni napadati kao protiv Atletica, on ne izgleda kao osvajač Zlatne lopte. Kada Portugalac pruži ono najbolje od sebe, nešto što se očekuje u polufinalnom srazu Lige prvaka, onda je i tekeko ispred bilo kojeg suigrača iz Madrida.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oWY5rXQslt8]

Juventus

Juventus je ove subote potvrdio 31. naslov prvaka Serie A. Oni su najtrofjenija momčad Italije, nekada možda i najjače europske lige. Danas su stvari malo drugačije i Juventus već duže vrijeme nema ozbiljnu konkurenciju. To naravno ne umanjuje njihove uspjehe u domaćem prvenstvu, ali već dugo se čeka njihov ozbiljniji rezultat u europskim natjecanjima.

Imaju stvarno respektabilnu momčad, s preporođenim Carlosom Tevezom, neumoljivim Andreom Pirlom i službeno najboljim mladim igračem na svijetu Paulom Pogobom.

Juventusovi igrači slave svoj 31. Scudetto
Juventusovi igrači slave svoj 31. Scudetto AFP/AFP

To je momčad koju Juve već dugo gradi, a izgleda kako su konačno pronašli dobar balans između čvrste obrane i efikasnog napada. Stoga eto ih u polufinalu Lige prvaka.

Put do polufinala:

Kako smo već naučili od Juventusa, njihov ulazak u sezonu nije bio nimalo uvjerljiv. Poraz od Atletico Madrida i Olympiacosa doveo je u pitanje prolazak skupine. Kada je krenula nokaut faza Juve je podigo svoju igru na višu razinu. Nakon ukupne pobjede od 5:1 nad Borussijom Dortmund, bilo je jasno kako Juventus misli ozbiljno napasti europski naslov.

U četvrtfinalu ih je dočekala čvrsta obrana Monaca. U dva susreta uspjeli su im zabiti jedan pogodak iz dvojbenog kazenenog udarca. Nema sumnje, ždrijeb je pomazio Staru damu, ali naučili smo kroz povijest da su najopasniji kada napdaju iz drugog plana.

Trener:

Massimo Allegri još kao trener Milana
Massimo Allegri još kao trener Milana AFP/AFP

Massimo Allegri nije baš bio omiljen u Italiji dok je vodio AC Milan, gdje 2011. osvojio jedan naslov prvaka. Razlog tomu je što nakon tog naslova, njihova igra i rezultati bili su poprilično slabi i neuvjerljivi.

Nakon što je fenomenalni Antonio Conte napusito Juventus i preuzo talijansku reprezentaciju, dovođenje Massima Allegria nije oduševilo navijače torinske momčadi. Definitvno nije zahvalno naslijediti vrunskog stratega poput Contea. Sada kada ih je doveo do polufinala, prvi puta nakon 12 godina, kritike su naglo utihnule.

Ključni Igrač:

Argentinac Carlos Tevez slavi nakon pobjede Juventusa nad Fiorentinom
Argentinac Carlos Tevez slavi nakon pobjede Juventusa nad Fiorentinom AFP/AFP

Carlos Tevez je ovogodišnji najbolji strijelac Juventusa u Ligi prvaka sa šest pogodaka. Teško će Juventus doći do lopte protiv Real Madrida, upravo zato ne mogu očekivati da će im se pružiti puno prilika za zgoditak. Od Teveza se očekuje efikasnost, jedino tako mogu ugroziti Madriđane koji svojim kontrama itekako kažnjavaju promašaje.

Inače, ključni igrač bi objektivno trebao biti Paul Pogba, ali nažalost francuski reprezentativac je već duže vrijeme ozljeđen.

Malo više o prvoj utakmici

U utorak navečer, Juventus će pokušati iznenaditi favorizirani Real Madrid u prvom susretu ovogodišnjeg polufinala Lige prvaka. Obje momčadi imaju problema s ozljedama svojih bitnih provotimaca. Luka Modrić i Karim Benzema neće nastupiti za Real, dok će Juventusu nedostajati Paul Pogba i Martin Cáceres. Poprilični hendikep za obje momčadi, što ne znači da će nedostajati zvijezda na terenu u prvom dvoboju.

Real Madrid se nameće kao favorit, ne samo zbog velikih imena koja tamo nastupaju, već što su zadnjih nekoliko sezona dominantni. Uostalom Real je aktualni prvak. U svakom, pa i ovom susretu, kada vam se blizu šesnaesterca šuljaju Ronaldo, James, Gareth Bale i Toni Kroos, vatromet je spreman.

S druge strane Juventus je uvijek bio neugodan protivnik Realu. Njihova destruktivna igra nikada nije dozvoljavala Madriđanima da preuzmu inicijativu u susretu. Juventus svojom čvrstom obranom itekako može neutralizirati napade Reala, koji ionako više voli kontrirati.

Dvoboj će, inače, suditi Englez Martin Atkinson koji je lak na kartonima. U zadnjem susretu između Liverpoola i QPR-a podijelio je 6 žutih i jedan crveni. Na prijateljskoj utakmici Brazila i Chilea u Londonu, podijelio je 7 žutih karotna, ne baš sjajan prosjek za revijalnu utakmicu.

Oba kluba imaju velike ambicije, ali biti prvi u povijesti koji je obranio naslov Lige prvaka je nešto posebno. Real Madrid je navikao na visoku razinu natjecanja, za razliku od Juventusa koji sve rijeđe ima priliku za takve susrete. Madriđani su favoriti, i vjerojatno su jako zadovoljni što im je ždrijeb omogućio da izbjegnu Barcelonu ili Bayern. Uloga favorita nije nešto u čemu Juvnetus uživa, najviše vole biti autsajedri koji nekako “iznenade” one najbolje.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4lChFZKvpzA]