Večeras je finale Eura; zamolili smo naše kolumniste da ga najave, ukažu na ključne stvari i prognoziraju rezultat

Dobra i loša vijest uoči dvoboja, potencijalno ključni dvoboji i igrači

Naši sportski analitičari i kolumnisti, Aleksandar Holiga, Mihovil Topić i Saša Ibrulj, odgovorili su na standardni set pitanja o današnjem finalu Europskog prvenstva u kojem se sastaju Francuska i Portugal. Izdvojili su pritom dobru i lošu vijest uoči dvoboja, potencijalno ključne dvoboje i igrače te dali prognozu rezultata.

1. Dobra vijest

Topić: Individualna kvaliteta. Na Saint-Denis će istrčati stvarno genijalni igrači. Obje momčadi nisu pokazale izrazite sisteme, ni u napadu ni u obrani, oslanjajući se na superiornost u izravnim duelima protiv protivnika ili na brojčanu prednost u obrani. Međutim, to ne mora biti toliko negativno za nas. Očekuje nas pregršt jakih izravnih duela između klasnih igrača i rasplamsa li se utakmica, možemo svjedočiti spektaklu. Ili se barem možemo nadati.

Holiga: Finale, posljednja utakmica Europskog prvenstva. Bogu hvala. Razvukao se i razvodnio ovaj Euro i postao poput gosta kojeg dugo čekate i jako vam je drago kad dođe, ali onda ostane malo predugo i uhvatite sebe kako planirate što ćete sve raditi kad napokon ode. Sve je to divno i krasno, ali vrijeme je da se već jednom posvetimo ‘pravom’ nogometu. Već za koji dan čekaju nas Vardar i Iasi, idući vikend počinje HNL.

Ibrulj: Zadnja je. Ovo prvenstvo za mene je potpuno razočaranje kada je u pitanju kvalitet, pa ako i ovi danas nastave primjerom dvije trećine utakmica koje smo do sada gledali, barem će biti zadnji. Oni koji nogomet gledaju svake dvije godine i odrade poneku utakmicu Lige prvaka vjerojatno će i žaliti za “velikim spektaklom”, ali ovaj turnir je kompletno razočaranje. Ako bismo tražili pozitivu, onda možda da dođe neki rani gol i barem natjera na otvorenu utakmicu jer popravnog nema.

2. Loša vijest

Topić: U finalu se susreću dvije ekipe koje nisu pokazale proaktivnu igru kroz turnir. Koncentrirali su se na obranu, nisu puno riskirali, čekali su greške suparnika i koristili individualnu kvalitetu koju imaju na raspolaganju. Ako ostanu dosljedni svojoj filozofiji, u finalu bi nas mogla čekati prava rovovska bitka bez gotovo ikakvog rizika u pokušaju izgradnje igre. Nažalost, sluti na još jednu siromašnu utakmicu.

Holiga: Finale, posljednja utakmica Europskog prvenstva. Šmrc. Premda ovaj Euro sigurno neće biti zapamćen kao jedan od boljih u povijesti, svejedno nam je krivo što mu je došao kraj. Jer, sad je vrijeme da se posvetimo pravom nogometu. Već za koji dan čekaju nas Vardar i Iasi, idući vikend počinje HNL.

Ibrulj: Malo je finala u povijesti koje su se pretvorile u velike utakmice. U suštini, finala su obično idealna za ove koji nogomet gledaju svake dvije godine; ostavljaju dovoljno vremena za odlaske po pivo i grickalice. Treneri unaprijed pripreme frazu o velikom ulogu, a malo ih je koji se odluče preuzeti rizik i odigrati nešto veliko. Čak i kada se to desi, obično bude jednosmjerna ulica. Nisu ova dva trenera pretjerano riskirala ni do sada, teško je očekivati će i sada.

3. Što bi moglo presuditi

Topić: Pepeova ozljeda. Koliko će moći pružiti Pepe, kao stup obrane Portugala, moglo bi se pokazati ključnim za zaustavljanje Girouda. Giroud, kada prihvati svoje limite i odluči igrati za ekipu, je vrlo potentan napadač u otvaranju prostora za druge i uključivanju suigrača u igru. Ako Pepe ne bude u potpunosti spreman ili ako ga bude čuvao Fonte, Giroud tu može ostvariti ključnu prednost, prednost vrijednu osvajanja.

Holiga: Obje momčadi prilično su dobre u prekidima, što su na ovom turniru i pokazale. Ako taktička bitka koja nas očekuje vjerojatno i neće biti pretjerano intrigantna, postoji dobra šansa da finale odluči trenutak nadahnuća ili neka velika greška suparnika. Možda penal, možda korner, možda slobodnjak nadomak kaznenog prostora koji će biti poslastica za Dimitrija Payeta ili Cristiana Ronalda – dvojicu koji spadaju među najbolje na svijetu u takvim situacijama.

Ibrulj: Živci. Francuzi su domaćini, a u ovu utakmicu ipak ulaze kao favoriti, kao ekipa koja je igrala bolje od Portugala i očekivanje javnosti je da večeras slave titulu podno Ajfelovog tornja. To Portugalce stavlja u gotovo idealnu poziciju, pogotovo ako budu igrali kao ostale utakmice u knockout fazi; organizirano se branili, prepustili loptu protivniku i čekali šansu iz prekida ili kontre. Ako Ronaldo i društvo izdrže početni pritisak, svaka slijedeća minuta značiti će veći pritisak na domaćina.

4. Ključni igrač

Topić: Antoine Griezmann. Bez ikakve sumnje ključni igrač za Francusku reprezentaciju. U početnim utakmicama igrao je na krilu u 4-3-3 formaciji i nije dolazio do izražaja, bio je blijed i redovito – mijenjan . Kad je prešao u sredinu, upario se s Giroudom, jednostavno je procvjetao. Odlično koristi prostor koji mu otvara Giroud, kombinira, kreira i dribla. Najbitnije od svega zabija.

Holiga: Paul Pogba/Renato Sanches. Dok će svjetla reflektora biti uperena na Griezmanna i Ronalda, ključnu bi ulogu mogao prigrabiti netko iz drugog plana. Najjači kandidati za to su Pogba i Sanches – dvojica fizički (ali i ne samo fizički) nevjerojatno impresivnih, modernih igrača koji će operirati u sredini i predstavljati ključne linkove prema napadu, a vjerojatno će se tijekom utakmice naći i u nekoliko međusobnih dvoboja. Jedan od njih bit će heroj.

Ibrulj: Za Francuze bi to mogao biti Olivier Giroud. Nakon polufinala svjetla reflektora će biti na Griezmannu, ali učinak napadača Arsenala mogao bi biti ključan. Ne samo kada je u pitanju eventualni gol – iako, ako utakmica bude tvrda kako očekujemo, mogao bi odlučiti neki prekid ili otpadak – nego i prostor kojeg Giroud otvara za Griezmanna. Uz to, toliko ga ismijavaju da ne bi čudilo da karma upetlja prste. Na drugoj strani čovjek odluke može biti Nani. Opet, sve će oči biti uprte u Ronalda, a Nani je odigrao sjajan turnir, u odličnoj je formi, za čudo radi mnogo i bez lopte i to bi mu se moglo vratiti na pozitivan način.

5. Ključni duel

Topić: Bit će dosta duela koji se mogu pokazati ključnima. Pepe će markirati Girouda, Fonte će mu čuvati leđa, William Carvalho će paziti na Griezmanna, a Umtiti i Koscielny će se nositi s Nanijem i Ronaldom, pa nije isključeno da im podršku bude pružao i Kante. Međutim, ključnim duelom bi se mogao nazvati onaj između Pogbe i Renata Sanchesa. Bitka između dva iznimna mlada igrača, ogromnih fizičkih kapaciteta i tehničke potkovanosti. Lopta u završnicu dolazi kroz njih dvojicu, po oduzetoj lopti obje ekipe okomitim pasom traže baš njih. Za očekivati je da će markirati jedan drugoga i zaista tko se nametne u tom duelu donijet će svojoj momčadi ogromnu prednost.

Holiga: Gotovo bilo koju situaciju jedan-na-jedan na terenu mogli biste prozvati ključnom, jer svaka – u ovoj utakmici vjerojatno više nego u ogromnoj većini drugih – ima potencijal da presudi finale. No ovaj bih put istaknuo duel drugačije vrste: onaj između Antoinea Griezmanna i Cristiana Ronalda za najboljeg igrača prvenstva. Prvi je bez sumnje zaslužio tu počast, ali drugi bi dao – i dat će – sve da osvoji trofej s Portugalom i tako sebi osigura još bolje mjesto u nogometnom panteonu. Obojica su dali ogroman individualni obol rezultatima momčadi i obojicu će biti jako teško zaustaviti. Preostala im je samo još posljednja bitka: onaj koji tu zablista, vjerojatno će na kraju podići i trofej.

Ibrulj: Nani – Umtiti. Nije nikakva tajna da je u ovakvim utakmicama, za koje pretpostavljamo da će biti taktičko nadmudrivanje, apsolutno svaki duel jednako važan. Nani će pokušati iskoristiti činjenicu da će zadnji red Francuske vjerojatno biti fokusiran na jednog od najboljih igrača planete, Cristiana Ronalda. S druge strane, za 22-godišnjeg defanzivca koji je Lyon zamijenio Barcelonom je ovo najveća utakmica ikada. Bio je U20 prvak svijeta, ali je zbog suspenzije propustio finale; za Lyon je odigrao dvadesetak utakmica u Ligi prvaka i Europa Ligi. U dosadašnja dva nastupa pokazao je da je sjajan i staložen igrač, ali ovo je poseban, najveći test.

6. Prognoza rezultata

Topić: Francuska 1:0. Domaćin je ipak do finala došao uvjerljivije, ima rutinu i nemilosrdnije iskorištava greške.

Holiga: 2-1 za Francusku. Domaćini su ipak znatno jača i bolja momčad i bilo bi pravednije da naslov uzmu oni.

Ibrulj: Najradije bih preskočio ovo pitanje, ali nažalost ne mogu. A kad sam već stjeran u kut… Neriješeno nakon devedeset minuta. Pobjeda Francuske 2-1, pobjednički gol u prvom produžetku. Iz penala.