Večeras se održava 50. Super Bowl - veliki spektakl u kojem su reklame važne barem kao i sama igra

Amerikanci će za vrijeme utakmice pojesti 1,2 milijarde pilećih krilaca

CHARLOTTE, NC - NOVEMBER 11: Cam Newton #1 of the Carolina Panthers talks to Peyton Manning #18 of the Denver Broncos after their game at Bank of America Stadium on November 11, 2012 in Charlotte, North Carolina.   Streeter Lecka/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

U ponedjeljak ujutro (00.30) po srednjoeuropskom vremenu u Santa Clari (Kalifornija, SAD) započet će 50. Super Bowl, najvažniji događaj u američkom nogometu, u kojem će se susresti Carolina Panthers (pobjednik Nacionalne konferencije) i Denver Broncos (pobjednik Američke konferencije).

Sama događanja na terenu već godinama su samo razlog za dobru zaradu, a televizijske reklame i zabavni show u poluvremenu pamtljiviji su od dodavanja ili probijanja koje je donijelo pobjedu.

Traje četiri sata, a akcije manje od 15 minuta

Prosječna utakmica američkog nogometa (igra se 4×15 minuta čiste igre, a akcije je zapravo oko 12 minuta u prosjeku) u National Football Leagueu traje tri sata, a na Super Bowlu oko četiri.

SAN FRANCISCO, CA - FEBRUARY 05: The Vince Lombardi Trophy sits in front of a gold "50" with the helmets of the Carolina Panthers and Denver Broncos before the 2015 Walter Payton Man of the Year Finalist press conference prior to Super Bowl 50 at the Moscone Center West on February 5, 2016 in San Francisco, California. Mike Lawrie/Getty Images/AFP
Trofej Vince Lombardi namijenjen pobjedniku AFP

U minutama odmora prikazat će se televizijske reklame za koje se ove godine platilo oko pet milijuna američkih dolara za 30 sekundi (na prvom SB-u 1967. 30 sekundi je stajalo oko 40 tisuća dolara). Kako je 114 milijuna Amerikanaca gledalo prošlogodišnje finale, onda tih pet milijuna i nije neki novac. Očekuje se kako će NFL imati prihod od 600 milijuna.

Beyonce spašava izbor britanskog Coldplayja

Televizijski i online prijenos (himnu pjeva Lady Gaga, na poluvremenu će Coldplay, Beyonce i Bruno Mars zabavljati gledatelje) ove će godine CBS raditi sa 70 kamera (11 ih je bilo 1967.). Izbor britanskih glazbenika šokirao je mnoge u SAD-u, a javnost se smirila kada se doznalo da će nastupiti i Beyonce.

Musicians Jonny Buckland, Guy Berryman, Chris Martin and Will Champion Coldplay pose with footballs at the Pepsi Super Bowl Halftime Press Conference on February 4, 2016 at the Moscone Convention Center in San Francisco, California. / AFP / Timothy A. CLARY
Coldplay AFP

Na stadionu i pred ekranima se očekuje kako će biti konzumirano oko 4000 tona kokica, 14.500 tona čipsa, 3,5 milijuna tona guacamole umaka, 1,2 milijarde pilećih krilaca i više od milijardu i 230 tisuća milijuna litara piva.

Klađenje i na potres za vrijeme utakmice

Sam dolazak na stadion i gledanje Super Bowla uživo postao je svojevrsni statusni simbol, pa su i cijene ulaznica u skladu s tim. Najjeftinije od 68.500 ulaznica za stadion Levi’s bile su u prodaji za 850 dolara, a najskuplje za 3000 dolara. Cijene u preprodaji se prodaju za 5000 dolara u prosjeku.

https://www.youtube.com/watch?v=E0yvftpsjXY

Zaradit će i kladionice, jer će za utakmicu biti uloženo 4,2 milijarde dolara, od toga 4,1 ilegalno. Među bizarnijim okladama je ona hoće li biti potresa za vrijeme utakmice (vrijedi samo ako i spiker na stadionu to objavi), hoće li na TV-u biti prikazano koji dres Caroline nositi košarkaš Steph Curry za vrijeme utakmice (personalizirani ili dres Cama Newtona), a možete se kladiti i koliko će puta most Golden Gate biti prikazan za vrijeme utakmice (poluvrijeme se ne računa).

Carolini manja prednost

Na terenu je favorit Carolina, koju predvodi organizator Cam Newton (26 godina), koja ove sezone ima omjer 15-1, dok će Payton Manning (39) pokušati Denveru osigurati 13. pobjedu (12-4).

Prvacima Američke konferencije Denver Broncosima ovo će biti već osmi nastup u Super Bowlu (dva naslova, 1997. I 1998.), čime su se izjednačili s rekorderima New England Patriotsima, Dallas Cowboysima i Pittsburgh Steelersima, a drugi upravo za ovu generaciju koju predvodi legendarni Manning. Carolina Panthersi po drugi put su u klupskoj povijesti izborili nastup u završnom susretu te će pokušati osvojiti prvi naslov prvaka.