'Dobili smo drugi žuti karton, ali ne i crveni. Jedina moguća odluka bila je zabraniti navijačima gostovanja'

HNS je uložio žalbu na kaznu zbog svastike na Poljudu protiv Italije

Damir Vrbanović, HNS
FOTO: PIXSELL

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, obrazložio je odluku prema kojoj hrvatskim navijačima neće biti moguća kupovina ulaznica za utakmice u Azerbajdžanu, Norveškoj i na Malti.

“Uefine sankcije na nedvosmislen način kažu da nam je izvučen drugi žuti karton, ali crveni nije pokazan, odnosno da nije ostavljen prostor za manevar u slučaju bilo kakvog novog rasističkog incidenta. Situacija je izrazito ozbiljna i dramatična te je ovo bila teška, ali jedina moguća odluka. Nismo ni veseli ni sretni zbog nje, dugo smo vagali, no ovo je preozbiljna tema. Radi se o neizbježnoj, nužnoj mjeri, ali nikad nismo bili više motivirani dobiti ovu bitku”, rekao je Vrbanović.

Žalili se na Uefinu kaznu

HNS je na kaznu za poljudsku utakmicu protiv Italije uložio žalbu, smatrajući kako je kazna “neprimjerena i veliki izuzetak”, a ujedno je uputio i ispriku svim navijačima koji su eventualno već počeli planirati putovanja na gostujuće kvalifikacijske utakmice, objavljeno je na službenoj stranici Saveza.

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti kriz. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti križ uoči dvoboja s Italijom. PIXSELL/PIXSELL

Povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza Zoran Cvrk rekao kako se radi o jednoj od najtežih odluka koje je donio HNS.

Zaštita reprezentacije

“Ta odluka ima za cilj zaštitu hrvatske nogometne reprezentacije. Ona smanjuje, ali ne isključuje rizik. Surađivat ćemo s policijom, domaćim nacionalnim savezima, a nadam se da će navijači shvatiti kako pokušavamo omogućiti reprezentaciji da se na sportskom polju izbori za plasman na Europsko prvenstvo”, izjavio je Cvrk. dok je tajnik Saveza, Vladimir Iveta rekao kako Hrvatska više nema puno izbora.

“Uefine su kazne stupnjevite i preostala im je samo jedna vrsta. Računamo da će žalba uspjeti, pokušavamo osporiti bilo kakvu vezu HNS-a i navijača s pojavom tog simbola na terenu. No, moramo računati da će sankcije ostati na snazi”, poručio je Iveta.