Warriorsi su srušili rekord Bullsa, ali taj broj neće imati smisla bez novog, drugog NBA prstena

Warriorsi su s omjerom 73-9 srušili rekord Bullsa, a sad kreću po drugi naslov

OAKLAND, CA - APRIL 13: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors gestures in the first half against the Memphis Grizzlies during the game at ORACLE Arena on April 13, 2016 in Oakland, California.   Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Kobe Bryant svojim je oproštajem holivudskih, blockbusterskih dimenzija “ukrao šou” Golden State Warriorsima koji su sinoć, pobjedom protiv Memphis Grizzliesa (125:104), ostvarili povijesni, divljenja vrijedan doseg, došli do 73. pobjede u 82 utakmice osnovnog dijela sezone.

Steph Curry je protiv Grizzliesa zabio 46 poena, ubacio deset trica i probio granicu od 400 trica u sezoni. Nevjerojatna brojka stala je na 402.

Čestitao je i Jordan

Još jednom se potvrdilo da nema “vječnih” rekorda kakav je bio onaj Jordanovih Bullsa sa 72 pobjede i 10 poraza u sezoni 1995/96. I najveći, Michael Jordan, uputio je čestitku Warriorsima na rekordu.

“Želim čestitati Warriorsima na nevjerojatnom rekordu. Košarkaška igra non-stop napreduje i rekordi su tu da bi bili srušeni. Sjajno je i zabavno gledati Warriorse, veselim se njihovim igrama u doigravanju”, kazao je Jordan.

A oglasio se i američki predsjednik Barrack Obama.

“Ako je netko morao srušiti rekord Bullsa, drago mi je da su to Warriorsi”, napisao je na Twitteru Obama.

Lov na rekord iscrpio je momčad Stevea Kerra koje već u subotu čeka početak doigravanja i negodni Houston Rocketsi.

‘Ne vidim, kao ni prije 20 godina, da će netko srušiti ovaj rekord’

“Rekao sam dečkima da ni za milijun godina ne bih rekao da će rekord Bullsa biti srušen. Pogriješio sam, ali reći ću sada ono što sam izgovorio i prije 20 godina – ne vjerujem da će ovaj rekord ikada biti nadmašen. Zamislite, netko treba imati omjer 74-8. Ja to ne vidim, nadam se da naši navijači nemaju takva očekivanja za sljedeću sezonu”, kazao je Kerr koji je kao igrač sudjelovao u rekordu Bullsa.

No, Bullse i Warriorse dijeli još “more” uspjeha. Legendarna momčad iz Chicaga je u osam sezona osvojila šest naslova, a u dvije godine Jordanove zasićenosti košarkom i igranja bejzbola, Chicago je “dozvolio” Houston Rocketsima da uzmu dva naslova.

Pippen prozvao Warriorse

I zato usporedba, barem zasad, sve dok i ako u lipnju Steph Curry i društvo ne podignu trofej Larry O’Brian, treba stati na broju pobjeda i još nekoliko “usputnih” rekorda koje su u naletu srušili Warriorsi. Onaj da su ostvarili najviše pobjeda u gostima ove sezone (34), da nisu imali dva uzastopna poraza u ligi, da su nakon 19 godina slavili u gostima kod San Antonija, momčad s najviše šutiranih i ubačenih trica…

A broj od 73 pobjede ostat će samo to, broj na papiru i rekord u godišnjacima ukoliko momčad Stevea Kerra, ne obrani naslov.

“72-10 neće ništa značiti bez prstena”, u majici takvog natpisa trenirao je Scottie Pippen u doigravanju 1996.

Tijekom sezone, drugi najbolji košarkaš Bullsa, bio je žestoki kritičar Golden Statea, izjavljujući kako bi ih njegovi Bullsi pobijedili u finalu s glatkih 4-0. No, nakon pobjede protiv San Antonio Spursa prošle nedjelje, odao je prizanje bivšem suigraču Kerru, ali i Stephu Curryju.

“Čestitke Steveu Kerru i njegovoj momčadi. Zaslužili su to, dajem im kredit. Curry je pokazao zašto treba biti MVP lige. Najhladnokrvniji šuter kojeg sam ikad vidio i izvanserijski igrački IQ.”

40 godina čekali na naslov

Warriorsi su do prošlogodišnje “eksplozije” Curryja i suigrača koji se poklopio dolaskom Kerra na mjesto trenera, godinama bili simbol krivih procjena i gubitničke momčadi. Posljednji naslov bio je “zakopan” u davnu 1975. (prije toga slavili su kao Philadelphija Warriorsi 1947. i 1956), postali su ne samo novi prvaci, već i momčad koja je, to treba posebno naglasiti, dala novu dimenziju košarkaškoj igri.

Igri u kojoj suparnika zasipaju kišom trica, brzim protokom lopte, brzim rotacijama u obrani i momčadskom igrom začinjenom genijalnim Curryjem.

No, Warriorsi idu dalje. Na putu su da postanu jedna od najvećih momčadi NBA lige, kao što su to prije njih bili Boston Celticsi, prvo u eri Billa Russella, a zatim Larryja Birda ili LA Lakersi s Magicom i Jabbarom te potom Shaqom i Kobejem.

https://www.youtube.com/watch?v=KATh9jK6QVw

Kerr je učio od Jacksona i Popovicha

Nećemo i ne smijemo zaboraviti ni Popovicheve Spurse koji su svojim načinom igre upalili iskru i stvorili ideju igre Warriorsa. Ne zaboravimo da je Kerr bio Jacksonov, ali i Popovichev đak. Dakle, učio je od najboljih.

Gledajući kako se Golden State poigrava s ostatkom lige, potpisnik Lakersovog “showtimea”, iskusni Pat Riley ustvrdio je: “Svjedočimo stvaranju nove košarkaške dinastije”.

A Stvaraju je igrači koji nisu bili programirani da budu zvijezde. Osim Andrewa Boguta, hrvatskog Australca koji je bio prvi izbor na draftu, ali je nakon nekoliko neuvjerljivih sezona, prošaranim ozljedama, razmijenjen u Golden State.

Steph Curry i nakon ove čudesne sezone nije uvjerio sve “nevjernike” u svoju košarkašku genijalnost, koju nisu vidjeli ni na američkim sveučilištima, ni na NBA draftu, kad je bio 7. izbor. Klay Thompson bio je 11., Harrison Barnes 7., a Draymond Green bez kojega se ovakvi Warriorsi ne mogu ni zamisliti, tek 35.

Curry ruši predrasude

Priča o Warriorsima bliska je mnogima, jer u startu, tu nije bila riječ o košarkaškim “vanzemaljcima”. To je momčad koja je desetljećima imala više mana nego vrlina i bila daleko od bilo kakvog značajnijeg uspjeha. No, sve se preokrenulo pomno odabranom, igrački i karakterno posloženom ekipom i rastom Curryjeve karijere.

Curry je svakom sitnom klincu dao nadu, rušeći predrasude koje su ga pratile i još uvijek prate u karijeri, da i oni, jednog dana, mogu biti uspješni košarkaši. A brojke koje je ostvario u najvjerojatnije još jednoj MVP sezoni, uistinu su fascinantne.

Preko 50 posto šuta iz igre (56 za dva, 45 posto za tricu, 90 posto sa slobodnih bacanja), stavlja ga u ekskluzivni klub. Preko 30 poena u prosjeku (30,1) u osnovnom dijelu prvenstva imali su samo Michael Jordan (u čak osam sezona) i Wilt Chamberlain.

Povijest će staviti Curryja i Warriorse na svoje mjesto, ali ta je momačd već ostavila dubok trag u svijetu igre između dva obruča.