Nekad je nužno odabrati stranu

Zašto se finale ovog Svjetskog prvenstva igra u pet popodne?

Iza kompromisa s terminom stoji sve veći komercijalni interes kineskog tržišta

Finale ovog Svjetskog prvenstva, kao što znamo i nestrpljivo iščekujemo, igra se danas u pet popodne. Zašto tako rano, s obzirom da su se dosadašnje udarne utakmice poput polufinalnih igrale u večernjim terminima po europskom vremenu? Odgovor je krajnje jednostavan: Kina, odnosno Azija. Sve veći komercijalni fokus na istočne zemlje znači prilagodbe termina, kako bi stotine milijuna navijača utakmicu mogli pratiti u relativno prihvatljivom terminu.

Finale Svjetskog prvenstva 2014. igralo se u ne baš atraktivnim terminima za istočna tržišta: u Pekingu je bilo 3 ujutro, a u Tokiju 4. Ovogodišnje finale u 5 popodne po europskom vremenu znači da će u Pekingu biti 11 navečer. S obzirom da kineske kompanije sve više sponzoriraju Fifu i svjetske nogometne aktivnosti, neobičan termin današnjeg finala ustupak je tome. “Termin finala određen je prije 3 godine, u dogovoru sa svim stranama”, kazao je glasnogovornik Fife Fabrice Jouhaud. “U obzir smo uzimali puno faktura, poput vremena za globalne prijenose i mogućnostima za navijače”.

Sve veći prihodi od kineskih sponzora

New York Times piše da će Fifa od sponzorstava Svjetskog prvenstva ostvariti prihod od 1,65 milijardi dolara, oko 14 posto više nego su planirali. Od dvadeset službenih sponzora, sedam su kineske kompanije, koje ranijih godina nisu bile toliko nogometno aktivne. Pritom, nije Fifa jedina koja je ranijim terminima počela izlaziti u susret lukrativnom kineskom tržištu – isto radi španjolska La Liga, a najave se čuju iz talijanske i engleske lige.

S obzirom na domaćine narednih prvenstava – Katar 2022., pa Sjeverna Amerika 2026., pa vrlo vjerojatno povratak u Europu 2030., moguće je da će Kina i Japan morati čekati do 2034. prije nego će ključne utakmice nekog svjetskog prvenstva gledati u najatraktivnijim, večernjim terminima.