Ždrijeb olimpijskog turnira je hrvatske rukometaše smjestio u skupinu sa starim rivalom Francuskom

"Osjećam da je motiv igrača na visokoj razini", kaže izbornik Babić

FOTO: AFP/AFP PHOTO

U Rio de Janeiru je obavljen ždrijeb rukometnog turnira na Olimpijskimigrama koje će se u tom gradu održati od 5. do 21. kolovoza. Hrvatski rukometaši smješteni su u skupinu A u kojoj su i branitelji naslova Francuzi.

Osim Francuske, koja je i aktualni svjetski prvak, suparnici izabranicima Željka Babića bit će Argentina, Katar, Danska i Tunis. U skupinu B su smješteni domaćin Brazil, te Egipat, Njemačka, Švedska, Slovenija i Poljska.

U Londonu ih zaustavili Francuzi

Hrvatska je od Danske poražena na nedavnom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. Danci su pred svojim navijačima u Herningu slavili s 28-24, ali su naši rukometaši pobjedama protiv Bahreina i Norveške ipak izborili nastup u Rio de Janeiru gdje će braniti broncu. Francuska i Danska bi trebali biti najveći suparnici Hrvatskoj u borbi za prvo mjesto u skupini, a vrijedi istaknuti i opasni Katar koji je aktualni svjetski doprvak.

Po četiri najbolje momčadi iz dviju skupina plasirat će se u četvrtfinale, a onda se do kraja igra nokaut-sustavom. Hrvatska je prije četiri godine u Londonu bila prva u skupini s maksimalnih pet pobjeda, u četvrtfinalu je izbacila Tunis, da bi u polufinalu još jednom naletjela na nepremostive Francuze. U dvoboju za treće mjesto naša je reprezentacija nadigrala Mađarsku.

‘Čast i odgovorna zadaća’

“Odlazak u Rio je velika čast, a u isto vrijeme i odgovorna zadaća. Biti dio velike hrvatske olimpijske obitelji je nešto neprocjenjivo, a u kontaktu s igračima osjećam kako je motiv prije okupljanja na visokoj razini, što je preduvjet za odličnu taktičku i psihološku pripremu uoči odlaska u Rio. Sam turnir će biti jako zanimljiv, kao što su i izvučene skupine, a osobito četvrtfinale kojem se nadamo. Skupine su izjednačene i vjerujem da će biti presudna forma u završnom dijelu turnira kada počne eliminacijski sustav”, istaknuo je nakon ždrijeba izbornik Babić.

Marko Kopljar
Marko Kopljar AFP

Kapetan Marko Kopljar je dodao da nas čeka uzbudljivo natjecanje budući da je kvaliteta svih sudionika na iznimno visokoj razini.

“Skupina je zanimljiva, s obzirom na to da s Francuskom i Danskom igramo gotovo uvijek. Katar je napredovao, uostalom drugi su na svijetu, dugo se pripremaju, imaju odličnu momčad i sigurno su težak protivnik. I Tunis i Argentina zaslužuju pažnju i poštovanje kao i sve ekipe koje su u drugoj skupini. Općenito, mislim da će Igre biti jako dobre jer je kvaliteta svih sudionika na visokoj razini. Na nama je da se dobro pripremimo i što je najvažnije da zdravi krenemo na Olimpijske igre, najveće natjecanje na kojem sportaši imaju privilegiju nastupati”, poručio je Kopljar.