Zvonimir Boban tvrdi da Hrvatskoj uvijek nešto nedostaje na velikoj sceni i da je SP 2018. zadnja prilika za Modrića

"Modrić na terenu prije svih drugih vidi što će se dogoditi", kaže Boban

06.07.2011.,Zagreb - Zvonimir Boban s prijateljem na  terasi svog restoran u Gajevoj ulici.
Photo: Goran Jakus/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban bio je prije nekoliko dana u pratnji predsjednika FIFA-e Giannija Infantina u posjetu Rusiji koja će za dvije godine biti domaćin Svjetskog prvenstva.

Tom je prilikom dao intervju za internetsku stranicu FIFA-e u kojem je govorio o bronci Vatrenih 1998., sadašnjoj generaciji, Luki Modriću… Autora je zanimalo hoće li današnja Hrvatska svoj vrhunac doživjeti upravo u Rusiji za dvije godine.

‘Možda 2018. bude naša’

“Ova generacija ima puno potencijala, ali tek treba napraviti nešto na velikom natjecanju. Za mnoge od njih će to biti zadnja šansa, primjerice za Luku Modrića. Ako pogledate igrače pojedinačno, svaki od njih ima nogometnu inteligenciju i jak karakter. Pa ipak, Hrvatskoj kao momčadi uvijek nešto nedostaje na velikoj sceni. Možda naše vrijeme dođe 2018.”, istaknuo je Boban.

A na pitanje mogu li Modrić, Rakitić i društvo nadmašiti uspjeh Vatrenih koji su 1998. u Francuskoj bili treći, Boban je odgovorio:

“Nadam se, ali velika je mogućnost da je 1998. bila posebna i neponovljiva godina za hrvatski nogomet. Nažalost, taj je uspjeh teret svakoj sljedećoj generaciji što je nepošteno jer svaka momčad živi u svome razdoblju. Ne možete zahtijevati da aktualna reprezentacija ponovi uspjehe prijašnje.”

‘Modrić vidi što drugi ne vide’

Prisjetio se potom legendarni kapetan te veličanstvene 1998. godine, ali i svoje pogreške u polufinalu.

“Ta je godina bila nešto posebno. Kad smo se vratili kući, u Hrvatskoj je vladalo ludilo. Nismo ni shvaćali što smo napravili. Prvi smo put nastupili na SP-u i odmah smo osvojili treće mjesto. To se dogodi jednom u životu. Možda smo mogli napraviti i više, ali koštala nas je moja pogreška u polufinalu protiv Francuske. Takve se stvari događaju. Ali cijenim i druga sjećanja, poput rukovanja sa suparnicima ili pružanje ruke igraču koji je pao. Kad sam bio mlad, nisu mi bili previše važni takvi trenuci, ali sada jesu.”

Luka Modrić
Luka Modrić PIXSELL

Predvodnik današnje generacije Luka Modrić često je isticao da mu je upravo Boban uzor.

“Ponosan sam na to jer je Luka fantastičan igrač i čovjek. Ostao je skroman unatoč uspjehu, a to se rijetko viđa. Normalan je, a to je jako važna riječ u ovom ludom svijetu u kojem živimo. Kao igrač je jedinstven jer na terenu prije svih drugih vidi što će se dogoditi. Možda ćete reći da mu pojedinačna statistika može biti bolja, ali igrati za momčad njemu predstavlja sve. Sve daje za ekipu, možda čak i previše, i to ga čini drugačijim”, zaključio je Boban.