Zvučat će grubo i stvarno mi je žao Splita, ali UEFA je ovaj put u pravu

Za cijelu Europu Za Dom spremni je fašistički pozdrav isti kao Heil Hitler

08.04.2015., stadion Maksimir, Zagreb – Polufinale Hrvatskog nogometnog kupa, 1. utakmica, GNK Dinamo – HNK Rijeka. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: Petar Glebov/Pixsell

Neki hrvatski nogometni navijači mogu tvrditi da imaju milijun razloga da skandiraju Za dom spremni. Od prkosa jer ta sintagma postaje zabranjena, preko navodnog izražavanja nacionalnog ponosa, pa do tvrdnje kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu, koji nema ništa s fašizmom.

Uopće ne želim tvrditi da su tisuće navijača, koji na svakoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije izvikuju Za dom spremni, zapravo proustaški rasoloženi, ili da su stvarni politički ekstremisti.

Relativni uspjeh zapadnih zemalja

Ali, za cijelu Europu Za dom spremni, znači isto što i Heil Hitler. Za cijelu se Europu radi o prepoznatljivom fašističkom pozdravu iz Drugog svjetskog rata. Zaziva najmračnije razdoblje novije europske povijesti. Oni čiji je službeni pozdrav glasio Za dom spremni bili na osobito mračnoj, krvavoj i rasističkoj strani.

Ta je strana rat izgubila. Na temelju ishoda tog rata stvorena je nova geopolitička i vrijednosna arhitektura Zapada. Oni koji su u ratu pobijedili odlučili su da više nikada ne dopuste stvarenje otvorenih nacističkih i fašističkih političkih formacija, pa ni uporabu nacističkih i fašističkih simbola. U čemu su zapadne zemlje tek relativno uspješne.

Upozorenje smo već dobili

Gledajući u takvom širem kontekstu Uefina kazna Hrvatskoj ne samo da je zaslužena, nego i očekivana. Hrvatski nogometni savez upozoren je prije godinu dana da UEFA neće tolerirati proustaško navijanje. Joe Šimunić dobio je deset utakmica zabrane igranja zbog toga što je vodio skandiranje Za dom spremni, čime je Šimuniću onemogućen odlazak na Svjetsko prvenstvo. I čime je završena njegova karijera.

Neki navijači nisu ni pokušali shvatiti posljedice kazne za Josipa Šimunića, pa su nastavili bodriti reprezntaciju službenim pozdravom fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Što je, prije ili kasnije, moralo dovesti do iduće značajne kazne. Poput one koju je UEFA jučer izrekla Hrvtskom nogometnom savezu.

Izbacivanje iz javnog govora

Odluka da se naša reprezentacija kazni igranjem na praznom stadionu – da se ukine prednost domaćeg terena – predvidljiva je jer je bila najavljena zabranom igranja Joeu Šimuniću. I opravdana. UEFA ne može imati razumijevanja za navijanje koje uključuje i Heil Hitler. Kako se u Europi najčešće prevodi Za dom spremni.

Kratkoročno, Hrvatski nogometni savez može (ili, mora) pokušati objasniti navijačkim skupinama da još jedna runda skandiranja Za dom spremni može dovesti do još gorih posljedica za nogometnu reprezentaciju.

Ali svi sudionici javnog života u Hrvatskoj, na čelu s glavnom desnom strankom, HDZ-om, i na čelu s Katoličkom Crkvom, trebali bi ozbiljno pokušati utjecati na trajno izbacivanje parole Za dom spremni iz javnog govora.