Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: TMG Creative

Beauty test

Usporedila sam šminku iz Zare i H&M-a. Ima dobrih ulova, ali nisam oduševljena

Popularni high street modni brendovi sada imaju i svoje make-up linije, a mi smo testirali proizvode koji se mogu pronaći u svakoj kozmetičkoj torbici - maskaru, korektor i crveni ruž

Beauty test

Beauty test Usporedila sam šminku iz Zare i H&M-a. Ima dobrih ulova, ali nisam oduševljena

Popularni high street modni brendovi sada imaju i svoje make-up linije, a mi smo testirali proizvode koji se mogu pronaći u svakoj kozmetičkoj torbici - maskaru, korektor i crveni ruž

FOTO: TMG Creative

Prije nekoliko godina u naše su high street trgovine došle make-up kolekcije koje su dizajnom i širinom linije zaista počele predstavljati konkurenciju specijaliziranim kozmetičkim adresama. Ipak, uvijek se tu vrtilo ono pitanje formulacija beauty proizvoda za koje bismo mogli pretpostaviti da su ipak nešto naprednije kod brendova s bogatim iskustvom i pristupom najsuvremenijoj tehnologiji. Spomenuto iskustvo ne može se kupiti, ali high street giganti svakako imaju financijsku pozadinu da ulože u dovoljno napredan, ali i privlačan beauty proizvod koji će se svidjeti zainteresiranoj publici. Iz tog razloga odlučila sam testirati, ali i usporediti proizvode iz Zare i H&M-a te pokušati doći do odgovora na pitanje – koja je priča s high street šminkom?

high street šminka
Make-up proizvodi iz Zare Aleksandar Selak
high street šminka
Make-up proizvodi iz H&M-a Aleksandar Selak

Make-up klasici na testu

Odabir je pao na tri proizvoda za koje s određenom sigurnošću možemo reći da ih imaju svi zaljubljenici u make-up, a to su maskara, korektor i crveni ruž. Ovo su beauty klasici za čijom savršenom inačicom tragamo baš uvijek, a ova se potraga u modnom smislu može usporediti s onom za idealnim trapericama ili kožnom jaknom. Birala sam proizvode sličnih formulacija, nijansi i cijena, a općenito bih ove proizvode mogla cjenovno usporediti s višim drogerijskim rangom. Jesu li i prema svojoj izvedbi tu negdje, saznajte u nastavku.

Maskara

H&M High and Mighty Mascara Deep Black

high street šminka

Što: maskara s preciznom četkicom koja daje volumen i duljinu te osigurava razdvajanje trepavica bez preslikavanja i grudica
Cijena:
sada 2,99 € (inače 9,99 €)
Iskustvo: Na prvu mi se svidjelo pakiranje koje djeluje dosta luksuzno zbog zlatne boje, a opet je jednostavno i praktično. Četkica je jako skromna u smislu gustoće i dužine dlačica, što me u početku malo zabrinjavalo. Ipak, odmah kad sam ju krenula nanositi na trepavice, dojam je bio skroz drugačiji i baš pozitivan. Ova maskara razdvaja trepavice i čini ih dužima bez ostavljanja prevelike količine proizvoda na trepavicama. Rekla bih da ih više produljuje nego što im daje volumen, ali to mi se osobno u ovom trenutku sviđa. Jako dobro, posebice sada kada je proizvod snižen.

Zara Cosmic Mascara

high street šminka

Što: kremasta maskara koja daje volumen i duljinu te precizno podiže i odvaja trepavice
Cijena:
10,95 €
Iskustvo: Pakiranje je jako cool, ali i dosta teško i pomalo nezgrapno. Četkica je potpuno drugačija od prethodno testirane maskare pa sam očekivala drugačiji rezultat koji se uskoro i – potvrdio. Proizvod je dosta gust i apsolutno utječe na volumen, ali i duljinu trepavica. Ipak, ne bih rekla da ih odvaja već ih više sljepljuje, a osjećaj težine na očima je veći nego kod druge maskare. Dobra stvar je to što prema deklaraciji ova maskara ima 84 % prirodnih sastojaka.

high street šminka
Lijevo: Zara, desno: H&M Aleksandar Selak

Korektor

H&M Cover-up Concealer Soft Sand

high street šminka

Što: kremasti korektor lagane formule koji daje prirodan završetak te srednju pokrivnost koja se može nadograditi
Cijena: 6,99 €
Iskustvo: Pakiranje me podsjeća na drogerijske korektore i praktično je za ubaciti u torbicu. Što se tiče samog proizvoda, korektor se nanosi uz pomoć fleksibilne četkice i bez problema utapka na lice. Nisam primijetila puno drugačiji performans od mog uobičajenog korektora pa mogu reći da sam zadovoljna. Minus mu je mala količina proizvoda, svega 2.2 ml.

Zara Luminous Creamy Concealer 911

high street šminka

Što: kremasti korektor koji osigurava prilagodljivo srednje prekrivanje te satiniran izgled
Cijena:
8,95 €
Iskustvo: Ponovno puno luksuzniji i čvršći dojam kada je u pitanju pakiranje, ali zato je i manje praktično. Četkica je jako slična prethodno testiranom proizvodu, a nijansa je ponešto toplija. Također nemam pretjerane zamjerke na njegovo držanje kod dan pa bih rekla da su dva testirana proizvoda zapravo dosta slična. Ovdje je plus to što je korektor dostupan u čak 36 nijansi.

high street šminka
Lijevo: Zara, desno: H&M Aleksandar Selak

Crveni ruž

H&M Lipstick pencil Paint the Town Red

high street šminka

Što: praktičan ruž u olovci ugodne i njegujuće formule s odličnim pigmentom
Cijena:
5,99 €
Iskustvo: Čini mi se da ovakve debele olovke svi volimo kada su u pitanju bilo kakvi beauty proizvodi pa mi je to odmah bilo simpatično. S druge strane, čim sam skinula čep, osjetila sam intenzivan miris koji podsjeća na voćni bombon ili žvaku. Nekima je to prednost, a ja više preferiram neutralne proizvode bez mirisa, posebice kada su namijenjeni korištenju na licu ili konkretnije na – usnama. Ruž je jako ugodan, ali puno manje pigmentiran nego što sam očekivala. Iako sam nanosila proizvod u više slojeva, i dalje je bio dosta providan. Djeluje mi kao neujednačeni lip stain s puno sjaja pa ako želite dojam balzama s nešto pigmenta, ovo je opcija za vas.

Zara Stiletto Demi-Matte Lipstick 616 Perfaite

high street šminka

Što: polumat ruž glatke formule nalik na serum, formuliran s vitaminom E te posebnom mješavinom voskova i prahova koji raspršuju svjetlost
Cijena: 8,95 €
Iskustvo: Ponovno elegantno pakiranje kojem sam ipak našla zamjerku. Iako pakiranje omogućuje zamjensko punjenje, što je definitivno plus u smislu održivosti, proces zamjene može biti malo nespretan. Meni je, konkretno, ovo plastično pakiranje malo napuklo, što mi smeta jer bi, po meni, bez oštećenja trebalo trajati barem toliko dugo da se može koristiti za nekoliko nadopuna. Ruž je ugodan i definitivno je više pigmentiran od prethodnog, ali i dalje ga ne bi nazvala polumat formulom, već mi naginje na kremastu, ako ne i sjajnu.

high street šminka
Lijevo: H&M, desno: Zara Aleksandar Selak

ZAKLJUČAK

Neki testirani proizvodi nadmašili su moja očekivanja, dok su me drugi razočarali. Rekla bih da u ovu prvu skupinu pripadaju maskare, a posebice mi se svidjela H&M opcija koju ću definitivno nastaviti koristiti. Ona kategorija od koje sam očekivala više su – ruževi. Iako je onaj sa Zarinim potpisom nešto bolji u pigmentaciji, neugodno me iznenadilo pakiranje koje je kod ostala dva Zarina proizvoda puno bolje i luksuznije izvedeno. Korektori su ostali negdje u sredini jer me ničime nisu pozitivno, ali niti negativno iznenadili. Oba su zadovoljavajuća, ali s obzirom na količinu samog proizvoda i broj dostupnih nijansi, rekla bih da je Zara u ovom slučaju možda bolja opcija. Sve u svemu, kvaliteta, prema mom mišljenju, varira o konkretnom proizvodu. S obzirom da se ova high street šminka mora naručiti online, možda bih ipak sugerirala da ne gubite vrijeme na to i zadržite se na dostupnijim i provjerenim drogerijskim favoritima sa sličnom izvedbom.