Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Uređenje doma

Uređenje doma Od prugica do retro štiha: ovih 10 trendova u dizajnu interijera obilježit će 2023.

Neki od njih su prisutni već godinama, dok se drugi tek trebaju probiti

FOTO: shutterstock_

I kroz godinu na izmaku pisali smo sam vam o vodećim trendovima kad je riječ o arhitekturi i dizajnu interijera. Čudili smo se barbiecoreu i sve popularnijoj estetici maksimalizma, predstavili neke divne celebrity domove, ali i monumentalne vile diljem Hrvatske. Umjereni tonovi, minimalizam i statement umjetnički i komadi i dalje su opcija za sve one koji žele igrati na sigurno, ali strogih pravila u uređenju interijera gotovo da više i nema. Ipak, i u 2023. postojat će trendovi koji vam mogu poslužiti kao dobar orijentir u slučaju da uređujete neki posve novi prostor ili preuređujete stari. Od retro estetike do masivnih tepiha, sve ih možete provjeriti u nastavku.

Visoki sjaj

Možda nije za svakoga, ali ovaj trend prisutan je već godinama, a čini se da će tako i ostati. Elementi s visokim sjajem, mahom u kuhinjama i kupaonicama, a onda i dnevnim sobama, posebno su popularni u interijerima koje žele odati dojam luksuza. U slučaju da s njim ne želite pretjerati (ili si naprosto ne želite zakomplicirati život čišćenjem), možete odabrati tek jedan ili dva elementa s visokim sjajem.

Retro estetika

Sušta suprotnost prvom trendu. Baš kao u glazbi, filmovima i serijama, tražit će se sve što ima retro prizvuk i kad je riječ o interijerima; od vintage komada namještaja kao što su stolići za kavu, preko sofa, pa sve do detalja poput rasvjetnih tijela.

Prugice posvuda

Za sve one koji se ne boje hrabrih uzoraka u svom domu. Prugice u formi tapeta na zidovima, na tepisima ili uokvirenim grafikama na zidovima. Podižu svaku prostoriju u kojoj se nalaze i čine je barem malo zabavnijom.

Statement tepih

Pisali smo o tepisima u posve neočekivanim prostorijama, kao što su kuhinja i kupaonica, a u 2023. na njih će biti stavljen još veći naglasak. Ne trebaju se nalaziti posvuda, ali bitno je da su moćni, upečatljivi, odnosno da birate oni koji samostalno djeluju kao umjetničko djelo.

Dominacija plave boje

O najvećim trendovima kad su boje u pitanju posebno je nezahvalno govoriti, budući da se mijenjaju gotovo iz mjeseca u mjesec. No, kako sada stvari (na Instagramu) stoje, u posebnom će fokusu biti interijeri u kojem plava vodi glavnu riječ, i to o svemu od zidova i tepiha, preko sofa do stolića.

Prirodni materijali

Posve očekivano, i područje uređenja interijera okreće se prirodi, odnosno korištenju održivih, prirodnih materijala. U prvom redu govorimo o drvu, koje je, na razne načine, lako uklopiti u gotovo sve prostorije doma.

Zemljani tonovi i dalje će biti traženi

Još jedan trend koji se vraća i kroz iduću godinu. Za sve oni koji nisu skloni pretjeranom eksperimentiranju u uređenju interijera, kao i za sve one koji na jednostavan način žele postići suptilnu profinjenost prostorija. Zidovi u zemljanim tonovima, namještaj i umjetnine i dalje će biti siguran izbor.

Rasvjetna tijela koja čine razliku

Slično kad i kod tepiha, dobro razmislite o tome koje rasvjetno tijelo i za koju prostoriju kupujete, budući da bi upravo ono moglo postati jedan od statement komada vašeg doma. Ako planirate uložiti više novca u tek pokoji predmet, razmislite o tome da upravo rasvjetna tijela budu jedan od njih.

Tapete u svim prostorijama

Prisutnost različitih uzoraka općenito jedan je od vodećih trendova proteklih sezona. U sezonama pred nama, uzorke ćemo viđati na tapetama, i u to svim prostorijama doma. Cvjetne tapete, prugaste (koje smo već ranije spomenuli), s animal printom ili nečim drugim – bitno je da je razigrano.

Zlatni detalji

Spomenuta retro estetika sa sobom povlači još pokoji zanimljivi trend. Za sve one kojima zemljani tonovi i minimalizam nisu napeti, stiže trend zlatnih detalja s kojima si mogu dati oduška.