Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Održivi interijer

Održivi interijer Najljepše sobne biljke: 12 ideja s kojima će se dom pretvoriti u zelenu oazu

Inspirirajte se zelenim oazama u interijerima

FOTO: Unsplash

Zelene oaze u interijeru, bez obzira na godišnje doba u kojim se nalazimo, savršene su energetske točke iz kojh se širi pozitivna energija. Neka od novijih istraživanja potvrdila su kako boravak u prostorijama u u kojima su smještene biljke može potaknuti ljude da se osjećaju bolje, lakše komuniciraju i jednostavnije se opuštaju. Uz to, sobne biljke u interijerima, osim što se jednostavno i skladno uklapaju u vizuru, donose osvježavajuće note i umirujuće boje koje su pravo osvježenje za oči.

Postoji cijeli skup sobnog cvijeća i listanih biljaka koje su jednostavne za održavanje, a mogu pridonjeti skladnom uređenju brojnih prostorija u domu. Inspirirajte se zelenim oazama kroz 12 najljepših sobnih biljaka koje donose sklad u dom i život.

Zlatni puzavac

Penjačica koja zahtijeva malo brige i pažnje, a raste nevjerojatnom brzinom – Zlatni puzavac idealan je za početnike u uzgoju sobnih biljaka. Korijene vuče iz Oceanije, a savršen je odabir za interijer jer čisti toksine iz zraka uključujući benzene, formaldehide, trikloretene i ksilene.

Zlatni puzavac može narasti od 1,5 do 3 metra zbog čega ga je najbolje smjestiti u prostoriju gdje ima dovoljno mjesta za nesputan rast te u blizini strukture gdje se može penjati ili nesmetano padati. Uspjeva u različitim uvjetima, nije ga potrebno pretjerano zalijevati, a najbolje jednom u dva tjedna tijekom zimskih mjeseci te jednom tjedno tijekom ljetnih mjeseci ako biljka nije izložena direktnoj svjetlosti.

zlatni puzavac sobne biljke
Obzirom na brz rast, važno je imati na umu potrebu za presađivanjem u veću posudu za cvijeće. Kako potječe iz tropske klime važno je voditi brigu o dovoljnoj vlažnosti u interijeru gdje se smjestio. Ako primijetite da se listovi počinju savijati možete koristiti prskalicu za vodenu maglicu kako bi nadoknadili vlažnost.

Fikus benjamin

Jedna od omiljenih sobnih biljaka definitivno je fikus benjamin. Popularan zbog toga što ima jednostavnu estetiku koju krase sitni listići, ova sobna biljka pronašla je put do brojnih interijera. Kao i zlatni puzavac, fikus benjamin poznat je po tome što pobljšava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, a neke od toksina koje direktno eliminira su benzen, formaldehid i trikoletan.

Fikus benjamin ne voli izloženost direktnoj svjetlosti te najbolje uspijeva smješten u sjenoviti dio interijera od kud dobiva puno pasivnog dnevnog svjetla. Izuzetno je osjetljiv na premještanje te svaka promjena položaja može rezultirati opadanjem listova.

fikus benjamin

Unsplash

Ova biljku može narasti i do 2 metra, a želi li postići neki poseban oblik krošnje, fikus se može orezivati tijekom zimskih mjeseci. Tijekom ljetnih mjeseci zalijeva se svakih 4-5 dana, a zimi svakih 10 dana odnosno onda kada se tlo u potpunosti osuši.

Sanseveria

Poznata još pod nazivom indijansko pero, jedna je od najpopularnijih i najotopornijih sobnih biljaka koja je ujedno odlična za pročišćavanje zraka. Sanseveria može rasti u sjeni, a želite li potaknuti njen rast možete je pozicionirati na mjesto koje ima veći dotok svjetlosti jer ćete tako potaknuti brži rast i razmnožavanje biljke.

Zimzelena trajnica oštrih listova najčešće ima tamnozelene prugaste boje prošarane žutim rubovima, ne zahtjeva previše brige i neće zamjeriti ako je zaboraviti ponekad zaliti. Tijekom ljeta i jeseni biljku je dobro zalijevati jednom tjedno, a za vrijeme hladnijih dana najbolje je zalijevanje svesti na jednom tjedno te hladnu vodu zamijeniti mlakom.

sanseveria uzgoj odrzavanje

Mirni ljiljan – spatifilum

Biljka koja je savršen ukras za prostor, a ujedno upija i štetna zračenja koje proizvode televizori, računala i ostala tehnologija. Spatifilum ili mirni ljijan postala je jedna od omiljenih biljaka u uredima i domovima upravo zbog toga što apsorbira elektrostatički naboj.

Ova biljka je otporna zbog čega je idealna za početnike. Kako se radi o tropskoj biljci traži umjerene do tople temperature, a najbolje ju je zalijevati tako da se obilno zalije te se pusti da se zemlja gotovo u potpunosti osuši prije sljedećeg zalijevanja. Jedna je od onih biljaka koja će samostalno pokazati kada je žedna jer će joj listovi klonuti. Tijekom ljetnih mjeseci potrebno ju je zalijevati jednom tjedno, a lišće je dobro prskati sa vodenom maglicom.

peace lily uzgoj
Unsplash

Dracena – ženski zmaj

Porijeklom s afričkog kontinenta, dracena ili ženski zmaj prepoznatljiva je po uskim i dugim listovima obrubljenim crvenom bojom. Dracena raste sporo zbog čega je idealan izbor za sobnu biljku, a u konačnici može dosegnuti visinu od 3 metra.

Ova biljka ne voli puno direktne svjetlosti te ju je najbolje smjestiti u sjenu od kud može upijati dovoljno sunčanih sati za potreban rast. Jedna je od onih biljaka koja je otporna te dobro podnosi suho tlo. Zalijeva je se tek onda kada tlo postane u potpunosti suho, a listove je dobro jednom tjedno poprskati vodenom maglicom.

dracena ženski zmaj uzgoj

Iako je poprilično otporna te ne zahtjeva posebnu brigu, dracena ne podnosi preveliku vlažnost tla, osjetljiva je na nagle promjene temperature, propuh i često premiještanje. Upravo zbog toga najbolje je za nju pronaći trajnu poziciju i paziti na količinu vode kojom se biljka zalijeva.

Zamioculcas

Elegantna trajnica ovalnih, sjajnih i tamnozelenih listova, tropska je višegodišnja biljka porijeklom iz istočne Afrike. Zamioculcas ili zamija kako je neki zovu, jednostavan je za uzgoj i ne zahtjeva posebnu njegu kroz godinu. Stabiljka s listovima može narasti do 60 cm, a karakterizira je sporiji rast.

Čitava biljka ima blagi voštani premaz koji joj daje sjaj i specifičan izgled, a upravo zbog toga je posebno otporna na promjene temperatura. Zalijeva se tek kada se tlo u potpunosti osuši što je u prosjeku svakih 10 dana, a dobro podnosi razdoblja bez vode.

zamija uzgoj

Zamioculcas ne voli izloženost direktnoj svjetlosti, a povremeno je posudicu dobro rotirati kako bi se osigurao jednak rast sa svake strane biljke. Listovi ponekad znaju izgubiti sjaj zbog nakupljene prašine te je stoga listove, s vremena na vrijeme, dobro prebrisati vlažnom krpom.

Singonij

Široko rasprostranjena sobna biljka porijeklom iz tropskih krajeva Južne Amerike streličastih listova, jedna je od onih puzavica koje vole rasti bez direktne sunčeve svjetlosti. Njen oblik i način rasta prilagođava se obzirom na uvjete u kojima raste. Tako s vremenom može početi rasti i puzati izvan posude ako se radi o onoj širokog obujma ili imati grmolik izgled kojeg je jednostavno oblikovati.

biljka Singonij

Singonij je jedna od onih prilagodljivih biljaka koju možete smjestiti u interijer bez previše brige o količini i dotoku svjetlosti. Što više svjetlosti (indirektne) dobiva, singonija će brže rasti i imati jarko zelenu boju listova. Singonij je idealno zalijevati tako da mu zemlja uvijek ostane vlažna jer je jedna od onih biljaka koje teže podnosi suho tlo.

Sobna palma kentija

Većina sobnih palmi lako uspijeva na sobnim temperaturama te jednostavno se prilagođava prostorijama u kojim nema dotoka velike količine svjetlosti. Sobna palma kentia besprijekoran je odabir za interijer u kojem ne dominira puno detalja. Otporna je na suhi i topli zrak, raste sporo, a može živjeti dulje od 80 godina.

Kako se radi o tropskoj biljci, odgovara joj topla prostorija u kojoj se temperatura kreće između 15 i 21 stupanj. Sobnu palmu tijekom ljetnih mjeseci može se premjestiti na balkon gdje su zaštićene od vjetra i direktne svjetlosti. Kako dolazi iz tropskih krajeva izuzetno je važno da je tlo uvijek vlažno, ali nikako previše natopljeno vodom.

sobna palma uzgoj

Aloe vera

Ljekovita, višegodišnja biljka aloe vera voli biti smještena na osunčanom položaju gdje može uživati u velikom broju sunčanih sati. Kako se radi o biljci sukulentu najbolje ju je zalijevati jedno mjesečno tijekom zimskih dana te jednom u dva tjedno tijekom toplijih dana.

Zbog svojih zelenih i mesnatih listova vrlo je atraktivna dekoracija u domu, a najbolje uspijeva na sobnoj temperaturi. Zbog toga što nema duboki korijen, aloe veru je najbolje posaditi u plitku i široku telgu, a zemlja u koju se sadi treba biti prozračna i rahla.

aloe vera
Unsplash

Kroz povijest a i danas, aloe vera se koristila za liječenje raznih povreda kože jer ima blago i umirujuće djelovanje koje pomaže u bržem zarastanju rana. Aloe vera povećava vlažnost zraka, upija elektromagnetska zračenja i štetne kemijske spojeve zbog čega je jedna od omiljenih biljaka u brojim kućanstvima.

Drvo žada

Drvo žada je sukulent trajnica koje je jednostavno za uzgoj, vrlo je otporno i prilagodljivo svim unutarnjim uvjetima zbog čega je omiljena biljka među onima koji se tek upuštaju u uređenje interijera biljkama.

Drvo žada može narasti do jednog metra, dobro podnosi boravak u vlažnim i suhim prostorijama kao i uzgoj u nešto hladnijim uvjetima. Potrebno ga je zalijevati jednom do dva put mjesečno u pravilnim razmacima, a zemlja u tegli treba se u potpunosti osušiti prije nego se ponovno zalije.

Jedna je od onih biljaka koje, uz to što ima zamamnu ljepotu, pročišćuje zrak, a u japanskoj je kulturi poznato kao biljka koja donosi sreću i novac.

Drvo žada uzgoj
Unsplash

Kroton

Egzotična sobna biljka impresivnih šarenih listova porijeklom je iz Malezije, a u posljednje vrijeme sve šeće je pronalazimo u interijerima. Zanimljivo je kako listovi, kao i njihova boja, mogu varirati – od draguljastog i oblog, do nazubljenog i streličastog. Pomalo eklektični listovi mogu biti prošarani ružičastim, bijelim, žutim i crvenkastim bojama zbog čega se ističe među ostalim sobnim biljkama.

Kroton u interijeru treba smjestiti na svjetlo mjesto zbog čega će listovi dobiti veličanstvenu boju, a tijekom proljeća i ljeta potrebno ga je zalijevati umjerenom količinom vode 2 do 3 puta tjedno. Za vrijeme hladnijih dana zalijevanje se prorijeđuje te je u obje varijante potrebno ukloniti višak vode iz posudice.

Anthurium

Krupnih i sjajnih listova te voštanih cvjetova u jarkim bojama, anthurium iliFlamingov cvijet, jedna je od omiljenih biljnih dekoracija u interijerima. Anthurium ne podnosi direktnu sunčevu svjetlost, a najviše mu odgovara neizravan dotok svjetlosti.

Kako se radi o tropskoj biljci koja preferira tople i vlažne uvjete, važno je da temperatura prostora u kojemu je smještena ne spušta ispod 16 stupnjeva Celzijevih. Tijekom zimskih dana biljku je potrebno zalijevati jednom tjedno, a tijekom proljeća i ljeta nešto učestalije – do dva puta tjedno.

Pravilna njega i redovita gnojidba koja se radi jedno do dva puta godišnje pomoći će da anthurium daje nove cvjetove tijekom cijele godine, a njegovi sjajni listovi savršen su pokazatelj da se za njega dobro brinete.

anthurium uzgoj i održavanje
Lirasti fikus

Sobna biljka koje se s vremenom pretvara u pravo stablo visine i do 5 metara jedan je od omiljenih dekorativnih biljaka među početnicima ali i iskusnim vrtlarima. Lirasti fikus ima veliko i raskošno lišće u obliku violine, a najviše mu paše neizravno sunčevo svjetlo.

Iako nije previše zahtjevna za uzgoj, postoji nekoliko pravila koja su sastavni dio brige za njega. Tako ga je najbolje smjestiti pored istočnih prozora, a biljku svako dva do tri tjedna rotirati kako bi stablo raslo uspravno, a listovi se harmonično razvijali.

Prilikom zalijevanja potrebno je obratiti pozornost na veličinu biljke i posude u kojoj je lirasti fikus zasađen. Kada je posađen u manju posudu potrebno ga je češće zalijevati – jednom do dva puta tjedno, a u zimskim mjesecima rjeđe – jednom u 10 dana.

lirasti fikus uzgoj i održavanje
Unsplash