Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: GAO Arhitekti

Top interijer

Ovaj stan u Ljubljani uređen je kao luksuzni hotel. Kružno kameno stubište je wow

Predstavljamo projekt doma jedne mlade obitelji

Top interijer

Top interijer Ovaj stan u Ljubljani uređen je kao luksuzni hotel. Kružno kameno stubište je wow

Predstavljamo projekt doma jedne mlade obitelji

FOTO: GAO Arhitekti

Čak 125,6 četvornih metara u ljubljanskoj novogradnji postalo je novi dom jednog novopečenog mladog bračnog para. Ovaj moderni stan s karakterom, uzbudljiv i drugačiji, projektirale su i uredile Petra Zakrajšek i Tajda Češarek koje djeluju pod imenom Gao arhitekti, a ujedno su nam i o cijelom projektu rekle nešto više. Prije svega, vrijedi naglasiti kako je projekt Valentine nagrađen prestižnim nagradama; osvojio je Luxury Lifestyle Award i Best Luxury Residental Interior Design u Sloveniji te međunarodnu nagradu International Property Awards 2022 za rezidencijalni interijer u Londonu.

Open-space koncept i suptilna tranzicija kretanja kao imperativ

GAO Arhitekti

Postojeći interijer je, doznali smo odmah, od samog početka tražio open-space koncept i suptilnu tranziciju kretanja, odnosno jednostavni pregled kompletnog prostora na donjoj etaži. Sa spiralnim kamenim stubištem, u obliku uvijenog komada papira, nježno je, pak, naglašena dvodimenzionalnost prostora. Korišteni su luksuzni prirodni materijali poput kamena, drva, stakla i baršuna, koji su redom lijepo naglašeni nježnim svjetlima koje se nalaze u svim prostorijama.

GAO Arhitekti

O dekoru se također puno promišljalo. Umjetnička djela, tapete, tekstil i drugi ukrasni elementi tendenciozno doprinose interijeru i pričaju priču, kažu arhitektice, o obitelji koja će u njemu živjeti. Nadalje, primarni dizajnerski izbor uključivao je i otvaranje kuhinjskog prostora, budući da bi ga prisustvo klasične zatvorene smočnice vizualno smanjilo te udaljilo od dnevnog boravka, što nikako nisu željeli. Stoga je odlučeno da se ide na varijantu uskog kuhinjskog otoka za povezivanje prostora za kuhanje i blagovaonice s dnevnim boravkom, ali i na dodavanje viših elemenata oko zidova. Područje šanka sa zrcalnom pozadinom, pak, funkcionira kao monolit – istovremeno dijeleći i povezujući prostoriju.

Kružno stubište posebno je atraktivan moment

GAO Arhitekti

Spomenuto efektno kružno stubište, učahureno unutar mjedenog pokrova, moćna je, ali i skulpturalna značajka prostorije koja zove na gledanje. Stubište vodi na druge etažu, odnosno kat na kojem je spavaća soba spojena sa sobom na kraju hodnika; na taj je način ona skraćena, ali učinjena funkcionalnijom, dok je manja glavna spavaća soba povećana spajanjem s garderobnim ormarom. I na kraju, stan dolazi s prostranom terasom, uređenoj nenametljivo, za višesatna druženja s gostima ili odmaranje na svježem zraku.

GAO Arhitekti

Konačni izgled interijera arhitektice opisuju kao razrađeni spoj različitih stilskih načela, materijala, rasvjete elemenata i linija koje intuitivno vode posjetitelje kroz prostore. Unatoč činjenici da su neki detalji bili prilično zahtjevni, uspjele su, slažu se, osmisliti ugodni interijer doma – točno onako kako su njihovi klijenti i priželjkivali.

GAO Arhitekti
GAO Arhitekti
GAO Arhitekti
GAO Arhitekti
GAO Arhitekti
GAO Arhitekti