Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Emocije

Emocije Zašto se neke veze raspadaju, a druge traju godinama? Krivac je, kaže istraživanje, dobri stari seks

FOTO: Ida Tomašković

Stručnjaci su proveli istraživanje u kojem su doznali ono što smo uglavnom već znali – da zaljubljenost na početku veze nije garancija da će veza trajati

Ako sam nešto naučila u zadnjih 10 godina svog postojanja, onda je to činjenica da ništa na ovom svijetu ne treba uzimati zdravo za gotovo, pa tako ni veze. Čak i ako na početku nekog odnosa mislimo (odnosno sigurni smo) da će trajati dovijeka, često se ispostavi da to baš i nije tako.

Čak su i stručnjaci u jednom istraživanju utvrdili da na početku nikako nije moguće reći hoće li neka veza biti dugog ili kratkog vijeka. Tim s Kalifornijskog sveučilišta anketirao je više od 800 pojedinaca raznih dobnih skupina, a pritom su koristili tzv. anketu ‘rekonstrukcije odnosa’. Ispitanici su dobili zadatak prisjetiti se raznih trenutaka u prethodnim odnosima i to sve do samog početka.

Zaljubljenost nije garancija da će veza trajati

Rezultati su bili iznenađujući – romantični interes raste na sličan način, bilo da se radi o kratkoj ili dužoj vezi. Drugim riječima, većina kandidata na početku svoje veze je imala slična iskustva, bez obzira bio to seks na jednu noć, veza od tjedan dana ili ona od par godina. Neki od najzanimljviijih trenutaka dogodili su se čak i prije onih seksualnih.

Međutim, u kratkoročnim odnosima interes je počeo jenjavati, dok je u dužim još više rastao. Što ovo sugerira? Unatoč osjećajima na početku, ne možemo biti sigurni u kojem će smjeru krenuti odnos. “Općenito govoreći, romantičnu kompatibilnost vrlo je teško procijeniti dok ne prođe neko vrijeme”, objašnjava voditelj istraživanja dr. Paul Eastwick.

Zbog čega prekidamo?

Čini se da je jedan od glavnih razloga dobri stari seks, odnosno njegov manjak. Ako se ljudi navuku na njega i zadovoljni su, kažu stručnjaci, pokušat će pretvoriti to iskustvo u vezu. Oni odnosi u kojima seks i nije nešto ne traju osobito dugo.

“Prvo seksualno iskustvo s novom osobom u mnogim slučajevima pokazuje hoće li taj odnos preći u nešto više ili završiti odmah u startu”, zaključuje Eastwick. Da, život je stvarno prekratak za loš seks.