Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Bijeg iz grada

Bijeg iz grada Izletišta u kojima vas čeka domaća klopa. Predlažemo ovih 10 restorana u okolici Zagreba

FOTO: shutterstock

Vikend u okolici Zagreba je super ideja, pogotovo kad znamo da nas ondje čekaju dobra mjesta s domaćom klopom. Temperature su i dalje prihvatljive za uživanje u prirodi pa ne treba dvojiti. Istražili smo lokacije i njihovu gastro ponudu, a osim toga nude se razne sportske i kulturne aktivnosti kojima možete ispuniti vrijeme. Detalje pronađite niže u vodiču.

Grešna Gorica

Gdje: Desinić
Radno vrijeme: utorak – četvrtak: od 11 do 19 sati, petak: od 11 do 21 sat, subota: od 10 do 20 sati, nedjelja: od 10 do 21 sati
Što nude od hrane: svinjska pečenka (11,81 euro), plata Bregi za dvoje (26,29 eura), Zmajev odrezak (16,33 eura)
Ostali sadržaji: dječje igralište, domaće životinje, posjet Etno selu u Kumrovcu i Velikom Taboru

Svi koji se upute u ovaj predivni zagorski kraj nakon finog i kako smo se sami uvjerili obilnog ručka mogu prošetati do obližnjeg Velikog Tabora. Boravak možete produžiti posjetom Etno selu u Kumrovcu koje je udaljeno svega deset kilometara.

Vuglec Breg

Gdje: Škarićevo
Radno vrijeme: svaki dan od 7 do 22 sata
Što nude od hrane: zagorska juha (5,97 eura), bakini medaljoni (20,57 eura), zagorski odrezak (20,57 eura), confit od patke (21,23 eura), gulaš od divljači sa širokim rezancima (15,26 eura), sladoled s bučinim uljem i tostiranim bućinim sjemenkama (4,64 eura)
Ostali sadržaji: biciklističke ture, tereni za tenis, nogomet, badminton, vožnja na quadovima, šetnja po bregima, degustacija vina

Vuglec Breg osim izvrsne gastro ponude nudi puno prilika za sportske aktivnosti. Osim šetnje po bregima, po lijepom vremenu možete iznajmiti brdske ili električne bicikle te quadove kojima ćete otkrivati zagorske ljepote. Za kraj obiđite vinariju i prepustite se degustaciji pjenušaca.

Seoski turizam Kezele

Gdje: Graberje Ivanićko
Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 22 sata
Što nude od hrane: vratina crne svinje (15,93 eura), juneća pečenka (18,59 eura), meso iz žbanje (10,62 eura), Gazdin odrezak (11,95 eura), domaći štrukli sa sirom i prezlama (5,31 euro)
Ostali sadržaji: dječje igralište, jahanje za početnike i terensko jahanje, sportski tereni, vožnja biciklima, degustacija vina

Imanje Kezele, mnogima omiljeno izletište poznato je po domaćoj hrani, kao i čuvanju seoskih običaja i recepata naših predaka u što ćete se i sami uvjeriti. Osim u hrani uživati možete i u brojnim aktivnostima koje to mjesto nudi, od jahanja konja do vožnje bicikala.

Cowboy Western Ranch

Gdje: Markuševec Turopoljski
Radno vrijeme: utorak – petak: od 11 do 22 sata, subota – nedjelja: od 10 do 22 sata
Što nude od hrane: Farmerova plata za dvije osobe (11,28 eura), meso iz tiblice mame Ane (9,56 eura), Winchester 308 (16,99 eura), Rio Grande (14,60 eura)
Ostali sadržaji: dječje igralište, šetnje na konjima uz pratnju

Na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica u prekrasnom ambijentu čeka vas domaća hrana, a jedan od specijaliteta je Famerova plata za dvije osobe. Svi koji još nisu mogu se okušati u šetnji na konjima uz pratnju. Za najmlađe tu je lijepo uređeno dječje igralište.

Restoran Purga

Gdje: Zlatar Bistrica
Radno vrijeme: svaki dan od 7 do 23 sata
Što nude od hrane: punjeni odrezak Kajda u umaku od lješnjaka (15,93 eura), hrskavi pohanac s prilogom (15,93 eura), odrezak Zagorski mejaš (15,93 eura), zagrebačka rolica (15,39 eura), tuna steak sa žara (13,27 eura)
Ostali sadržaji: dječje igralište, šetnice u okolici

U restoranu uređenom u tradicionalnom zagorskom stilu s dugom tradicijom možete uživati u domaćim specijalitetima. Za sve koji malo pretjeraju tu je lijepa šetnica u okolici. Ako odlučite prespavati u ponudi imaju dvije Zagorske hiže idealne za odmor od užurbane svakodnevice.

Klet Stari mlin

Gdje: Kloštar Ivanić
Radno vrijeme: petak: od 10 do 23 sata, subota: od 10 do 24 sata, nedjelja: od 10 do 21 sat
Što nude od hrane: juha od gljiva (2,65 eura), pečena patka s prilogom (7,96 eura), jela s roštilja (5,97 eura), teletina s prilogom (7,96 eura), palačinke sa sirom (1.85 euro)
Ostali sadržaji: staze za šetnju, susret sa životinjama, možete naučiti nešto o običajima na selu

Klet Stari Mlin smještena nedaleko od Ivanić Grada pravo je mjesto za odmor i opuštanje od tjednih obaveza. Osim fine hrane domaćini nude vama i vašim mališanima priliku za susret sa životinjama kao što su srne i zečevi kao i za upoznavanje s običajima sela.

Korak Winery

Gdje: Plešivica 34 (Jastrebarsko)
Radno vrijeme: srijeda – subota: od 13 do 20 sati, nedjelja: od 13 do 15 sati
Što nude od hrane: meni od pet sljedova (85 eura), meni do sedam sljedova (110 eura)
Ostali sadržaji: razgledavanje vinoteke, degustacija vina

Na bregovitim padinama Plešivice čeka vas Korak Winery sa svojom izvrsnom ponudom vina koje imate prilike degustirati. Za posjetu i otkrivanja čari vinarije potrebna je najava i rezervacija mjesta.

Dva potoka

Gdje: Luka (Zaprešić)
Radno vrijeme: četvrtak – nedjelja: od 12 do 20 sati
Što nude od hrane: zagrebački odrezak (12,74 eura), pureći medaljoni u umaku s njokima (15,40 eura), lungić sa žara (12,61 eura), palačinke Dva potoka (5,17 eura)
Ostali sadržaji: dječje igralište, mali zoološki vrt

Samo tridesetak kilometara od Zagreba čeka vas izletište Dva potoka u kojem možete sebe i svoje prijatelje počastiti zagorskim specijalitetima. Za najmlađe je tu igralište i prilika za susret sa životinjama u zoološkom vrtu.

Moslavačka priča

Gdje: Velika Ludina
Radno vrijeme: utorak – nedjelja: od 12 do 18 sati
Što nude od hrane: jelen u umaku sa suhim šljivama u crnom vinu (16 eura), moslovački popečci (11 eura), wok na moslavački (11 eura), zimski tanjur (11 eura), pohana piletina s bučinim sjemenkama (9 eura)
Ostali sadržaji: dječje igralište, šuma s brojnim životinjama, viseća kuglana, malonogometno igralište, povijesnim tragom

Moslavačka priča će izletnike sigurno privući brojnim sadržajima. Ona osim jela prigodnih naziva nudi priliku za brojne sportske aktivnosti poput viseće kuglane kao i obilazak poučne staze na kojoj ćete susresti divlje životinje. U blizini su i brojne povijesne znamenitosti koje će vas ostaviti bez daha.

Vinarija August

Gdje: Popovača
Radno vrijeme: četvrtak – nedjelja: od 12 do 19 sati
Što nude od hrane: raca s mlincima (13,74 eura), telek ‘z rola (17,12 eura), aromatični pilek (11,81 euro), trgani pujcek (13,94 eura), domaći zapečeni štrukli (4,91 euro)
Ostali sadržaji: prilika za šetnju, degustacija vina, posjet Lonjskom polju i Jelen gradu

Još jedno moslavačko izletište koje vrijedi posjetiti zbog mira kojeg će svakom pružiti. Nakon dobre okrijepe posjetiti možete obližnje Lonjsko polje ili se popeti na Jelen grad.