VIKEND RECEPTI

Ako volite bademe Tea s bloga Mamika dala nam je recept za tortu koja se tradicionalno sprema na jugu Istre

FOTO: Privatni album

Recept za Bumbarsku tortu od samo tri sastojaka

Dobru tortu nećemo nikada odbiti pogotovo ako dobijemo recept za neku tradicionalnu. Ovaj put vodimo vas u Istru, a svi znamo kako se ondje dobro jede. Tea Čizmek Mesarić, autorica bloga Mamika već neko vrijeme potiče svoje pratitelje da mirise, okuse i boje Istre osjete na svom stolu. Putem jednostavnih recepata sa zdravim sastojcima koji bude sreću i punoću života sa svakim zalogajem. A s obzirom na to da je i mama, ponekad objavi i pokoji tekst o svakodnevnim (ne)zgodama u majčinstvu.

Kad je počela istraživati postoji li tradicionalna istarska torta, nije naišla na tipičnu istarsku tortu pod tim nazivom, ali zato joj je Bumbarska torta došla kao dobar primjer jedne takve. Ona se tradicionalno sprema u Vodnjanu, gradiću na jugu Istre. Jede se uglavnom za Božić, Uskrs, vjenčanja i druge važne događaje, a od ove godine naći će se i na njezinom stolu, kako bi stvarala neke nove obiteljske običaje. Teu inače osim na blogu, možete pratiti na Facebooku ili Instagramu.

ŠTO TREBAMO

300 g mljevenih badema
300 g šećera
8 jaja
malo maslaca za premazivanje kalupa
malo brašna za posipanje (cca 1 velika žlica)

KAKO PRIPREMAMO

Prvo upalimo pećnicu na 170 stupnjeva i za to vrijeme mikasmo jaja sa šećerom od 7 do 8 minuta. Bademe je potrebno usitniti u blenderu i polako s pjenjačom umiješati u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu premazati s maslacem (jako tanko) i posuti brašnom. (To se radi da se torta ne zalijepi za kalup). Istresti višak brašna. Smjesu izliti u kalup i peći 35-40 minuta.

Probati čačkalicom je li gotova te ju ostaviti da se ohladi i dodatno ohladiti u frižideru. Bumbarska torta je dosta bazična torta, pa se odlično može nadograditi nekakvom kremom od naranče ili šumskim voćem. Nije suha iznutra, nekako je taman mokra i sočna, ali ne i gnjecava.