VIKEND RECEPTI

Ana s bloga Prstohvat soli dala nam je recept za super jednostavnu čokoladnu tortu

FOTO: PRSTOHVAT SOLI

Nismo sigurne postoji li uopće osoba koja bi mogla ostati imuna na tanjurić s čokoladnom tortom, ali mi je svakako ne poznajemo. Riječ je o slastici s kojom uglavnom ne možete pogriješiti, a kažemo li vam da smo na blogu Prstohvat soli pronašle najjednostavniji mogući recept, vjerujemo da ćete je, baš poput nas, odmah pokušati napraviti.

SUPER JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA

PRSTOHVAT SOLI

(za kalup od 23 cm)

ŠTO TREBAMO?

Kora

250 g brašna
200 g šećera
1,5 žličica praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
50 g kakao praha
2 velika jaja
180 ml ulja (suncokretovog)
1 žličica ekstrakta vanilije
240 ml mlijeka

PRSTOHVAT SOLI

Krema

125 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
120 g kremastog sira, sobne temperature
1 žlica meda ili po ukusu

KAKO PRIPREMAMO?

Dno kalupa premažite s malo suncokretovog ulja, pa preko stavite papir za pečenje. Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke; brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol. Preko njih prosijte kakao prah i sve skupa pomiješajte s pjenjačom.

U drugoj posudi umutite pjenjačom jaja s uljem i vanilijom, mutite 30-ak sekundi. U ovu smjesu sipajte suhe sastojke pa sjedinite. Dobit ćete gustu, pomalo suhu smjesu, ali to je u redu. Mlijeko ulijte u posudicu i stavite na ring srednje jačine, mlijeko se treba zagrijati, ali ne i ključati. Ulijte mlijeko u posudu s tamnom smjesom i promiješajte tek toliko da se sastojci sjedine u homogenu smjesu.

PRSTOHVAT SOLI

Prelijte u kalup, lupite par puta kalup o podlogu kako bi izbacili mjehuriće zraka iz smjese pa stavite u pećnicu. Vrijeme pečenja morate prilagoditi svojoj pećnici (Ana kaže da je u njenom slučaju bilo dovoljno samo 30 minuta). Neka vam tester bude čačkalica, kada je zabodete u sredinu kolača i izađe suha, kora je pečena. No, nije problem i ako bude malo smjese na čačkalici jer je kora ukusnija ako se ne ispeče do kraja – tako je sigurno niste presušili. Ostavite je u kalupu desetak minuta pa je izvadite.

Za to vrijeme, pripremite kremu. Čokoladu i slatko vrhnje stavite u posudicu pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Promiješajte da dobijete ujednačen čokoladni umak. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

PRSTOHVAT SOLI

U drugoj posudi umutite krem sir i med, pa dodajte ohlađeni čokoladni umak. Mutite dok se krema blago ne krene stezati, znači ne skroz umutiti, nego tek blago da zadrži oblik, ali da bude mekana i svilenkasta. Ako se krema preslabo steže, stavite je kratko u hladnjak da se dodatno ohladi. Probajte kremu, pa dodajte još meda ako volite slađe.

Pažljivo skinite papir za pečenje s dna kore, pa je prebacite na pladanj na kojem ćete služiti tortu. Stavite kremu na koru, ravnomjerno rasporedite, nemojte ići skroz do rubova, kako ne bi curilo. Po želji, ukrasite s bobičastim voćem.