Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

KNJIŽEVNOST

KNJIŽEVNOST Autor mjeseca: Mislav Gleich

Upoznajte mladu nadu hrvatske književnosti

FOTO: Aleksandar Selak

U novoj rubrici predstavljamo vam mlade nade hrvatske književnosti, koje svojim autentičnim pismom pišu neke nove priče o kojima se raspravlja. Doznajte kojim se tematikama bave, što su dosad napisali, koja ih je tuđa knjiga u skorije vrijeme osvojila i još mnogo zanimljivosti

Ime i prezime: Mislav Gleich

Po struci sam: Službeno još uvijek studiram anglistiku i komparativnu književnost. U narednih nekoliko mjeseci trebao bih diplomirati i steći titulu magistra engleskog jezika i književnosti, te komparativne književnosti.

Živim u: Živim u Zagrebu cijeli život, ali volio bih provesti neko kratko vrijeme izvan svog rodnog grada, čisto da promijenim perspektivu. U idealnom slučaju, bio bi to Tokio. No, kako se god okrene, planiram provesti većinu života upravo ovdje. Mislim da bi mi previše nedostajao Gornji grad da se trajno preselim nekamo, a da ne govorim o prijateljima i obitelji.

Dosad sam napisao: Tri romana i jednu pripovijetku. Za sve ljubitelje groteske, bizarnih situacija i daška postmodernizma tu je Nikolay Vasilevsky, kratki roman o engleskom grofu koji je oteo jednog nesretnog 60-godišnjaka i strpao ga u svoj podrum. Samostan Craven Hill je triler/horor za one usmjerenije na klasičniju popularnu fikciju.

Beskrajno ljeto najnoviji je roman koji prikazuje isječak iz života jednog tinejdžera i njegovo psihičko stanje nakon što je posvjedočio smaknuću jednog starčića (radi se o spoju psihološkog trilera, omladinskog romana, jeans proze, drame, itd.). A ako nekoga zanima zašto je časnu sestru iz vedra neba ubila munja – preostaje Bizarna smrt časne Antonije.

Pisanje je za mene: Jedna od najljepših stvari na svijetu. Ono kad se izgubite u vlastitom svijetu, među svojim likovima koji ipak poprime svoj život, i istovremeno stvarate i doživljavate tu priču – to je nešto prekrasno.

Čitanje za mene: Poglavito učenje o svijetu. S vremena na vrijeme vrlo dobra zabava.


Svojim najvećim profesionalnim uspjehom dosad smatram: Smatram se vrlo sretnim i zahvalnim što sam primljen u Društvo hrvatskih književnika s 24 godine. Oduvijek sam se htio baviti pisanjem pa pristup u DHK, među etablirane književnike, smatram najvećim uspjehom. Mimo toga, također mi neizmjerno puno znači to da je Beskrajno ljeto dobilo recepciju kakvu je dobilo.

U svojoj bih spisateljskoj karijeri volio postići: Volio bih staviti na papir nekoliko ideja koje mi se već neko vrijeme motaju po glavi. Mimo toga, bilo bi lijepo dobiti neku nagradu za književnost od strane kritike – makar, i dalje smatram da je najveća nagrada ako se vaše djelo generalno sviđa prosječnim čitateljima, bez obzira na kritičare.

Spisateljski uzor: Autorica koja me najviše potaknula na pisanje definitivno je bila J. K. Rowling još u mom djetinjstvu. U kontekstu popularne književnosti morao bih izdvojiti R. L. Stinea, Winstona Grooma i Stephena Kinga. Što se tiče klasične književnosti, najveći su mi uzori Charles Dickens, Mark Twain, Edgar Allan Poe, Victor Hugo, i Jules Verne.

Knjiga koju bi svatko trebao pročitati je: Orwellova 1984. i The Righteous Mind Jonathana Haidta.

Knjiga koja me u posljednje vrijeme oduševila: Dvije su me oduševile. Prva je bila Stajati čvrsto na oblacima Ivana Borkovića – prekrasna, dirljiva i iskrena priča s čijim sam se likovima mogao jako poistovjetiti. Ostavila je poseban dojam na meni. Druga je također hrvatska – Djeca slijepoga kovača Mire Morovića, vrhunski triler svjetske razine koji bih preporučio svima.