Okus Božića

Blagdanski gastro test u redakciji: Kušali smo pet Pan-pekovih kolača. Kuglof je top

U ponudi imaju sve od paprenjaka do mađarice

FOTO: Pan Pek

Kad se pročuje po redakciji da se recenzira hrana, imamo dobrovoljaca na biranje. U tom se trenutku svatko od nas smatra vrhunskim gurmanom s istančanim nepcem pa želi dati svoje cijenjeno mišljenje. Pažnju kolega smo privukli čim smo u kuhinji zašuškali omotom u koji su bili zapakirani Pan-pekovi božićni kolači. Odlučili smo isprobati ukupno pet vrsta – kuglof, vjenčiće, zvjezdice, paprenjake i vanilin kiflice.

U ponudi inače imaju i biskvitne kolače poput čupavca, mađarice, orahnjače, makovnjače, a tu si i čokoladne te kokos rolade. Sa zanimanjem smo ih prvo promotrili jer su bili baš slatko zapakirani, kao nekakvi poklončići s crvenom vrpcom. Dodate im slatku, božićnu poruku i mogu biti super darak za pod bor za one koji vole nešto slatko. Kako smo otvarali paketiće, tako nas je i zapuhnuo miris Božića, odnosno cimeta, čokolade i vanilije. Krenuli smo s recenzijom tradicionalnih vjenčića, a završili s kraljem blagdanskih kolača – kuglofom. U nastavku doznajte naše dojmove.

1. Vjenčići su najprhkiji

Pan Pek

Izgledom podsjećaju na onu domaću verziju vjenčića. Cvjetnog su oblika i imaju kremasto središte s marmeladom od marelice. Oko okusa su pak mišljenja bila podijeljena – neki se kunu da su baš kao bakini, a drugima se pak svidjelo upravo to što nisu. Dina je naglasila da joj se sviđa to što marmelada nije preslatka, a Marija je odmah rekla da su preukusni i da se tope u ustima.

Zoran i Kristina su se složili s Marijom i dodali da su im vjenčići bili apsolutni favoriti. Helena je bila nešto stroža na riječima, ali je ipak priznala da možda nekad ima previsoke kriterije jer su u njezinoj obitelji svi vrhunski slastičari, posebice kad su božićni kolači u pitanju. No, sve u svemu, nitko od nas kasnije nije mogao zanijekati da su najprhkiji i najmekaniji od svih kolača koje smo imali prilike probati.

2. Zvjezdice imaju okus Božića

Pan Pek

Ana je za zvjezdice rekla da joj intenzivan okus cimeta baš oživljuje uspomenu na Božić, a Marija se nadovezala da, iako spadaju pod suhe kolače, iznenađujuće su vlažni. Okusom neodoljivo podsjećaju na nekakav zanimljiv spoj onih tvrđih, domaćih keksića, raspucanaca i medenjaka. Baš su jedinstvene. Antonijino nepce je detektiralo i voćni aftertaste za koji je rekla da joj baš odgovara nakon ručka.

Kolegica Helena se nadovezala da joj inače suhi kolači nisu omiljeni, ali da bi se ovi mogli naći na njezinom blagdanskom stolu. Generalni je zaključak našeg gastro žirija za zvjezdice bio taj da nas mirisom i okusom najviše asociraju na Božić, a to je vjerojatno radi finog dodatka cimeta.

3. Paprenjaci za Djeda Božićnjaka

Pan Pek

Može li uistinu proći ijedan Božić bez paprenjaka? Toliko su uvriježeni u našu kulturu i DNK, da ih je čak i poznati naš spisatelj August Šenoa spomenuo u svojem romanu Zlatarevo zlato. Mislim da je Dina najbolje sažela što smo svi mrmljali kad smo imali puna usta paprenjaka – idealni su za obitelji s klincima koji imaju poseban afinitet za slatkim jer su desertni, ali opet nisu previše napucani šećerom.

Također, nemaju ni preintenzivan okus kakav paprenjaci inače znaju imati. Budući da su onako malo kompaktniji, super su za umočiti u kavu ili čaj jer se neće odmah raspasti u ruci. Ana je slatko dodala da je sada dijete, da bi ove keksiće na Badnju večer sigurno ostavila Djeda Mrazu pored okićene jelke uz čašu mlijeka.

4. Vanilin kiflice su vječna klasika

Pan Pek

Vanilin kiflice se obično prve pojedu od božićnih kolačića i nekom magijom, gdje god da dođemo u posjetu – svaka kuća ih ima. Osim što su posvuduše, one su vječna klasika među blagdanskim kolačima. Znamo svi kakvog su okusa pa smo automatski one domaće usporedili s Pan-pekovima. Ani se svidjelo što okus vanilije nije ukrao pozornost ostalih sastojaka i teksture.

Kolektivno smo se složili da su iznimno svježi i prhki te da bismo ih opet kušali. Kristini je zamjerka bila što su premekani jer je navikla da njezina mama pravi kompaktnije, no sve u svemu, to nije kompromitiralo okus kolačića. Kiflice su definitivno conversation starter jer smo pokrenuli pitanje recepta, odnosno tko ima najbolji i provjereni, tko stavlja cijelo jaje, a tko bjelanjak, ali ide li maslac ili pak margarin.

5. Kuglof – kralj blagdana

Pan Pek

Za kraj smo ostavili kuglof koji su svi nestrpljivo čekali i gledali tijekom čitavog testiranja. Kako se raspakiravao i rezao, tako su svi odmah zamijetili njegov primamljiv čokoladni izgled i zamamnu bijelu glazuru. Već nas je sami izgled pozivao da zaronimo u njegov okus i nismo se razočarali. Kuglof je Mariji, Heleni i Antoniji bio veoma sočan i punog okusa, a Ani se najviše svidjelo to što je mekan, ali ne previše da se drobi u rukama.

Kolega je jedan dobacio da bi on samo dodao grožđice jer voli njihovu teksturu u kolačima. Zadovoljno mljackajući i uživajući u kolaču, naš je posljednji sud bio taj da, ako bismo birali pobjednika i imali službeno glasanje, titulu prvaka odnio bi kuglof. Pogodio je ukus većine žirija čijih je članova do kraja testiranja bilo više nego što smo mogli izbrojili na prste dvije ruke. I onih koji su recenzirali, i oni koji nisu – svi su htjeli kušati ove slastice. Možemo se složiti da je to najveći kompliment Pan-pekovim proizvodima.


Sadržaj nastao u suradnji s Pan-pekom.