Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Super1 izbor

Super1 izbor Svi ponovno volimo Brendana Frasera, a ovih se filmskih naslova uvijek rado sjetimo

Američki glumac sada osvaja nagrade za svoj najnoviji film The Whale, baš kao što nas je davno osvojio ovim najpoznatijim ulogama

FOTO: @nostalgia.tv.pt

Neki dan je održana dodjela Critics’ Choice nagrada, a najboljim glumcem proglašen je Brendan Fraser koji je ostavio dojam svojim emotivnim govorom. Baš kao i Jennifer Coolidge, ovaj američki glumac koji je na neko vrijeme nestao s holivudske scene ponovno se vratio i sve oduševio svojom ulogom u filmu The Whale. Za nju bi možda mogao osvojiti i svog prvog Oscara, a ususret dodjeli i uslijed novonastale Brendan Fraser euforije, izdvajamo 9 filmova u kojima je dosad ostvario najpamtljivije uloge.

The Mummy

Vjerojatno najpoznatija uloga ponovno popularnog glumca. Iako postoji mala šansa da niste gledali ovu akcijski film à la Indiana Jones, evo kratkog sažetka. Fraser glumi predvodnika grupe lovaca na blago koja u 20-im godinama prošlog stoljeća traži skriveni grad Hamunaptru. Nakon neočekivanog pronalaska misterizoznog mjesta, počinje avantura koja uključuje oslabađanje moćnih duhova iz prošlosti, romansu s knjižničarkom koju glumi Rachel Weisz i naravno – spašavanje svijeta.

George of the Jungle

Još jedna uloga koja je obilježila njegovu karijeru. Ovaj popularan zabavni film temelji se na istoimenoj američkoj animiranoj televizijskoj seriji i liku – Tarzana. Ovo je priča o čovjeku koji je odrastao u džungli, a sada se stjecajem okolnosti zaljubljuje se u bogatu nasljednicu koju glumi Leslie Mann. Možda je vrijeme da ponovno pogledamo ovaj naslov.

Blast from the past

Romantična komedija s neobičnim zapletom. Fraser glumi čovjeka koji je zbog paranoičnog oca koji je umislio da Sovjeti napadaju SAD, čak 35 godina proveo u nuklearnom skloništu. Nakon svih tih godina on izlazi i postaje dio modernog svijeta, što zbog njegovog zastarjelog ponašanja i mišljenja dovodi do komičnih društvenih situacija. U ostalim ulogama Alicia Silverstone i Christopher Walken.

The Quiet American

Riječ je o filmskoj adaptaciji bestselera Grahama Greenea iz 1955. godine, čija je radnja smještena u tadašnji Vijetnam. Britanski reporter i mladi američki doktor natječu se za pažnju divne Vijetnamke, a uslijed tog ljubavnog trokuta događa se i ubojstvo. U ostalim ulogama Michael Caine i Do Thi Hai Yen.

Crash

Film koji je te godine bio nominiran za brojne nagrade, a na kraju je i osvojio Oscara za najbolji film, najbolji originalni scenarij i najbolju montažu. Radnja prati različite osobe čiji se životni putevi spajaju na ulicama Los Angelesa, a film je okupio zvjezdanu glumačku postavu u koju se ubrajaju Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon,Thandie Newton i – Brendan Fraser.

Extraordinary Measures

Medicinska drama iz 2010. godine u kojoj uz Frasera glume Keri Russell i legendarni Harrison Ford. Priča prati bračni par u potrazi za stručnjakom koji bi mogao znati više o lijeku za rijetki genetski poremećaj koji je pogodio njihovu djecu.

Bedazzled

Fantastična romantična komedija iz 2000. godine spojila je Brendana Frasera i Elizabeth Hurley. Riječ je o remakeu istoimenog britanskog filma iz 1967. godine koji je zapravo komična verzija Fausta. Ukratko, Fraser glumi svojevrsnog slabića koji u zamjenu za djevojku iz snova, vragu daje – svoju dušu.

Gods and Monsters

Utemeljen na knjizi Otac Frankensteina, ovaj film donosi (polu)istinitu priču o posljednjim danima Jamesa Whalea, redatelja filmova Frankenstein i Frankensteinova nevjesta. Ovaj naslov osvojio je jednog Oscara i to za najbolji adaptirani scenarij, a nominaciju je zaradio i glavni glumac Ian McKellen. Fraser je ovdje u ulozi mladog vrtlara koji je uhvatio pažnju redatelja s kojim ostvaruje neobičan odnos.

Airheads

Sada već legendarna komedija iz 1994. godine u kojoj glavne uloge imaju Brendan Fraser, Steve Buscemi i Adam Sandler. Ovaj dinamični trio glumi članove benda koji dolaze na radijsku postaju očekujući da će DJ pustiti njihov demo album. Kada se to ne događa, odlučuju zatočiti sve prisutne uz pomoć – plastičnih pištolja. Jako zabavan, podosta blesav i nostalgičan povratak u devedesete.