Nekad je nužno odabrati stranu
Siguran odabir

Lazanje na tri načina kojima se uvijek rado vraćamo

Klasik talijanske kuhinje kojem se uvijek rado vraćamo

FOTO: maryam jahanmehr/unasplash

Lazanje su vjerojatno jedno od najpopularnijih jela na svijetu, no iako ih mnogi pripremaju i jedu često, samo se rijetki mogu pohvaliti time da ih baš uvijek znaju pripremiti dobro. Najčešća greška koja se događa jest da one ispadnu presuhe, zbog čega mnogi, opreza radi, već preventivno pretjeruju s količinom sira i bešamela.

Ni jedno ni drugo, naravno, nije poželjno. Trik je u tome da pogodite savršen omjer mesa, bešamela i sira, kao i u tome da prepoznate kad su lazanje gotove i spremne za vađenje iz pećnice. U nastavku vam donosimo recept za lazanje s mljevenim junećim mesom koji ne ostavlja prostora greškama. No, osim njega donosimo vam i recept za lazanje s purećim mesom u slučaju da tražite lakšu varijantu, kao i za bezmesne lazanje koje ruše sve eventualne predrasude.

Recept za lazanje

micheile dot com/unasplash

Sastojci

  • 800 g mljevene junetine
  • 2 glavice žutog luka
  • 500 ml pelate po izboru
  • sol, papar
  • mljevena paprika i timijan- po želji
  • svježe sjeckani peršin

Bešamel

  • 100 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • 1,2 l mlijeka
  • sol
  • papar
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića

Dodatno

  • kore za lazanje
  • 200 g sira (cheddar, gauda)

Priprema

1. Luk očistite i iskidajte na sitne komadiće. U širi lonac na malo ulja prodinstajte luk dok ne postane staklast. Oko pet do šest minuta.
Dodajte mljeveno meso pa pojačajte vatru na srednje jaku.

2. Meso miješajte desetak minuta. Kada je svo meso poprimilo rumenu boju, a voda iz mesa isparila, dodajte začine; sol, papar, crvenu papriku i timijan.

3. Sada mesu dodajte pola litre pasirane rajčice, promješajte i pustite da se kuha četrdesetak minuta. Po potrebi dodajte još malo začina i svježe sjeckani peršin.

Bešamel

1. Ugrijte mlijeko i stavite ga po strani.

2. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Dodajte mu odmah brašno pa miješajte dvije – tri minute dok vam brašno lagano ne porumeni.
Postepeno dolijevajte mlijeko miješajući između svakog dodavanja kako bi se smjesa povezala. Kada ste dodali svo mlijeko začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.

3. Ako primjetite grudice tada bešamel samo procijedite kroz cjedilo. Ako želite gušći bešamel, dodajte manje mlijeka (1 litra- 1,1 litra) ili ako želite rijeđi bešamel tada dodajte više mlijeka (1,3 litre).
Slaganje i pečenje

1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.

2. Na dno posude stavite žlicu bešamela pa ga ravnomjerno rasporedite.

3.Postavite kore za lazanje tako da prekriju dno posude.

4. Na kore za lazanje stavite sloj bolognese-a (dovoljno da meso pokrije kore), pa podlijte s bešamelom i naribajte sir po površini.

5. Ponovite postupak još dva puta, znači – kore, bolognese, bešamel, sir, pa kore, bolognese, bešamel, sir.

6. Sada postavite zadnje kore, prekrijte ih bešamelom i naribanim sirom.

7. Lazanje pecite 35 do 40 minuta, odnosno dok vam se sir na površini lijepo ne zapeče.

Recept za lazanje s puretinom

stefen tan/unsplash

Sastojci

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 velika na rezance naribana mrkva
  • 1 mala na rezance naribana tikvica
  • 1 velika žlica sitno nasjeckanog peršina
  • malo ulja
  • po želji sol, papar, origano, majčina dušica
  • 1/2 litre pasirane rajčice
  • 8 dcl mlijeka
  • 3 velike žlice brašna
  • po želji vegeta, origano
  • 1 paket tijesta za lazanje koje se ne kuha
  • cca 100 g tvrdog sira za posipanje

Priprema

1. Na malo ulja popržite sitno nasjeckani crveni luk, dodajte mu mljevenu puretinu i malo vode i pirjajte nekoliko minuta. Začinite po ukusu, a zatim dodajte tikvice i mrkvu te još koju minutu prodinstajte (dok suvišna tekućina ne ispari). Na samom kraju dodajte nasjeckani peršin.

2. Na ulju lagano popržite brašno, zalijte mlijekom, začinite soli, paprom i origanom pa kuhajte uz miješanje dok ne zakipi, Ako je pregusto dodajte još malo mlijeka (smjesa mora biti nalik onoj za palačinke).

3. Dno vatrostalne posude premažite s malo ulja, posipajte bešamelom, zatim stavite tijesto za lazanje. Na tijesto također stavite malo bešamela u tankom sloju, zatim obilno zalijte pasiranom rajčicom, a na to stavite nadjev od mesa i povrća. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i rajčicu.

4. Zadnji sloj nadjeva prekrijte tijestom preko kojega prelijte preostali bešamel i obilno posipajte naribanim sirom.

5. Pecite na 200 stupnjeva dok sir ne porumeni, a zatim isključite pećnicu i ostavite lazanje bar još pola sata u pećnici.

Recept za lazanje s povrćem

stefen tan/unsplash

Sastojci

  • tijesto za lazanje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 200 g šampinjona
  • 1 tikvica
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 750 ml umaka od rajčice
  • 2 žlice pesta od bosiljka
  • 450 g ricotte
  • 150 g mozzarelle
  • vlasac
  • bešamel

 

Priprema

1. Zagrijte ulje u tavi pa dodajte gljive, tikvice, mrkvu i papriku.

2. Pirjajte sve pet minuta često miješajući pa dodajte umak od rajčice i zakuhajte.

3. Vatru stavite na lagano i kuhajte deset minuta.

4. U zdjeli izmiješajte pesto i ricottu.

5. U posudu za pečenje stavite dvije žlice umaka od povrća koje je gotovo u tavi pa na to poslažite listove lazanja.

6. Stavite na njih pola smjese s ricottom i dio umaka od povrća, dodajte mozzarelu pa preklopite s listovima za lazanje.

7. Ponovite postupak završavajući listovima, prelijte bešamel umakom i pospite mozzarellom.

8. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 190°c pa otkriveno još 20 minuta.