GASTRO

Četiri recepta za četiri klasična jela s tjesteninom iz rimske kuhinje

FOTO: raphael nogueira/unsplash

Od carbonare do tjestenine sa sirom i paprom

Vikend obično više kuhamo i posvećujemo se testiranju nešto složenijih recepata, dok s početkom novog radnog tjedna prelazimo na recepte koji ne traže puno vremena ni truda. Što, naravno, ne znači da finalna jela neće biti jednako ukusna. Jedna od opcija za kojom često posežemo tako su i razna jela s tjesteninama, a ovim vas člankom želimo potaknuti da se okrenete klasicima talijanske, odnosno rimske kuhinje. Riječ je o tjestenini na četiri načina koja se smatraju osnovama rimske kuhinje.

Tjestenina carbonara nekako je najpoznatija u našim krajevima, a radi se od guancialea (sušeni svinjski obrazi), sira pecorino i jaja, amatriciana također traži guanciale i sir pecorino, ali i luk i rajčicu. Cacio e pepe tjestenina, kao što joj ime i nalaže, radi se vrlo jednostavno, od sira i papra, dok alla gricia donosi spoj pecorina, guncialea i papra. Sastojci su vrlo slični, ali daju različite rezultate. A vjerujte nam, sve ih želite probati. Recepte donosimo u nastavku.

Carbonara prema receptu Antonia Carluccioa

Amatriciana prema receptu Gennara Contalda

Cacio e pepe prema receptu Johna Kanella

Alla gricia prema receptu Giade De Laurentiis