Hit sastojak

Jeste li već probali kavu od cikorije? Ne sadrži kofein, a super razbuđuje

Nekima će okus ove kave biti po volji, dok je drugi neće htjeti piti

FOTO: chloecleroux

Kava je bez sumnje jedan od najpopularnijih napitaka diljem svijeta, ali što ako postoji zdravija i jednako ukusna zamjena? Možda ste već čuli za kavu od cikorije – napitak koji osvaja srca mnogih ljubitelja kave svojim bogatim okusom i brojnim zdravstvenim prednostima.

Osim kao zamjena za kavu, cikorija se koristi u kulinarstvu u salatama, juhama i varivima te brojnim drugim pripravcima. Moćan je dodatak bilo kojem načinu prehrane jer je prirodni sedativ, te može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca i pomaže kod gubitka viška kilograma.

cikorija zamjena za kavu
shutterstock

Iako je prisutna već dugo u prehrani ljudi, zadnjih nekoliko godina joj je porasla popularnost zbog mnogih zdravstvenih učinaka koji joj se pripisuju. U ovom članku istražit ćemo ovu poznatu zamjenu za kavu i otkriti prednosti cikorije kao lijeka. Saznali smo i gdje možete nabaviti ovaj napitak kod nas.

Zamjena za kavu: cikorija kava

Kava od cikorije dobiva se od prženih i mljevenih korijena cikorije, biljke koja je srodna maslačku. Ovaj napitak ima sličnu aromu i okus kao i klasična kava, ali s manje gorčine. Cikorija kava ne sadrži kofein, nema stimulirajući učinak i ne izaziva ovisnost što je čini prikladnom opcijom za konzumaciju u kasnim satima.

Idealna je zamjena za one koji žele izbjeći kofein ili koji su osjetljivi na njega. Osim toga, kava od cikorije sadrži inulin, prehrambena vlakna koja mogu imati pozitivan utjecaj na probavu i zdravlje crijeva. Nekima će okus ove kave biti po volji, dok je drugi neće htjeti piti. No svi bi barem jednom trebali probati kavu od cikorije.

Cikorija kava kao lijek

Osim što je ukusan napitak, cikorija kava ima i neka ljekovita svojstva. Tradicionalno se koristi za ublažavanje gastrointestinalnih problema poput nadutosti i probavnih smetnji. U uporabi je od davnina, a poznato je da su ju stari Grci i Rimljani koristili kao lijek, točnije kao gorki tonik za poticanje probave.

Studije su pokazale da cikorija može imati antioksidativna svojstva i mogla bi imati potencijalnu ulogu u prevenciji određenih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Također se istražuje njezina moguća uloga u smanjenju upala i poticanju imunološkog sustava.

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka za koju se 1970-ih godina otkrilo da sadrži znatne količine inulina, topljivog prehrambenog vlakna koje je čini pogodnim za dijabetičare.

Glavni benefiti cikorije:

  • Ublažava probavne probleme
  • Potiče zdravi mikrobiom crijeva
  • Sprječava žgaravicu
  • Smanjuje bolove od artritisa
  • Čisti organizam
  • Sprječava bakterijske infekcije
  • Pojačava imunološki sustav
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

Kako se proizvodi kava od cikorije?

Kava od cikorije proizvodi se od korijena cikorije, biljke koja je srodna maslačku. Evo osnovnog postupka kako se proizvodi kava od cikorije:

  • Priprema korijena cikorije: Prvo, korijen cikorije se vadi iz tla. Nakon vađenja, korijeni se čiste i peru kako bi se uklonile nečistoće.
  • Sušenje korijena: Nakon čišćenja, korijeni se suše kako bi se uklonila vlaga. Sušenje može biti prirodnim putem ili korištenjem sušilica, ovisno o proizvođaču.
  • Prženje korijena: Suhi korijeni cikorije se prže kako bi se razvili karakteristični okusi i arome. Ovaj korak može se obaviti u pećnici ili u posebnim pržilicama, slično kao i prženje kave.
  • Mljevenje: Nakon prženja, korijeni se hlade prije nego što se melje u fini prah. Mljevenje se može obaviti u mlinu za kavu ili posebnom mlinu za začine.
  • Pakiranje: Mljevena cikorija se pakira u hermetički zatvorene posude ili vrećice kako bi se očuvala svježina i aroma.
cikorija
shutterstock
cikorija kava
shutterstock

Cikorija kava: način pripreme

Nakon ovih koraka, kava od cikorije je spremna za upotrebu. Jednostavno ju možete pripremiti poput klasične kave – dodajte žlicu ili dvije mljevene cikorije u šalicu vruće vode, promiješajte i uživajte u svom napitku. Dodatno, možete ju kombinirati s mlijekom, zaslađivačima ili začinima po želji kako biste postigli željeni okus i teksturu.

Čaj od cikorije

Osim kao kava cikorija se može konzumirati u obliku čaja, i to od prženog korijena. Čaj od cikorije se priprema slično bilo kojem biljnom čaju – tako da potopite mljeveni korijen cikorije u vruću vodu. Okus čaja od cikorije je ugodan, zemljan i s blagom gorčinom. Osim što je dobar odabir za večernji čaj, umiruje, te poput cikorija kave, pruža prebiotičke prednosti ove biljke.

Cikorija kava: Gdje kupiti?

Cikorija kava postaje sve popularnija i može se pronaći u mnogim trgovinama zdrave hrane, supermarketima i online trgovinama. Pri kupnji obratite pažnju na kvalitetu proizvoda i provjerite da li je cikorija organskog podrijetla i bez dodanih aditiva.

Također, možete razmotriti opciju samostalnog mljevenja i prženja korijena cikorije kod kuće kako biste osigurali svježinu i autentičan okus.