Evo kako nam je bilo na druženju s trofejnim vinarima Vinistre iz regije Bujštine te što se sve pilo i jelo
Druženje za pamćenje uz doista probrane etikete i ukusne zalogaje
Prije nekoliko je dana održano svečano dogđanje u Konobi Morgan. Ono je bilo inicirano od strane TZ Buje i Grada Buje, a želja im je bila okupiti najtrofejnije vinare ovogodišnje Vinistre iz Buja i okolnih općina Umag i Novigrad, među kojima je i lijep broj posve novih te mladih vinara – Bastian, Fiore, Novacco, Ivančić.
A budući da je je Ana Morgan na ovogodišnjoj dodjeli Gault&Millau priznanja izabrana za chefa tradicionalne kuhinje, bila je to prilika da se i ona predstavi sa svojim gastronomskim izričajem, odnosno da se okupljanje održi upravo u kultnoj konobi Morgan. Uskoro ćete na Super1 moći pročitati veliki intervju s Anom, koja nam je otkrila sve o tome koliko joj znači priznanje kritike, a koliko zadovoljan gost, o tome kako se cijela njezina obitelj bavi lovom, ali i tome kako je s diplomom ekonomskog fakulteta završila u kuhinji. Do tada, evo što se sve na spomenutoj večeri jelo, i koja su se to nagrađivana vina mogla kušati.
Predjela u formi zalogaja bila su pečena prečka u kruhi, aspic s kremom od hrena, carpaccio od boškarina, pate od fazana s mostardom od luka, mix sirev te bruschetta rajčcia & kapare. Prvi slijed bio je Veloute od šparoga sa blanširanim šparogama, chips od skute & šparoga, drugi guščja jetra s medom, muškatom i marelicama, treći teleći filet, krema od krumpira, hrskavci od luka, dok je za desert poslužena crostata sa skutom i kruškom.
Što se tiče vina, posebno moramo istaknuti Santa Lucia malvaziju 2018 vinarije Kozlović, nagrađenom priznanjem Best in show, koja se dodjeljuje vinu malvazije unutar svih kategorija koje je osvojilo najveću apsolutnu ocjenu. Uz nju, u nastavku pogledajte i koja su se sve još vina nudila, ali i kako je izgledao tradicionalni istarski doručak priređen u bajkovitom ambijentu vinarije Kozlović. Nedeva, jaja sa šparogama, orahnjača, domaći sirevi i suhomesanti proizvodi, ali i divni bezalkoholni sok od terana, bili su samo dio bogate trpeze za pamćenje.
Najbolja vina autohtonih sorata Istre
Dešković – Malvazija Istarska 2021 /najbolja mlada malvazija/
Kozlović – Santa Lucia malvazija 2018 / najbolja zrela malvazija/
Kozlović – Teran 2021 /najbolji mladi teran/
Mirna vina
Bijelo mješano:
Cattunar – Amanti Cuvee 2021
Franković – Cuvee Blanc
Cabernet Franc
Vina Fiore – Cabernet Franc 2020
Cabernet Sauvignon
Zigante vina, Giancarlo Zigante – Cabernet Sauvignon 2017
Franković – Cabernet Sauvignon 2018
Crno mješano:
Ipša – Santa Elena 2018
Pinot sivi
Dešković – Pinot sivi Barique 2020
Refošk
Dešković – Refošk Barique 2020
Teran – Berba 2021
Kozlović – Teran 2021
Teran – Zreli
Zigante vina – Giancarlo Zigante, Teran San Stefano Gran Riserva 2017
Zigante vina – Giancarlo Zigante, Teran San Stefano Gran Riserva 2018
Pervino, Teran Exclusive 2015
Malvazija istarska – berba 2021
Dešković – Malvazija Istarska 2021
Kozlović – Malvazija Gianna 2021
Bastian d.o.o. – Malvazija Istarska 2021
Dešković – Malvazija 2021
Ivančić – Malvazija Istarska 2021
Novacco – Malvazija Istarska 2021
Malvazija Istarska – zrela
Kozlović -Santa Lucia Malvazija 2018
Kozlović – Selekcija Malvazija 2019
Kozlović – Santa Lucia Malvazija 2017
Cattunar -Malvazija Reserva 2015
Pjenušava vina – Brut
Monte Rosso – Monte Classico Brut Naturale 2016