Evo kako napraviti genijalan roštilj na balkonu. Hungry Mile otkrio nam je dva ukusna recepta
Ključ je u kvalitetnim sastojcima i maštovitim kombinacijama
Ključ je u kvalitetnim sastojcima i maštovitim kombinacijama
Navikli smo da je za roštiljanje potrebno prostrano dvorište, veliki roštilj i kvalitetna vatra koja pucketa, no zapitali smo se što učiniti ako to nemamo na raspolaganju? Kako bismo doskočili tom problemu, odlučili smo pripremiti roštilj na balkonu i tako dokazati da se u savršenom grilanju može uživati gdje god da se nalazili.
U svemu tome pomogao nam je poznati gastro bloger Mile Butorac koji stoji iza raskošnog i primamljivog Instagram profila Hungry Mile. Na njemu često sa svojim pratiteljima dijeli ukusna jela i korisne savjete, a kako je ovaj električni roštilj na balkonu učinio perfektnim i koje nam je recepte otkrio, donosimo u nastavku.
Batak uz meksičku salatu
Za slasni ručak, food bloger Mile odabrao je pripremiti Marinato Grill pileće marinirane batkove u kombinaciji s meksičkom salatom i prepečenim trokutićima tortilje. Ovi batkovi samo su dio Cekin asortimana za brzu pripremu na roštilju, a oplemenjeni začinima i različitim okusima, oduševit će i najizbirljivije grill-majstore.
Sastojci:
- Cekin Marinato Grill pileći batkovi
- tri paprike (može roga, a može i miks paprika)
- dva kukuruza
- ljubičasti luk
- dvije limete
- tortilje
- sol, papar
- maslinovo ulje
- čili po želji
Priprema:
Na dobro zagrijan električni roštilj stavite peći batkove, smanjite toplinu i pustite da se polako peku, a ako želite ubrzati proces, batkove možete prije pečenja zarezati uz kost. Kukuruz lagano nauljite i dodajte na roštilj. Često ih okrećite u tijeku pečenja kako bi se zapekli sa svih strana. U međuvremenu pripremite i ostalo povrće – papriku i luk očistite i narežite na manje kockice, oko veličine zrna kukuruza.
Kad se kukuruz zapeče sa svih strana, skinite ga s roštilja i odstranite zrna s klipa. Dodajte ih ostatku povrća, začinite sa sokom limete (po želji dodajte i koricu) te dodajte još sol, papar i maslinovo ulje, a ako volite čili ubacite i njega. Na kraju lagano pouljite tortilje i prepecite ih na roštilju te ih izrežite na trokutiće, a poslužite ih uz pečene batkove i miješanu salatu.
Pileći ražnjići s tzatziki umakom
Kao opciju broj dva za genijalni roštilj na balkonu, Mile je spremio Marinato Grill pileće ražnjiće s tortiljom i salatom od svježeg povrća, uz dodatak osvježavajućeg Tzatziki umaka.
Sastojci:
- Cekin Marinato Grill pileći ražnjići
- ulje
- tortilje ili lepinje
- povrće – cherry rajčica, krastavac, mladi luk ili ljubičasti luk
- sol i papar
- limunov sok i korica
Tzatziki umak:
- tri žlice maslinovog ulja
- žlica limunovog soka
- dva režnja češnjaka
- pola žličice soli
- 300 ml grčkog jogurta
- engleski krastavac (salatar)
- žličica kopra
Pomiješajte ulje, limunov sok, sol, protisnuti češnjak i papar. Dodajte jogurt i dobro pomiješajte. Krastavce sitno naribajte, a ako koristite obični krastavac onda uzmite dva koja ćete prethodno oguliti, ukloniti im sjemenke te ih potom naribati. Posolite i pustite da krastavci odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i ubacite u jogurt. Kopar nasjeckajte pa sve umiješajte u umak.
Priprema:
Ražnjiće pecite na dobro ugrijanom roštilju oko osam minuta, po 2 minute sa svake strane. U međuvremenu narežite povrće – krastavac na kolutiće ili ako je veći na četvrtine, a rajčice prepolovite ili ako su veće, također narežite na četvrtine. Mladi luk narežite na kolutiće, a ako koristite ljubičasti luk njega usitnite na kockice. Povrće začinite po želji, a savjetuje se staviti sol, papar, maslinovo ulje te malo svježe ribane limunove korice i soka za kiselinu. Nakon ražnjića, na grillu kratko prepecite i tortilje. Ražnjiće poslužite na prepečenoj tortilji koji ste prethodno premazali s umakom te pospite sa salatom od svježeg povrća. Umjesto tortilje možete koristiti i lepinje.
Nadamo se da će vas ovi recepti inspirirati da se okušate u roštiljanju na balkonu, a sigurni smo da će vas ove kombinacije oduševiti. Dobar tek!