NOVO MJESTO

Food Garden je novi plant based restoran brze hrane na Zrinjevcu. Evo što sve možete jesti

Provjerili smo što sve nude, probali hranu - i zaključili da se želimo vratiti što prije

FOTO: boris štajduhar

Provjerili smo što sve nude, probali hranu – i zaključili da se želimo vratiti što prije

Da se zagrebačka plant based gastro scena počela polako, ali sigurno razvijati, svjedoči još jedan takav novootvoreni restoran u centru grada. Food Garden se smjestio na adresi Zrinjevac 16, a mi smo ga odmah otišli posjetiti. Kako smo doznali, projekt je obiteljski; Violeta Blatančić sa suprugom ima tvrtku koja se bavi izradom zelenih površina za interijere (koje će biti i prva stvar koju ćete primijetiti kad u restoran uđete), dok je njezin brat, čovjek s više desetljeća staža u ugostiteljskoj industriji, voditelj. Ispričala nam je kako je cijela priča nastala spontano. Uslijed pandemije je, kaže nam Violeta, nekako prirodno počela više razmišljati o zdravlju, o prehrani, neko je vrijeme jela samo sirovu hranu i zaključila da se nikad nije osjećala bolje. Kad joj je kćer rekla da prelazi na veganstvo, malo po malo su krenuli razmišljati da otvore nešto svoje u tom području.

boris štajduhar

“Htjeli smo otvoriti restoran s prekrasnim, biofilnim interijerom koji je sinkroniziran s jelovnikom”, priča nam nadalje . Dodaje da su primijetili da sve veći broj ljudi eksperimentira s plant based hranom, a koji nisu nužno vegani ili vegetarijanci. Na izradi menija, napominje, surađivali su s prijateljem Darkom Jurićem, raw chefom i nutricionistom. Ponuda im se bazira na jelima koja se brzo pripremaju i poslužuju, a osnova jelovnika su bowlovi, odnosno zdjele. Možete ih slagati sami; birat ćete bazu koju želite (riža, integralna riža, kvinoja, spiralizirane tikvice), grahorice (slanutak, leća, crni grah), zatim je tu obilje svježeg povrća, domaće pripremljeni namazi (hummus, kari pate, harissa, pesto), proteini (falafel, dimljeni tofu, seitan kebab i tempeh), a onda i nekoliko vrsta njihovih umaka, kao što su jogurt kopar, tofuneza, slatki senf i drugi. Osim toga, nude i pet gotovih kombinacija, od kojih Violeta posebno izdvaja sirovu zdjelu.

boris štajduhar

Osim zdjela, u ponudi imaju i tri vrste burgera, dva wrapa, dvije opcije sushija, grickalice (jako nam se svidio čips od kelja!) nekoliko jela za doručak, ali i raw kolače, cookiese, muffine te selekciju svježe cijeđeni sokova i smoothieja. Isto tako, žele se izdvojiti ponudom alkoholnih koktela baziranim na voću, kako svježem, tako i dehidriranom i konzerviranom, ali i koktela s kombuchom. U planu je, doznajemo, i meni s dnevnim jelima, juhe u čaši, kao i to da se donja etaža uskoro biti prenamijeni u trgovinu, u kojoj će nuditi sve od ekoloških kava i čajeva do posebnih dekora za prostor. “Planiramo i još poneko iznenađenje, ali detalje vam još neću otkriti”, priča s osmijehom.

boris štajduhar

Naš smo posjet zaključili kušanjem personalizirane zdjele; odabrali smo kombinaciju integralne riže, crnog graha, zelene salate, kukuruza, brokule, avokado salse, hummusa, kari patea, falafela i umaka od miso paste, sezamovog ulja i đumbira. Okus je bio doista bogat i slojevit, baš kao i teksture, a porcija dovoljna i za one zbilja, zbilja gladne. Meso vam, uvjereni smo, ovdje nimalo neće nedostajati. Mi smo odmah zaključili kako smo upravo pronašli top adresu za brzi ručak u gradu, a ako je i vi poželite obići, reći ćemo vam još da je radno vrijeme od ponedjeljka do subote od 8 do 23 sata, a nedjeljom od 10 do 22 sata. Osim toga, vrlo ih skoro možete očekivati i na platformama Wolt i Glovo.