GASTRO

Hrvatska slastičarka iz Londona poslala nam je recept za svoj omiljeni slatki velški kruh. Morate ga probati

FOTO: Monika Kos

Monika Kos otkrila nam je kako pripremiti slavni Bara brith, odnosno velški kruh sa slatkim dodacima

Priču o Moniki Kos, Hrvatici kao radi kao pastry chef u slavnom Ottolenghi Notting Hillu, a uz to se bavi i izradom luksuznih vjenčanih torti, donijele smo vam prije nekoliko mjeseci. Kako nas je oduševila svojom pozitivnom energijom, skromnošću, ali i velikim znanjem, odlučile smo joj se javiti još jednom, ovaj put s upitom za kakav slatki recept po njezinoj preporuci koji možemo i same napraviti kod kuće.

Odgovor nismo dugo čekale, a odluka je pala na slatki velški kruh, poznatiji kao Bara brith. “To je jedan od mojih najdražih britanskih kolača. Izuzetno aromatičan, pun suhog voća i radi se u jednoj zdjeli. Doslovno ga umiješate ručno u pet minuta! Odličan je jer dugo ostaje svjež, može se tostirati i premazati maslacem obogaćenim, primjerice, narančinom koricom. Kako god ga odlučili probati, preporučujem da ga servirate uz čaj Earl Grey”, rekla nam je, i dodala da je vodila računa i o tome da se svi navedeni sastojci mogu lako nabaviti i u Hrvatskoj.

Bara brith/Velški kruh

Monika Kos

Sastojci

450 g suhog voća (najbolje su grožđice korinćanke, ali mogu se koristiti i zlatne grožđice, brusnice ili miješane ušećerene korice)
250 g smeđeg tamnog šećera (možete koristiti i bijeli)
300 ml toplog jakog crnog čaja
2 žličice začina za medenjake (ili pomiješajte po vlastitom ukusu cimet, klinčić, muškatni oraščić, kardamom, đumbir)
450 g brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo

Glazura

100 g šećera u prahu
1 žlica crnog čaja ili limunovog soka

Priprema

Suho voće i šećer namočiti u jakom crnom čaju i ostaviti preko noći da odstoji. Sljedeći dan, prebaciti voće s čajem u zdjelu za miješanje. Dodati izmiješano jaje, brašno s praškom za pecivo te kuhačom lagano umiješati. Potreban vam je veći kalup za kruh, obložen papirom za pečenje.

Smjesu izliti u kalup i peći oko sat i pol na 160 stupnjeva. Ako imate opciju na pećnici, isključite ventilator i pecite na opciji gornji i donji grijač. Po želji ukrasite kolač glazurom i suhim laticama, limunovom koricom i slično.