Hrvatska slastičarka iz Londona poslala nam je recept za svoj omiljeni slatki velški kruh. Morate ga probati
Monika Kos otkrila nam je kako pripremiti slavni Bara brith, odnosno velški kruh sa slatkim dodacima
Priču o Moniki Kos, Hrvatici kao radi kao pastry chef u slavnom Ottolenghi Notting Hillu, a uz to se bavi i izradom luksuznih vjenčanih torti, donijele smo vam prije nekoliko mjeseci. Kako nas je oduševila svojom pozitivnom energijom, skromnošću, ali i velikim znanjem, odlučile smo joj se javiti još jednom, ovaj put s upitom za kakav slatki recept po njezinoj preporuci koji možemo i same napraviti kod kuće.
Odgovor nismo dugo čekale, a odluka je pala na slatki velški kruh, poznatiji kao Bara brith. “To je jedan od mojih najdražih britanskih kolača. Izuzetno aromatičan, pun suhog voća i radi se u jednoj zdjeli. Doslovno ga umiješate ručno u pet minuta! Odličan je jer dugo ostaje svjež, može se tostirati i premazati maslacem obogaćenim, primjerice, narančinom koricom. Kako god ga odlučili probati, preporučujem da ga servirate uz čaj Earl Grey”, rekla nam je, i dodala da je vodila računa i o tome da se svi navedeni sastojci mogu lako nabaviti i u Hrvatskoj.
Bara brith/Velški kruh
Sastojci
450 g suhog voća (najbolje su grožđice korinćanke, ali mogu se koristiti i zlatne grožđice, brusnice ili miješane ušećerene korice)
250 g smeđeg tamnog šećera (možete koristiti i bijeli)
300 ml toplog jakog crnog čaja
2 žličice začina za medenjake (ili pomiješajte po vlastitom ukusu cimet, klinčić, muškatni oraščić, kardamom, đumbir)
450 g brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
Glazura
100 g šećera u prahu
1 žlica crnog čaja ili limunovog soka
Priprema
Suho voće i šećer namočiti u jakom crnom čaju i ostaviti preko noći da odstoji. Sljedeći dan, prebaciti voće s čajem u zdjelu za miješanje. Dodati izmiješano jaje, brašno s praškom za pecivo te kuhačom lagano umiješati. Potreban vam je veći kalup za kruh, obložen papirom za pečenje.
Smjesu izliti u kalup i peći oko sat i pol na 160 stupnjeva. Ako imate opciju na pećnici, isključite ventilator i pecite na opciji gornji i donji grijač. Po želji ukrasite kolač glazurom i suhim laticama, limunovom koricom i slično.