GASTRO

Iako jedem meso, odlučila sam isprobati hvaljeni veganski burger iz Lidla. Ugodno me iznenadio

FOTO: Aleksandar Selak

Smatram se pravim gurmanom, i uvijek sam spremna na eksperimentiranje. Next Level veganski burger, koji okusom neodoljivo podsjeća na meso, sam poželjela isprobati što prije

Iako sam o tome dosta razmišljala, još uvijek nisam sigurna bih li mogla preći na vegeterijanski ili veganski način prehrane. O konzumiranju mesa sve se više raspravlja, i iz ekoloških i etičkih razloga, a te rasprave, naravno, nisu zaobišle i mene. I dok se educiram po tim pitanjima i promišljam koliko bi tako velika promjena u prehrani utjecajala na moj život, jako sam sretna kad čujem da na naše tržište dolaze alternative mesu koji mi nude neke nove, ali prilično uzbudljive opcije. S veseljem sam tako dočekala vijest o dolasku proizvoda Lidlove vlastite marke, Next Level Meat, koji kupcima nudi veganski proizvod koji neodoljivo podsjeća na meso.

Klimatski neutralna alternativa mesu

Pakiranje je rađeno tako da poštuje sva ekološka načela
Aleksandar Selak

Kako objašnjavaju iz Lidla, Next Level burgerom kupcima se daje izbor da pored mesnih proizvoda isprobaju nove veganske i uz to klimatski neutralne alternative mesu. Priznajem, nisam baš točno znala što znači da je neki proizvod klimatski neutralan, ali brzo sam doznala: Next Level burger tijekom cijelog ciklusa proizvodnje stvara čak 91 % manje emisije CO2 u odnosu na uobičajenu goveđu pljeskavicu u EU, a preostalih 9% kompenziraju u suradnji s ClimatePartnerom (na taj se način podržavaju projekti u tropskim kišnim šumama u Brazilu, kod kojih sve više površina pripada malim poljoprivrednicima, umjesto da se iste krče za plantaže soje). Najjednostavnije rečeno, Next Level Meat proizvodi imaju malu emisiju u odnosu na resurse, i stoga su pogodni za klimu i ekološki posve prihvatljivi, što mi je, kao potrošaču, prilično važno.

Priprema burgera bila je brza i jednostavna
Aleksandar Selak

Next Level Burger spada u tzv. Plant based food, čija popularnost rapidno raste. Sastoji se od šampinjona, kokosove masti, ulja repice, proteina pšenice, proteina soje te protein graška, a moram naglasiti i još jednu stavku koja me dodatno privukla cijeloj priči – kod pakiranja se također pazilo na održivost. Kartonska posuda obavijena je tankim slojem folije koja se može skinuti te je zatvorena drugim tankim slojem folije, i svi se materijali mogu odvojiti jedan od drugog. Ta se kartonska posuda, naravno, može i reciklirati.

Ekološki prihvatljivo pakiranje dodatni je plus

Aleksandar Selak

Sve u svemu, proizvod koji ima okus gotovo identičan mesu, a čija proizvodnja neusporedivo manje zagađuje okoliš, i koji dolazi u ekološki prihvatljivom pakiranju, poželjela sam isprobati što prije. Odlučila sam se nabaviti Next Level burger koji nudi 20 grama biljnog proteina po obroku, i okus testirati na jednom od mojih omiljenih jela. Burgere doista rado pripremam, i neskromno ću reći da se smatram mahericom.

Aleksandar Selak

Pronašla sam neku svoju provjerenu kombinaciju namirnica i umaka, i upravo sam nju koristila i pri pripremi Next Level Burgera, budući da ću tako moći najbolje usporediti okuse. Next Level Burgeri spravljaju se brzo i jednostavno, pa sam ih odlučila napraviti na poslu, u pauzi za ručak. Kako u pakiranju od 227 grama dolaze dva komada, tako sam u cijelu priču uključila i svoju pomalo skeptičnu kolegicu.

Priprema je zbilja jednostavna

Next Level Burger
Aleksandar Selak

Slijedile smo upute na pakiranju i burgere pekle na ulju, između 10 i 12 minuta, vodeći računa o tome da ih svako toliko okrenemo. Kad su poprimili željenu boju, komentirale smo da izgleda baš poput običnih pljeskavica, a ni mirisom ne odskače puno. Na kraju smo dodale topljivi sir (može ga se pronaći i u veganskoj varijanti, ali naš je bio običan) i krenule sa slaganjem.

Na donju polovicu peciva išao je Next Level Burger sa sirom, veći list zelene salate, rajčica narezana na ploškice, kolutovi luka te malo kečapa i majoneze. Sve smo skupa poklopile drugom polovicom peciva, zaključile da izgleda vrlo primamljivo i krenule s jelom. Moja je skeptična kolegica rekordno brzo izjavila da okus uopće nije loš, a ja sam se uhvatila kako razmišljam da bi mi ovaj burger bilo tko mogao podvaliti kao mesni, i na prvu uopće ne bih primijetila razliku.

Zaključak – želimo još!

Presjek Next Level Burgera
Aleksandar Selak

Što smo naše burgere dulje jele, to su nam se više svidjeli, i obje smo se složile da smo konačno naišle na vegansku hranu koja će bez problema svidjeti i onima koji jedu meso. Dapače, počele smo diskutirati u kojim bi još varijantima mogle jesti ovaj burger, i zaključili kako nam se upravo, potpuno neočekivano, otvorio cijeli jedan svijet veganskih recepata uz koje nam meso neće nedostajati.

Nakon što je Next Level Burger prošao test kod moje kolegice, odlučila sam da ću ga spremiti i još nekim zagriženijim mesojedima, poput svojih roditelja. Uz cijelu popratnu priču oko očuvanja Zemlje, zbilja dobar okus i sjajnu cijenu od 24,99 kuna, uopće ne sumnjam da će se svidjeti i njima. A što se mene tiče, meso je upravo dobilo ozbiljnu, ozbiljnu konkurenciju.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom