Fini ručak

3 brza recepta s tortiljama za sve one koji nakon blagdana traže predah od kuhanja

Ovi recepti s tortiljama gotovi su za manje od pola sata

FOTO: unsplash

Još jedan period blagdana je iza nas. Vjerujemo da ste i ovaj put kuhali, ali i jeli više nego što je to realno bilo potrebno, kao i da ste u novoj godini odlučili jesti manje i zdravije. Bilo kako bilo, složit ćemo se da nitko od nas ovih dana nema pretjerane želje za višesatnim nakuhavanjem. Umjesto toga, pribjegavamo brzim ručkovima i večerama, a jedna od opcija koja u tom smislu uvijek igra su jela s tortiljama. Originalno iz Meksika, tortilje se danas jedu doslovno u cijelom svijetu, u kombinaciji s mesom, ribom ili povrćem. U slučaju da ne radite recepte s domaćim tortiljama, za pripremu većine trebat će vam ne više od pola sata vremena. U nastavku vam stoga donosimo ideje za tri recepta s tortiljama koja su brzo gotova i nadasve ukusna.

Recept za zapečene tortilje s povrćem (Like Chocolate)

meksičke tortilje recept
unsplash

Sastojci

  • 600 g pilećih prsa
  • 1 crveni luk
  • 1 žuta i 1 crvena paprika
  • 250 g šampinjona
  • 1 konzerva smeđeg graha
  • 1 konzerva kukuruza šećerca
  • 1 žlica začina Fajitas
  • sol papar
  • 2-3 žlice ulja + još za namastiti protvan
  • 1 čaša kisele vrhnje
  • 200 g masnog sira
  • 12-14 gotovih tortilja

Za posluživanje

zelena salata kristalka
1 čaša kiselog vrhnja

Priprema

1. Piletinu narežite na male komadiće, posipajte Fajitas začinom i pustite da odstoji 20-tak minuta. Popržite je na 2 žlice ulja dok sva ne poprimi boju, a zatim izvadite na tanjur.

2. Na istom ulju (dodajte malo ako treba) popržite sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim mu dodajte narezane šampinjone, prodinstajte oko 5 minuta pa dodajte i papriku koju ste narezali na kockice. Sve zajedno dinstajte nekoliko minuta, dok malo ne omekša.

3. Nakon otprilike 7-8 minuta, u povrće vratite piletinu te dodajte i grah i kukuruz koji ste ranije procijedili i isprali. Sve zajedno kuhajte još oko 10 minuta, svakako posolite i popaprite po potrebi, te ako želite dodajte još malo Fajitas začina – sve prema okusu.

4. U međuvremenu namastite vatrostalnu posudu ili protvan i pripremite tortilje te naribajte sir. Pola sira pomiješajte sa kiselim vrhnjem.
Na svaku tortilju stavite po otprilike dvije pune žlice nadjeva od mesa i povrća, te to posipajte s malo naribanog sira. Tortilje zaklopite na stranama pa zarolajte i slažite u posudu tako da je preklopljena strana okrenuta prema dolje. Slažite jednu do druge sve dok ne potrošite sav nadjev i sir.

5. Složene tortilje premažite smjesom vrhnja i sira koju ste ranije pripremili i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime boju po vrhu. Tortilje poslužite vruće, uz svježu zelenu salatu narezanu na trakice te kiselo vrhnje.

Recept za burrito (Fini recepti by CroChef)

burrito recept
unsplash

Sastojci

  • 400 g junetine bez kostiju
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 svježa zelena paprika
  • 1 ljubičasti luk
  • 100 g crvenog graha iz konzerve
  • 100 g kukuruza iz konzerve
  • 200 g sira goude
  • 1/2 limete
  • 1 žličica origana u prahu
  • 1/4 mljevenog cimeta
  • 8 tortilja
  • guacamole
  • sol, papar
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice mljevenog chillija
  • mileram
  • ulje

Priprema

1. Ramstek debljine jednog i pol centimetra posolimo i popaprimo, tanko nauljimo i stavimo pržiti u vruću tavu bez masnoće. Nakon jedne i pol minute meso okrenemo i pečemo još toliko vremena. Gotovo meso izvadimo na stranu, poklopimo i ostavimo da odstoji.

2. Za to vrijeme u još vruću tavu ulijemo malo ulja, dodamo ljubičasti luk narezan na trakice, malo ga posolimo, dodamo paprike narezane na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće malo ne omekša.

3. Zatim povrće začinimo mrvljenim origanom, cimetom u prahu, šećerom, mljevenom ljutom čili papričicom, ulijemo nekoliko kapi soka limete, izmiješamo sastojke, te umiješamo crveni grah, kukuruz i pričekamo da se sastojci dobro ugriju.

4. Pečene odreske narežemo na tanke trakice, a tortilje ugrijemo po uputama na pakiranju.

5. Svaku tortilju namažemo s malo milerama i umaka guacamole, po sredini nadjenemo s nekoliko komadića narezanog mesa, pripremljenim povrćem, naribanim sirom, preklopimo slobodne stranice tortilje i poslužimo.

Recept za vegetarijanske tortilje s povrćem (Vege.hr)

vegetarijanske tortilje
unsplash

Sastojci

  • 2 paprike
  • manja konzerva graha
  • manja konzerva kukuruza
  • manja konzerva graška
  • svježa rajčica
  • šampinjoni iz salamure
  • grčki jogurt
  • kurkuma
  • curry
  • papar
  • chilli paprika
  • kopar
  • češnjak

Priprema

1. Na maslinovo ulje stavite isjeckanu papriku, zelenu i crvenu, pustite da malo omekša

2. Dodajte manju konzervu graha, kukuruza i graška, te sitno izrezane svježe rajčice. Ja stavim i šampinjone iz salamure.

3. Popržite ih na tavi, dodajte (po ukusu) kurkumu, curry, mljeveni papar i čili papriku. Dodajte soja umak i češnjak u prahu.

4. U međuvremenu napravite umak od grčkog jogurta, kopra i češnjaka, s malo soli.

5. Kada tortilje napunite smjesom, prije motanja dodajte i umak.

6. Zamotajte tortilje po želji i još ih prelijte umakom.