FOTO: Aleksandar Selak

Isprobali smo hit recept za pogačice s cheddar sirom i datuljama. Slatko slana kombinacija okusa je predobra

Za njega je zaslužna američka kuharica Molly Baz

Gastro test

Isprobali smo hit recept za pogačice s cheddar sirom i datuljama. Slatko slana kombinacija okusa je predobra

Za njega je zaslužna američka kuharica Molly Baz

FOTO: Aleksandar Selak

I ovaj tjedan nastavljamo s testiranjem viralnih recepata s društvenih mreža. Posljednje jelo koje smo rekreirali, kineski stakleni rezanci, ispali su prilično dobro, no u prošlosti je bilo i potpunih promašaja, poput ovog prilično neuzbudljivog jogurt tosta. Ovog su puta našu pažnju privukle slatko-slane pogačice s potpisom Molly Baz, američke kuharice koja je nedavno pokrenula svoj YouTube kanal.

U posljednjoj epizodi s bratom je predstavila recept iz svoje kuharice Cook This Book (koju najtoplije preporučujemo), pogačice s cheddar sirom i datuljama. Već su ova dva sastojka u kombinaciji bila sasvim dovoljna da nas zaintrigiraju, pa smo ekspresno nabavili sve što nam je potrebno i krenuli u izradu. Recept, kao i naše dojmove, pogledajte u nastavku.

Slane pogačice sa cheddar sirom i datuljama

Sastojci

100 grama maslaca (i dodatno za posluživanje)
175 grama zrelog cheddar sira
300 ml kiselog vrhnja
1 jaje
175 g Medjool datulja
240 brašna
2 žlice šećera
2 žlice krupne soli
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
malo svježe mljevenog papra iz mlinca

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na ravni protvan stavite papir za pečenje.

2. Maslac narežite na kockice veličine centimetra, stavite ga u zdjelicu i premjestite u hladnjak.

3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo svježe mljevenog papra.

3. U istu zdjelu naribajte cheddar sir i sve lagano promiješajte.

4. Smjesi dodajte maslac iz hladnjaka i pomoću prstiju gnječite maslac u brašno dok komadići otprilike ne dođe na veličinu zrna graška.

5. Sada dodajte nasjeckane datulje i ponovno promiješajte, vodeći računa da razdvojite eventualne veće nakupine datulja.

6. Napravite rupu u sredini smjese, pa u nju stavite kiselo vrhnje. Uz pomoć vilice lagano radite kružne pokrete dok se ne formiraju veće nakupine tijesta.

7. Lagano zamijesite tijesto u zdjeli dok ne postane kompaktno, pa ga prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu. Oblikujte tijesto u pravokutnik, približnih dimenzija 20 x 10 centimetara. Razrežite ga na tri jednaka dijela te ih složite jedan na drugi. Nakon toga, ponovno ih gnječite u pravokutnik istih dimenzija. Pravokutnik razrežite na pola po dužini, a onda na još četiri jednaka dijela kako biste dobili osam pogačica jednake veličine.

8. Istucite jaje, pa njime lagano premažite gornji sloj. Posipajte ih s još malo krupne soli.

9. Pogačice pecite između 18 i 22 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kad je prošlo pola od zadanog vremena, rotirajte protvan.

10. Poslužite pogačice dok su tople, s još malo maslaca i krupne soli.

Zaključak

Aleksandar Selak

Ovaj nam se recept, uz minimalne zamjerke, svidio. Vrlo se jednostavno prati, ne ostavlja prostor za pogreške, a slatko slana kombinacija okusa vrlo je zanimljiva i, nadasve, ukusna. Čini nam se da je riječ o idealnom snacku za iznenadne goste, budući da vam za njega, s pripremom treba otprilike 45 minuta. No, nekoliko bismo stvari drugi put napravili drugačije.

Prije svega, izbacili bismo maslac koji se na pogačicama topi nakon pečenja jer doista postanu malo preteške i premasne, kao i dodatnu krupnu sol u posljednjem koraku koja bi, čini nam se, većini ovo jelo učinila preslanim. Isto tako, drugi bismo put posegnuli za bilo kojim drugim datuljama, budući da je vrsta Medjool bitno skuplja od ostalih, a u ovom receptu se razlika u kvaliteti ne osjeti.