GASTRO

Isprobali smo jesenski meni u Marketu i Marketu 2. Izdvajamo soparnik i teleća rebra

FOTO: Aleksandar Selak

Rižoto od cikle, krpice s patkom, vege zdjela s bulgurom i pašticada samo su neki od noviteta koje nude

Brojni zagrebački restorani koje posjetimo prilikom otvorenja najavljuju kako će svoje menije redovito mijenjati, u skladu s dostupnosti sezonskih namirnica. U praksi, meniji se mijenjaju rijetko i simbolično. Market, kako onaj u Gundulićevoj, tako i onaj u Tomašićevoj, tu ne radi kompromise, u što se osobno uvjeravamo svakih nekoliko mjeseci kad meni kompletno promijene.

Neka jela, koja njihova gosti izrazito zavole, znaju se ponavljati iz sezone u sezonu (poput piceka s mlincima), ali u pravilu sa svakom promjenom godišnjeg doba ondje kušamo neka posve nova jela. Praksu Marketa nastavio je tim Marketa 2, a mi smo ovih dana još jednom obišli i provjerili što sve nude.

Market (Gundulićeva 13)

Kao i uvijek, ovdje možete kušati dnevnu juhu čiji sastojci ovise o ponudi na Dolcu, s dodacima poput feta sira, kozjeg sira i orašastih plodova zbog kojih može funkcionirati i kao glavo jelo u slučaju da niste jako gladni. Kako smo znali da trebamo kušati cijeli niz glavnih jela, mi smo je ovaj put preskočili. Ono što smo znali da sigurno nećemo preskočiti jest rižoto, jelo koje nas ondje uvijek iznenadi.

Sezonski rižoto (78 kuna)

Iako smo dosad uživali u njegovim raznim povrtnim inačicama, na dan kad smo mi ovdje ručali nudila se verzija slavnog skradinskog rižota (78 kuna), koja nas okusom nije razočarala. Probali smo i domaće njoke od bundeve s junećim obrazima i ukiseljenim rotkvicama (96 kuna), jelo koje preporučujemo kad dođete baš gladni, a isto vrijedi i za sous vide teleća otkoštena rebra s lovačkim knedlama i džemom od sezonskog voća (118 kuna). Njoke od bundeve, doznali smo, rade sami, juneće meso topilo se u ustima poput maslaca, a pohvaljujemo i dodatak ukiseljene rotkvice za dodatni kick. I lovačke knedle radi sami, dok se teleća rebra prvo se sous vidaju, nakon toga im se vade kosti, a prilikom serviranja se meso zapeče na grilu da dobije hrskavu koricu.

Domaći njoki od bundeve s junećim obrazima i ukiseljenim rotkvicama (96kn)

Oba mesna jela bila su ukusna, porcije su korektne, ali blagu prednost dajemo telećim rebrima, i to zbog mrvu zanimljivijih priloga. Krpice s patkom, keljom i chutneyem od kruške (98 kuna) rade od trganog pačjeg mesa, domaćim krpicama, keljom i odličnim chutneyem od kruške. Inačicu ovog jela nudili su i prošle godine, ali je toliko dobro da nemamo ništa protiv ponavljanja. Savjetujemo da ga kušaju čak i oni koji (misle) da ne vole patku.

Sous vide teleća otkoštena rebra s lovačkim knedlama i džemom od sezonskog voća (118kn)

Na svakom meniju, pa tako ni ovaj jesenski nije iznimka, nude i jedno riblje jelo, a ovaj put se radi o fileu bijele ribe (brancin, orada ili oslić) s pireom od cvjetače i brokulom (122 kune), koji predstavlja lijepo balansirano, lagano jelo nakon kojeg, primjerice, možete otići natrag na posao bez straha da će vam se početi spavati. A ostat će vam i mjesta za desert. Na kraju ručka ugodno nas je iznenadila deserta, njihove interpretacije međimurske gibanice. Kolač od maka s kremom od bundeve i pireom od jabuke (38 kuna) ultimativna je jesenska slastica o kojoj razmišljamo još danima nakon što smo je kušali. Sve u svemu, još jedan posjet Marketu u Gundulićevoj i još jedan zaključak kako se radi o doista pouzdanoj adresi.

File bijele ribe s pireom od cvjetače i brokulom (122kn)
Krpice s patkom, keljom i chutneyem od kruške (98kn)
Kolač od maka s kremom od bundeve i pireom od jabuke (38kn)

Market 2 (Tomašićeva 6)

U Tomašićevoj se nudi nešto veći izbor jela. Naš smo ručak tako počeli beef tartarom s prepečencem, maslacem i zanimljivim dodatkom chutneyja od jabuke (98 kuna) te soparnikom, koji u Market verziji dolazi s punjenjem od blitve i krem sira te dodatkom bijele kreme. Oba predjela bila su lijepo začinjena i ukusna. Počelo je obećavajuće. Na glavna jela smo krenuli s jedinim veganskim jelom koje se nudi u oba Marketa (voljeli bismo jedno vidjeti i u Gundulićevoj, budući da ga je dosad bilo), bowlom s bulgurom, pečenom bundevom, gljivama i sezonskim povrćem (76 kuna). I ovo će se jelo isprofilirati u jednog od naših favorita, iako nismo vegani. Ponovno, jako lijepo začinjeno, sočno (iako to na prvi pogled ne biste nužno zaključilo), drugačije jesensko jelo s povrćem i žitaricama u prvom planu.

Market soparnik (38kn)

Rižoto od pečene cikle s grilanim kozjim sirom i pestom (78 kuna) pokazao nam je da po dobar rižoto više ne moramo nužno u originalni Market, dok je pureći zabatak u umaku od pečenja s domaćim mlincima i prisiljenim zeljem (86 kuna) druga inačica njihovog ranije spomenutog favorita, piceka s mlincima. Za ljubitelje crvenog mesa, tu su pašticada s domaćim lovačkim knedlama i kremom od maceriranih šljiva (98 kuna) koja je svakako jedna od zvijezda njihovog novog menija, a tanjuru bismo mogli zamjeriti tek pomalo previše rustikalnu prezentaciju. Svejedno, nama se svidjelo, kao i Beefsteak s pečenim krumpirima i zapečenom brokulom (186 kuna) s kojim smo se, zbog veličine porcije, doduše, jedva izborili. Odlična vrijednost za novac. I ovdje se nudi file bijele ribe s prilogom (122 kune), a ručak smo završili s dva dijametralno različita deserta.

Beef tartare s domaćim prepečenim kruhom (98kn)

Matcha cheesecake sa smokvama u prošeku i ružmarinu (38 kuna) Marketova je verzija cheesecake inspiriranog Dalmacijom i nije za svačije nepce. No, ako poput nas, cijenite drugačije, hrabre deserte koji ne igraju na kartu sigurnog, svakako savjetujemo da ga naručite. Za one željne zone komfora kad su slastice u pitanju, pak, tu je mekana Šarlota s kremom od bobičastog voća, po cijeni od 36 kuna. Nakon ovog posjeta, jednoglasno smo se složili da se kuhanje u Marketu 2 sve više podiže.

Vegan Market bowl s bulgurom, pečenom bundevom, gljivama i sezonskim povrćem (76kn)
Rižoto od pečene cikle s grilanim kozjim sirom i pestom (78 kn)
Pureći zabatak u umaku od pečenja s domaćim mlincima i prisiljenim zeljem (86kn)
File bijele ribe s kremom od cvjetače i zelenjem s Dolca (122kn)
Pašticada s domaćim lovačkim knedlama i kremom od maceriranih šljiva (98kn)
Matcha chessecake sa smokvama u prošeku i ružmarinu (38kn)
Šarlota s kremom od bobičastog voća (36 kn)