GASTRO

Isprobali smo jesenski meni u Marketu. Još maštamo o njokima od buče s koljenicom i povrtnom rižotu

FOTO: Aleksandar Selak

Po tko zna koji put smo potvrdili da nam je ovaj bistro u Gundulićevoj jedno od omiljenih mjesta za ručak ili večeru centru grada

Bistro Market ovih je dana predstavio svoj novi, jesenski meni. Našoj je redakciji pripala čast da ga među prvima kuša, a nakon što smo isprobali baš sve, jednoglasno smo zaključili da nam je ovaj meni možda i najbolji dosad – a Market smo već jako voljeli i prije. No, krenimo redom. Ovaj meni se sastoji se od osam jela, ali moramo napomenuti da se u ponudi svaki dan nađu i dva dnevna jela. Juha, kao i uvijek, ostaje vezana uz dnevnu/sezonsku ponudu na Dolcu i inspiraciju glavnog kuhara Gorana Stanisavljevića. No, s obzirom na to da je sezona bundeva, kaže nam vlasnik Fran Ćurković, najčešće će se pojavljivati razne varijante juha od bundeve.

Što sve i zašto morate probati

Picek z mlincima s kremom od ljubičastog kupusa (68 kuna)

Na upit mnogih gostiju vratili su jelo Picek z mlincima s kremom od ljubičastog kupusa u ponudu, i uvjeravamo vas da ga, ako još niste, apsolutno morate kušati. Riječ je o klasiku koji su, kako doznajemo, htjeli dići na neku višu razinu, a po našem su mišljenju u tome apsolutno uspjeli (žao nam je, ali po piletinu i mlince više ne idemo na Sljeme!) Sezonski rižoto, u našem slučaju rižoto s vrganjima i špinatom, njihovo je vegetarijansko jelo, i jelo s kojim također ne možete pogriješiti (ne sjećamo se jesmo li u Marketu ikad pojeli rižoto koji nam nije bio preukusan) S obzirom na dostupnost gljiva, većinu vremena će raditi kombinacije s gljivama, kao što su svježe lisičarke ili vrganji.

Sezonski rižoto s vrganjima i špinatom (70 kuna)

Na novom će se meniju ponovno naći i jedno jelo s njokima, koje njihovi gosti jako vole; domaće njoke od bundeve s raguom od juneće koljenice. Njoke rade sami od bundeve i na njih stavljaju ragu od juneće koljenice koji se kuha satima. A premijeru na njihovo meniju doživjela je i pačetina. Krpice s patkom, keljom i chutneyem od krušaka predstavljaju pravo jesensko jelo, a za ljubitelje mesa tu je i marinirani lungić s čimulama i pireom od celera s jabukama i muštardom. Ni riba nije zapostavljena, tako da smo kušali i jedno kremasto jesensko riblje jelo, gregadu s bijelom ribom, koromačem i krumpirima. Za desert su se odlučili za pomaknutu verziju međimurske gibanice pod nazivom Kolač od maka sa Suzette jabukama u vaniliji, te kremom od sira s likerom od oraha. Okusima snažan i kompleksan desert za sve sladokusce čije bismo repete sigurno tražili da već nismo degustirali sva navedena jela.

Povratak degustacijskih menija koje baš jako volimo

Domaće njoke od bundeve s raguom od juneće koljenice (86 kuna)

Konačno, vijest koja nas je doista razveselila jest i ta da će njihovi degustacijski meniji odsad biti dostupni svakog dana, uz prethodnu najavu. Za četiri slijeda jela trebat ćete izdvojiti vrlo prihvatljivih 149 kuna (juha dolazi u regularnoj veličini, ostale su porcije u prosjeku upola manje od uobičajenih), a nude se bezmesna i mesna verzija. Jesenski mesni degustacijski meni donosi dnevnu juhu, krpice s patkom, keljom i chutneyem od krušaka, marinirani lungić s čimulama i pireom od celera s jabukama i muštardom te kolač od maka, dok onaj bezmesni također nudi juhu, zatim sezonski rižoto, gregadu te isti desert, kolač od maka. Bolju ponudu u centru grada, prilično smo sigurni, nigdje nećete pronaći. Iskrena preporuka.

Krpice s patkom, keljom i chutneyem od krušaka (88 kuna)
Marinirani lungić s čimulama i pireom od celera s jabukama i muštardom (82 kune)
Gregada s bijelom ribom, koromačem i krumpirima (104 kune)
Kolač od maka sa Suzette jabukama u vaniliji, te kremom od sira s likerom od oraha (32 kune)