Recepti
Recepti Iz Rusije s ljubavlju: Šest jednostavnih recepata ruske kuhinje za najzabavnije navijanje
Piše

Piše
Da navijanje bude što zabavnije tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, pronašle smo recepte za odlična jela tamošnje kuhinje
Ako ste fan nogometa i jedva čekate da počne Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, znate da navijanje ne može proći bez dobre klope, grickalica i pića. Da ne bi sve ostalo samo na smokiju i čipsu, izabrale smo šest jela koje definitivno vrijedi probati.
Inače, ruska kuhinja u sebi ima elemente francuske kuhinje, ali i jela zemalja bivšeg SSSR-a zbog čega zapravo predstavlja zanimljiv spoj okusa. Uživajte u pripremanju i jelu!
Domaći boršč
Što trebate?
- 1 kg junetine
- 1 manja glavica kupusa
- 150 g luka
- 500 g mrkve
- 500 g krumpira
- 500 g cikle
- 50 g maslaca
- 50 ml octa
- 1 goveđa kocka
- 1 žlica Vegete
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 češnja češnjaka
- lovor, peršin, crni mljeveni papar
- 200 ml kiselog vrhnja
- šećer
Kako pripremate?
Za početak meso stavite u 2,5 litre vode, dodajte mu Vegetu, kocku i malo soli te ostavite da prokuha. Pjenu obavezno skinite s površine, a kada je meso gotovo, narežite ga na duguljaste komade.
Ogulite ciklu, naribajte je te stavite u malo vode s octom te kuhajte oko 20 minuta. U međuvremenu narežite kupus na rezance, krumpir na kocke, luk na kockice, a mrkvu naribajte. Juhi od mesa dodajte kupus i kuhajte ga 15 minuta, zatim dodajte krumpir i nastavite kuhati.
Luk i mrkvu prodinstajte na maslacu, dodajte im koncentrat rajčice te zajedno s ciklom dodajte kupusu. Začinite po želji paprom, lovorom, peršinom, češnjakom i dodajte malo šećera kako bi ublažio kiselost rajčice.
Peljmeni
Što trebate?
Tijesto
- 1,5 šalica brašna (od 2 dcl)
- 2 jaja
- pola žličice soli
- pola šalice vode
Nadjev
- 250 g mljevene junetine
- 250 g mljevene svinjetine
- 2 luka
- žličica soli
- pola žličice papra
Kako pripremate?
Od sastojaka zamijesite glatko tijesto te ga ostavite pola sata da miruje. Pomiješajte meso, sitno nasjeckan luk, sol i papar. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki oblikujte kao kobasicu promjera oko 2 cm te ih narežite na komade od 3 cm.
Razvaljajte ih na 2 mm te čašom napravite krugove. Na svaki stavite žličicu smjese, preklopite tijesto i stisnite krajeve kako smjesa ne bi iscurila van. Peljmene kuhajte u slanoj vodi oko sedam minuta, a poslužite ih u bistroj juhi, same ili s kiselim vrhnjem.
Shchi
Što trebate?
- 500 g junetine
- 300 g svježeg kupusa
- 2-4 krumpira
- 2 luka
- 2 mrkve
- sol, peršin i začini po želji
Kako pripremate?
Meso u komadu stavite u lonac s vodom koja ga mora potpuno pokriti. Kuhajte ga 35 minuta dok nije napola mekano, zatim dodajte mrkvu i 1 cijelu glavicu luka te posolite. Kuhajte još 15 minuta, a kada je gotovo, sve izvadite van i meso narežite na komadiće.
U temeljac dodajte oguljeni i na kockice narezani krumpir te sitno nasjeckan kupus. Preostalu glavicu luka sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte te kratko prodinstajte na masnoći. Mrkvu i luk dodajte krumpiru i kupusu, ubacite meso te kuhajte još 7 minuta. Na kraju začinite po želji i uživajte!
Vatruški sa sirom
Što trebate?
Tijesto
- 630 g brašna
- 200 g maslaca
- 250 ml toplog mlijeka
- 3 jaja
- 3 žličice suhog kvasca
- 1/2 šalice (od 2,5 dcl) šećera
- 1 i 1/2 šalice soli
Nadjev
- 5 krumpira
- luk
- 1 šalica toplog mlijeka
- prstohvat soli
- žlica maslinova ulja
- 3 žlice kiselog vrhnja
- naribani sir
- 1 jaje
- 1 žličica vode
- 3 žlice maslaca za premazivanje
Kako pripremate?
Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, brašno i šećer, pokrijte i ostavite na toplom oko 20 minuta. Pomiješajte ostatak brašna, šećera i soli pa u to dodajte smjesu s kvascem, jaja i rastopljeni maslac. Umijesite tijesto, pokrijte ga i sotavite da se diže sat i pol.
Ogulite krumpire i skuhajte ih u slanoj vodi, a luk narežite i dinstajte ga dok ne potamni. Krumpir zgnječite i dodajte mu luk, mlijeko i začinite po želji. Namastite papir za pečenje i stavite ga u protvan, a od tijesta napravite loptice. Poslažite ih u protvan s razmakom od 2 cm.
Svaku lopticu spljoštite čašom te u udubinu stavite žlicu smjese od krumpira. Na to dodajte malo ksielog vrhnja i naribanog sira, sve pokrijte i ostavite oko 15 minuta. Tijesto premažite žumanjkom, zagrijte pećicu na 190 °C i pecite vatruške oko 20 minuta. Kada su pečeni, premažite ih rastopljenim maslacem.
Čak-čak
Što trebate?
- 250 g brašna
- 2 jaja
- šnita margarina
- žlica šećera
- 50 ml mlijeka
Sirup
- 4 žlice šećera
- 6 žlica meda
- 1 limun
- 1 naranča
Kako pripremate?
Pomiješajte jaja, margarin, šećer, sol te dodajte brašno i mlijeko. Tijesto umijesite rukama dok nije tvrđe. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, razvaljajte na debljinu od 2 mm te ga narežite na trakice.
Trakice pržite u vrućem ulju oko 2 minute. Šećer i med rastopite na vatri dok se ne karamelizira, potom dodajte naribanu koru limuna i naranče te sok od pola limuna i pola naranče. Miješajte na vatri dok se sirup ne zgusne i na kraju ga prelijte preko tijesta i promiješajte. Po želji možete oblikovati malo gnijezdo.
Blini – Ruske palačinke
Što trebate?
- 250 ml kefira
- 120 g glatkog brašna
- 120 g heljdinog brašna
- 2 jaja (odvojiti žumanjke, a od bjelanjaka istući snijeg)
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Kako pripremate?
Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol. U njih umiješajte kefir, žumanjke i snijeg od bjelanjaka te ostavite pola sata na toplom da malo odstoji.
Pecite palačinke (veće ili manje) i jedite ih s čim god želite.