Vikend recept

Jedva čekamo isprobati ovaj recept za katalonski puding. Uopće nije kompliciran

Dao nam ga je Darko Debić (@samo_jedan_griz)

FOTO: darko debić

Instagram i dalje obožavamo koristiti u svrhu otkrivanja novih recepata koje isprobavamo u slobodno vrijeme. Jedan takav ovaj smo put pronašli na Instagram profilu blogera Darka Debića. On je sa svojim pratiteljima odlučio podijeliti recept za nešto drugačiji puding – onaj s predznakom katalonski. Radi se o jednostavnom španjolskom pudingu s karameliziranim šećerom u koji Darko još dodaje nekoliko listova svježeg lovora. Cijeli recept čeka vas u nastavku (znamo da ga želite probati).

Katalonska krema

darko debić

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žumanca
  • 15 g škrobnog brašna
  • korica pola limuna
  • komadić cimeta u kori
  • 3 lista lovora
  • šećer za karameliziranje

Priprema

1. U lončić staviti 450 mililitra mlijeka, grubo narezanu koricu limuna, koricu cimeta i listove lovora. Staviti na vatru i ugrijati do vrenja, maknuti s vatre i ostaviti barem jedan sat kako bi se mlijeko aromatiziralo.

2. Žumanjke staviti u zdjelu za miješanje dodati šećer, vanilin šećer, škrobno brašno i razraditi uz dodatak pola decilitra mlijeka.

3. Iz lončića s mlijekom izvaditi začine, vratiti mlijeko na vatru, kada zakuha dodati smjesu sa žumancima, kuhati par minuta i uliti u vatrostalne posudice.

4. Kad se ohladi posipati s malo šećera i karamelizirati brenerom ili ispod gornjeg grijača u pećnici.