Vikend recept

Kad ako ne sad? Donosimo vam genijalni recept za sočni čokoladni kuglof bez brašna

Na ovaj čokoladni kuglof nitko neće ostati imun

FOTO: @unmondodisapori

Ovih je dana sve u znaku priprema za nadolazeće božićne blagdane. Osim o poklonima, naveliko razmišljamo i o tome što će naći na našoj ovogodišnjoj trpezi. Uz slane specijalitete, nikako nećemo zanemariti i one slatke, a jedan nam je recept ovog tjedna posebno zapeo za oko – najsočniji kuglof od čokolade. Recept smo pronašli na Instagram profilu Marijane Zlomislić, Un Mondo di Sapori. Na ovaj sočni čokoladni kuglof, vjerujemo, nitko neće ostati imun, a kako ga pripremiti, doznajte u nastavku.

Najsočniji kuglof od čokolade i maslinovim uljem (bez brašna)

@unmondodisapori

Što trebamo?

  • 200 g bademovog brašna
  • 50 g kvalitetnog kakaa u prahu
  • 175 g šećera
  • 150 g maslinovog ulja (Marijana je koristila Monini Classico)
  • 150 ml vode
  • 3 jaja
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli

Čokoladna slana karamela s maslinovim uljem

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • 50 ml slatkog vrhnja za šlag (nezaslađenog)
  • ½ žličice soli
  • ½ mahune vanilije
  • 70 ml maslinovog ulja (Marijana je koristila Monini Classico)
  • 100 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)

Za dekoraciju

  • Sjeckana čokolada
  • Nar ili po izboru
@unmondodisapori

Kako pripremamo?

Kakao prelijte s 200 ml vruće vode te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U bademovo brašno dodajte sol i prašaka za pecivo. Jaja miksajte s maslinovim uljem i šećerom dom ne dobijete svilenkastu, blijedu smjesu. Dodajte smjesu od kakaa i badema. Pažljivo umiješajte. Ulijte smjesu u namašćeni silikonski kalup za kuglof i pecite 50 minuta na 180 stupnjeva. Ohladite.

@unmondodisapori

U međuvremenu pripremite karamelu. Šećer zavrijte s vodom te smanjite vatru i kuhajte oko 25 minuta, odnosno dok sirup ne dobije jantarnu boju. Maknite s vatre, ostavite par minuta, zatim dodajte slatko vrhnje i maslinovo ulje. Vratite na vatri te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu (bit će potrebno par minuta). Kad je smjesa glatka, dodajte sastruganu mahunu vanilije i sol. Ostavite desetak minuta. Prelijte preko sitno sjeckane tamne čokolade. Miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko ohlađenog kuglofa. Čokoladni kuglof zatim ukrasite sjeckanom čokoladom i narom. Napomena: ako nemate silikonski kalup, metalni kalup obilno premažite uljem i pospite bademovim brašnom.