Vikend recept

Koliko dobro zvuče ovi fuži s pesto umakom od cikle? Recept je baš jednostavan

Dao nam ga je Darko Kontin s bloga Darkova web kuharica

FOTO: darko kontin

Uvijek ima prostora za još jedan recept s tjesteninom, a danas vam donosimo prijedlog jednog koji izgleda posebno primamljivo. Tjesteninu s ružičastim umakom, sigurni smo, ne jedete često, a na prvi vam pogled vjerojatno izgleda kompliciranija nego što je. Na blogu Darkova web kuharica iza kojeg stoji Darko Kontin pronašli smo recept za fuže s pesto umakoom od cikle. Priprema nije komplicirana, a osim kao umak, ovaj pesto možete koristiti i kao fini namaz na kruhu. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Fuži s pesto umakom od cikle

darko kontin

Sastojci

Pesto umak od cikle

  • 500 grama kuhane cikle
  • 100 grama badema (oljuštenih i blanširanih u listićima)
  • 10 grama bosiljka (puna šaka)
  • 50 grama parmezana
  • 50 ml maslinovog ulja (po potrebi i više)
  • po ukusu soli

Fuži s pestom od cikle

  • 500 grama tjestenine (fuži)
  • 250 grama pesto umaka od cikle (kojeg smo pripremili po namirnicama iznad)
  • 15 ml maslinovog ulja
  • po ukusu začini i začinsko bilje
  • Potreban pribor
  • 1 duboki lonac
  • 1 duboka tava
  • 1 Multipraktik (ili kvalitetniji blender koji može raditi kreme i namaze)
darko kontin

Priprema

Pesto umak od cikle

Kod korištenja sirovog korijena cikle potrebno ciklu oguliti, isprati i skuhati u posoljenoj vodi. Ako koristite već kuhanu ciklu dovoljno je narezati je na manje komade. U multipraktik stavite narezanu kuhanu ciklu, bademe, bosiljak, očišćeni režanj češnjaka, parmezan i malo maslinovog ulja.

Uz nekoliko pulsiranja usitnite sve namirnice. Postružite rubove multipraktika, začinite po želji sa soli te ponovno uključite multipraktik. Ovog puta postepeno ulijevajte maslinovo ulje kroz otvor predviđen za to. Pesto je potrebno usitnjavati 4 do 5 minuta ili dok ne dobije željenu teksturu i okus. Pesto od cikle istresite u staklenke za zimnicu i čuvajte u hladnjaku do trenutka kada ćete ga koristiti.

Fuži s pesto umakom od cikle

Posolite vodu u dubokom loncu i kada zakipi stavite kuhati fuže u lonac. Fuže kuhajte do željenog stupnja, najbolje al dente. Sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali fuži, a ostatak izlijte kada ćete procijediti kuhane fuže. U duboku tavu stavite pesto umak od cikle i podlijte s vodom u kojoj su se kuhali fuži. Povežite sve namirnice u umak. Količina vode će regulirati gustoću pesto umaka. Slobodno je prilagodite vlastitom ukusu.

Za kraju dodajte skuhane fuže u duboku tavu i sve dobro pomiješajte. Kod posluživanja tjesteninu dodatno prelijte maslinovim ulje, dodajte začina po želji (kod Darka je to uvijek chili) i začinskog bilja radi atraktivnosti, ali i okusa jela.