Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Fini recepti

Fini recepti Nastojite jesti više ribe? Morate probati ovaj vrlo jednostavni recept s lososom u medu i češnjaku

Jelo je spremno za manje od pola sata

FOTO: shutterstock

Unatoč stalnim upozorenjima nutricionista da, generalno gledajući, loše balansiramo prehranu i jedemo premalo namirnica poput, primjerice, ribe i grahorica, a previše crvenog mesa i jednostavnih ugljikohidrata, najveći broj nas i dalje pribjegava poznatim i brzim, ali ne toliko nutritivno vrijednim obrocima. Jedna od velikih kulinarskih zabluda jest i ta da priprema ribe nužno mora biti komplicirana ili da ribu nije moguće jesti u varijanti brzog ručka ili večere kroz radni tjedan. Upravo vas zato danas želimo ohrabriti da se okušate u pripremi recepta s lososom u glavnoj ulozi, koji ne može biti jednostavniji, a koji je vrlo ukusan.

Losos obiluje visokim količinama omega-3 masnih kiselina, a njegova konzumacija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i drugih ozbiljnih bolesti. Recept za losos koji danas preporučujemo traži već očišćene filete i nekoliko drugih lako dobavljivih sastojaka. A najbolje? Ovo ukusno i hranjivo jelo gotovo je za manje od pola sata. Recept za losos glaziran u medu i češnjaku donosimo vam u nastavku.

Losos glaziran u medu i češnjaku

shutterstock

Sastojci

Za losos

  • 4 fileta lososa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/2 žličice dimljene (ili obične) paprike

Za umak

  • 3 žlice maslaca
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 6 režnjeva češnjaka (protisnutih)
  • 1/2 šalice meda
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žlica sriracha umaka
  • 2 žlice soka od limuna

Recept

1. Posušite losos papirnatim ručnikom, a zatim začinite soli, paprom i paprikom. Staviti ga na stranu. Postavite rešetku pećnice na sredinu i zagrijte je na 250 stupnjeva.
2 Dodajte maslac i ulje u veliku tavu prikladnu za pećnicu na srednje jakoj vatri. Nakon što se maslac otopi, dodajte češnjak, vodu, soja umak, srirachu, med i limunov sok i kuhajte oko 30 sekundi dok se umak ne zagrije.
3. Na tavu stavite losos s kožom prema dolje (ako koristite losos s kožom) i pržite ga 3 minute. Dok se losos priprema, često ga podlijevajte umakom iz tave žlicom po vrhu fileta.
4. Pecite losos u pećnici 5 do 6 minuta, podlijevajući ga barem jednom umakom tijekom pečenja, dok se ne karamelizira i ispeče do željene razine. Po želji ukrasite mljevenim peršinom.