VIKEND RECEPTI

Marijana Zlomislić s bloga Un Mondo di Sapori podijelila nam je recept za čokoladne tartufe

FOTO: Un mondo di sapori

Imamo recept i par napomena slastičarke Marijane Zlomislić za ukusni ljetni desert

Marijana Zlomislić javnosti je postala poznata nakon pobjede na Tri, dva, jedan – peci emisiji zbog svojih odličnih slastičarskih sposobnosti. Danas je već iskusna blogerica koja na svojim društvenim mrežama dijeli savjete i recepte za slastice, kako ona voli reći, sa twistom. Kako navodi, njen blog Un mondo di sapori ili ‘svijet okusa’ mjesto je za one koji vole kuhati i isprobavati nove okuse svijeta i različitih kultura. S nama je za ovaj vikend podijelila recept za prave čoko ovisnike.

Griotte čokoladni tartufi

ŠTO TREBAMO?

  • 125 g 70 postotne tamne čokolade
  • 125 g 60 postotne tamne čokolade
  • 30 g maslaca
  • 50 ml višnjevače
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica meda
  • 10 zgnječenih mahuna zelenog kardamoma
  • 1 žličica grubo zgnječenog crvenog papra
  • 2 prstohvata soli
  • 300 + g tamne čokolade za glaziranje
  • gorki kakao u prahu

PRIPREMA

Sitno nasjeckajte obje vrste čokolade. Stavite u veću zdjelu s maslacem i višnjevačom. Slatko vrhnje zakuhajte sa začinima (papar, kardamom). Stavite sa strane par minuta. Umiješajte med i sol te kroz cjedilo prelijte preko čokolade da odstranite začine. Ostavite dvije minute pa miješajte silikonskom špatulom dok ne dobijete glatku smjesu.

Premjestite u široku plastičnu posudu, površinu pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se stvrdne. Žličicom vadite ohlađenu smjesu, rukama oblikujte neuredne kuglice i odlažite na papir za pečenje. Budite brzi jer je smjesa jako kremasta pa se topi u dodiru s rukama. Stavite u zamrzivač da se u potpunosti stvrdnu. Otopite na pari čokoladu za glaziranje. Ostavite je nad toplom vodom. Brzinski umačite zamrznute tartufe u čokoladu, ocijedite i stavite na papir za pečenje. Glazura će odmah biti tvrda. Uvaljate u kakao u prahu. Čuvajte na hladnom mjestu.

Par napomena

  • Ovdje je neophodan omotač od hrskave čokolade koja drži kremasto punjenje na okupu, a bitno i čuvanje na hladnom da se tartufi ne tope. Ako ih ne želite glazirati već samo uvaljati u kakao, slatko vrhnje smanjite na 200 grama i koristite samo 70 ili 80 postotnu čokoladu
  • Ako želite papreniji okus, u kakao dodajte malo sitno mljevenog crvenog papra
  • Iz pripreme možete izbaciti kardamom i crveni papar te ih pripremiti samo s višnjevačom. Neodoljivo podsjećaju na Griotte
  • Ovakve čokoladice se zovu tartufima jer podsjećaju izgledom na crne tartufe. Zato moraju biti nepravilni, nejednaki i ‘neuredni’, u tome i leži čar
  • Da bi tartufi bili ukusni, neophodno je koristiti kvalitetnu čokoladu