NOVO MJESTO

Na Trešnjevci je otvoren Institut za burgere kojeg znamo s festivala. U ponudi se ističu smash burgeri

Iza projekta stoje chef Mate Janković i poduzetnik Ivan Badžek

FOTO: Aleksandar Selak

Iza projekta stoje chef Mate Janković i poduzetnik Ivan Badžek

U neposrednoj blizini Trešnjevačkog placa, na adresi Ozaljska 12, otvorio se Institut za burgere. Iza projekta stoje chef Mate Janković i poduzetnik Ivan Badžek, a hrvatska je publika brend imala prilike upoznati kroz street food festivale, Zagreb Burger Festival i Fuliranje. Dok je Janković zadužen za osmišljavanje menija i sva pitanja vezana uz kuhinju, njegov partner se usmjerio na operativni dio posla. Uz Institut za burgere, predstavili su se i kroz Institut za kobasice, a nakon brojnih upita zainteresiranih posjetitelja o konkretnoj fizičkoj lokaciji, odlučili su se baciti u potragu za prostorom. Frekventnost ove lokacije zapela im je za oko, a kako nam je Badžek ispričao, ideja je bila napraviti opušteni, funky prostor u koji će se gosti rado vraćati po comfort obroke.

Pet klasičnih i dva smash burgera

institut za burgere

Uređenje prostora potpisuje Roman Pokos, dok je za grafite na limu zaslužan Krešo Golubić. Kako smo doznali, kroz zabavne ilustracije na zidovima nastojali su privući pažnju gostiju i zabaviti ih, a iz istog će se razloga one s vremenom mijenjati. Što se tiče menija, na njemu se nalazi pet vrsta klasičnih burgera; Original, Pepper, Smokey BBQ, Chicken te Vege (veganski) burger, a cijene im se kreću između 53 i 69 kuna.

Uz njih, kao novitet su uveli i smash burgere, koji se rade tako da se kuglica mesa na roštilju pritisne uz pomoć špatule. Na meso se dodaju još i sir te luk, pa se burger dovršava na samom grilu, a u konačnici zbog toga dodatno dobije na sočnosti. Dok se drugi burger barovi opredjeljuju samo za obične ili pak samo za smash burgere, Institut za burgere je nastojao opravdati svoje ime i ponuditi obje vrste. Na meniju tako imaju Onion Cheese i Bacon Cheese smash burgere, oba po cijeni od 59 kuna.

institut za burgere u zagrebu

Zanimljivo nam je bilo čuti i da su ponudu klasičnih burgera oplemenili ukiseljenim voćem i povrćem koji sami kisele; ukiseljeni luk tako možete kušati u Originalu, ukiseljeni komorač u Pepperu, ukiseljene jabuke u Chickenu, dok se u Vege burgeru nalazi ukiseljena mrkva. Osim burgera, na meniju još imaju i Fries sekciju. Nude klasične pržene krumpiriće i batat, njihove varijacije sa sirom špekom i majonezom, ali posebno nas je zaintrigiralo što nude i verziju na koju još nismo naišli – jednako ukusne pržene štapiće celera i mrkve koji dolaze s tostiranim sjemenkama i sweet chilli umakom.

U planu su gostovanja chefova i food blogera te redovita ponuda special burgera

Mi smo, prema preporuci vlasnika, kušali Onion Cheese smash burger koji je doista toliko sočan koliko je najavljivao te klasičnu Pepper verziju s relishom od paprike koji je, uz spomenuti ukiseljeni komorač, dao lijepi dodatni kick burgeru. Kušali smo i slasni Vege burger s popečkom od crvenog graha koji ne pokušava imitirati meso, što nam se zapravo sviđa i zbog čega vjerujemo da će ga naručivati ne samo vegani, već svi oni koji ponekad požele drugačije iskustvo burgera.

Postojeći će meni zadržati do kraja godine, dok za iduću godinu planiraju uvoditi gostovanja, kako chefova i food blogera, tako i pouzdanih kuhara amatera kojima će dati priliku da se sa svojim burgerima predstave široj publici. Bude li sve išlo po planu, u ponudu jednom mjesečno nastojat će uvrstiti i special burgere, koji će se, primjerice, razlikovati po novom tipu peciva ili drugoj vrsti mesa. Radno vrijeme Instituta za burgere je od ponedjeljka do subote od 11 do 23 sata, a potencijalno će s vremenom početi raditi i nedjeljom. Što se tiče dostavnih servisa, možete ih pronaći na Woltu.

Ime: Institut za burgere
Adresa: Ozaljska 12
Što nude: klasični i smash burgeri, prženo povrće s dodacima
Raspon cijena: od 53 do 69 kuna za burgere, od 19 do 29 kuna za priloge