FOTO: @aldentezagreb

Gdje pojesti dobru pizzu u Zagrebu? Ovo je top 13 najboljih pizzerija u gradu

Najbolje pizzerije u Zagrebu prema recenzijama posjetitelja

Gastro lista

Gdje pojesti dobru pizzu u Zagrebu? Ovo je top 13 najboljih pizzerija u gradu

Najbolje pizzerije u Zagrebu prema recenzijama posjetitelja

FOTO: @aldentezagreb

Pizza je nastala iz potrebe za hranom i dugo se ubrajala u jedno od onih ‘jela za siromašne’ baš kao i soparnik, sushi, tjestenina ili tiramisu. Tradicionalna talijanska pizza sastojala se od tek nekoliko sastojaka, a najčešće rajčice, začinskog bilja i maslinovog ulja. Međutim, ovaj najpoznatiji fast food obrok na svijetu, podigao se na visoku razinu kvalitetom, ali i cijenom, pa si tako u nekim svjetskim restoranima pizzu ne može baš svatko priuštiti. Gastro scena u Zagrebu danas broji preko dvjestotinjak pizzerija – od pizza s pravim napoletanskim tijestom pa do deep dish Chicago-style pizza. Donosimo vodič kroz najbolje pizzerije u Zagrebu i preporuke za pizzu koju morate probati!

Papavero Pizza & Food Lab, Mlinovi 85a

Zanimljivo gastronomsko putovanje kroz talijansku i hrvatsku tradiciju uz štih autentičnog identiteta je potpisna nota Papavero Pizza & Food Lab-a. Zahvaljujući kulinarskom iskustvu i umijeću dvaju chefova – Ane i Pasqualea, ponuda se temelj na isključivo sezonskim namirnicama odabranih lokalnih proizvođača. Papavero Pizza & Food Lab prepoznatljivi su po domaćim tjesteninama i pizzama pripremljenim od prirodnog kvasca, pečenim u krušnoj peći, te njenim bezglutenskim inačicama. Bilo da naručite pizzu s 5 vrsta sira, Zelenu pizzu s pestom ili raskošnu Cotto&Bufala s dimljenom šunkom, sigurno je da ćete uživati u okusima i vizurama. Ako se pak nalazite u društvu, preporučujemo njihovu pizzu od pola metra gdje možete složiti različite kombinacije nadjeva.

Duksa, Tkalčićeva 88

Prva Duksa otvorena je 2012. godine u Maksimiru, a danas njihove ukusne pizze možete kušati na čak 3 lokacije – Duksa na Maksimiru (Duknovićeva 4), Isto Duksa na Bundeku (Ede Murtića 11) i Opet Duksa u centru (Tkalčićeva 88). Nedugo nakon otvorenja svrstana je među najbolje pizzerije u gradu, a taj status drži i danas. Njihove pizza kombinacije nose maštovite nazive, a tanko i hrskavo pizza tijesto uvijek nas iznenadi. Osim klasičnih pizza, u ponudi imaju još i bijele pizze te pogače. Naši favoriti i apsolutna preporuka u Duksi je Šitake happens, Koza nostra i Na ovu Dado otkida, a bijela pizza Kadulja s napaljenim cherryćima je razlog zbog čega smo zavoljeli bijelu pizzu općenito.

Karijola, Kranjčevićeva 16a

Prva pizzerija Karijola otvorena je na otoku Visu, a nedugo zatim i u Zagrebu, u Kranjčevićevoj ulici. Danas se ova popularna pizzerija nalazi na još jednoj lokaciji u centru (Vlaška 63). Unatoč tome što njihov pizza menu, u usporedbi s ostalim pizzerijama u gradu, nije previše dugačak – Karijola već dugi niz godina slovi za najbolju pizzeriju u Zagrebu. Ljubitelji tankog i hrskavog tijesta bi se mogli složiti da se u Karijoli može pojesti možda čak i najbolja pizza u Hrvatskoj. Neki gastro kritičari govore i o povijesnoj ulozi koju je Karijola odigrala u stvaranju moderne pizze u Zagrebu, navodeći kako su upravo u ovom restoranu prvi krenuli s pravilom da se pizza ne bi trebala peći dulje od 90 sekundi te da su prvi počeli točiti buteljirana vina na čaše. Karijola ima jedan poseban prijateljski ambijent koji je, uz dobru hranu, formula za uvijek sretne goste. Njihova ponuda obuhvaća klasične pizze od kojih nam je najdraža ona Picante, bijele pizze, focaccie, a nećete pogriješiti i ako naručite njihovu Komišku pogaču.

Basta Gourmet Bar, Varšavska ulica 5

Jedna od omiljenih pizzerija u Zagrebu, Basta Gourmet Bar svoj jelovnik temelji na originalnoj napuljskoj pizzi te drugim tradicionalnim jelima talijanske kuhinje. Na dvije lokacije u Zagrebu, u Varšavskoj tik do bivšeg Kina Europe i na Jarunu, možete kušati najbolje od talijanske tradicionalne kuhinje u Zagrebu. Osim pizze probajte i ukusne napoletanske sendviče te koktele koji su osmišljeni tako da idu u skladu s jelovnikom. Uz to što imaju genijalnu ponudu hrane i pića, industrijski dizajn interijera Basta Gourmet Bara osvaja s toplom kombinacijom elemenata rustikalnog i tradicionalnog. Basta u Varšavskoj se prostire na dva kata, pa tijekom dana možete uživati u kavi u prizemlju, a poslijepodne u after-work koktelima i finim zalogajima na katu iznad.

Franko’s Pizza & Bar, Ul. kneza Branimira 71a

Nakon otvorenja u 2019., dvije godine zaredom Franko’s Pizza & Bar uvršten je na popis top 50 najboljih u Europi te je tako postao jedina hrvatska pizzerija kojoj je to ikada uspjelo. Talijanski sastojci poput mozzarelle fior di latte, brašna i San Marzano DOP pelata te namirnice domaćih proizvođača kao što su baranjski kulen, jadranske kozice i kobasice od istarskog boškarina, samo su neki od razloga zašto je Franko’s Pizza & Bar jedna od najboljih pizzerija u Zagrebu, ali i šire. Osim toga, to je zagrebačko hip mjesto za druženja, proslave i opuštene poslovne sastanke. Uz to što imaju originalnu napoletansku pizzu tankog tijesta, hrskavu i s izvrsnim nadjevima, na jelovniku su svoje mjesto pronašle i takozvane Old School pizze. Kako im samo ime kaže, naginju vječnim klasicima, a mi izdvajamo naše najdraže – Vesuvio, Miješanu i Mediterana.

Al Dente, Bogovićeva ulica 5

U samom srcu grada, na adresi Bogovićeva 5, smjestila se pizzerija Al Dente čija je gastro spoj talijanske i mediteranske kuhinje. Uz ručno rađenu tjesteninu i pizze, u ponudi imaju salate, dnevna jela, kao i dry-age steakove. Ponuda svih njihovih jela uključuje namirnice koje nabavljaju od lokalnih OPG-ova i malih proizvođača, uključujući i obiteljsku talijansku mljekaru. U restoranu Al Dente možete isprobati kombinaciju klasične pizze Napoletane i Canotta s debljim, napuhanim rubovima. Pizza menu podijeljen je između onih klasičnih do onih nešto neobičnih varijanti. Tako ćete na većini njihovih pizza pronaći sir fior di latte koji se radi ručno, burrate, cijelih artičoka koje se poslužuju kao dio nadjeva, carpaccia od tune, ali i cvijeta tikvice i kreme od buče. Uz neobične pizze, u restoranu Al Dente možete kušati i njihovu domaću tjesteninu s tradicionalnom domaćom šalšom.

Pizzeria Chello, Kaljska ul. 14

Da je priprema pizze jedna vrsta umjetnosti s čijim se sastojcima može igrati do beskonačnosti, potvrđuje i Pizzeria Chello koja uz klasične i napoletanske, jedina priprema deep dish Chicago style pizzu. Deep dish pizza varijante podrazumijevaju visoko i debelo tijesto s gotovo tekućim nadjevom i sastojcima koji variraju – od meksičkih s mljevenim mesom do onih s tri vrsta sira i povrćem. Ako do sada niste imali priliku kušati jednu novu izvedenicu pizze, deep dish iz pizzerije Chello sigurna je opcija koja će dati jednu novu perspektivu na gastro uživanje. Ova popularna zagrebačka pizzerija se smjestila izvan centra, u Španskom (Kaljska 14), kako bi posjetiteljima pružili topli ugođaj te veću udobnost. Nalazi se u mirnom okruženju, a prostire se na 200 m2, s tri pripadajuće terase od kojih jedna ima i dječje igralište.

Pizzeria Park, Martićeva ulica 14d

Prozračni i svijetli interijer Pizzeria Park koja je otvorena na križanju Martićeve i ulice Franje Bulića jedno je od onih mjesta gdje uz dobar zalogaj možete uživati u vizurama koje vas okružuju. S jelovnikom koji obuhvaća različite klasične pizze, te gourmet pizze koje nose nazive hrvatskim nacionalnim parkovima i njihove originalne park pizze koje su imenovali po zagrebačkim parkovima. Sve pizze pripremaju na originalan talijanski način, u krušnoj peći zbog kojeg tijesto ima hrskavu teksturu. Za raznolike okuse zaslužni su talijanski sastojci i domaće namirnice koje nabavljaju s hrvatskih OPG-ova. Uz pizze, u šarenom interijeru ili opuštenoj terasi, možete kušati još i focaccie, hladna predjela i salate.

Pizzeria Fianona, Lanište 16

Smještena na zagrebačkom Laništu, Pizzeria Fianona otvorena je u listopadu 2006. Godine, a ubrzo nakon otvorenja postala je jedan od omiljenih kvartovskih restorana. Interijer potpisuje dizajner Filip Gordon Frank koji spaja ugođaj tradicionalne rustikalne pizzerije s elementima suvremenih dizajnerskih detalja. Interijer ove poznate zagrebačke pizzerije odiše ugodnom i toplom atmosferom koja uz slasne kulinarske specijalitete privlači brojne posjetitelje. Sve pizze dolaze iz krušne peći pripremljene po originalnoj talijanskoj recepturi s domaćim sastojcima. Naši favoriti kod njih su pizza Ai carcio fi sa šunkom i artičokama te Valtellina sa sušenim rajčicama, mozzarellom di buffalo i bresaolom.

Toccare pizzeria, Vukomerec ul. 36

Smješteni na zelenom dijelu istočnog Zagreba, pizzeria Toccare jedno je od onih mjesta zbog kojih vrijedi sjesti u automobil ili taksi kako bi uživali u vrhunskoj napoletanskoj pizzi. Kroz 20-ak različitih inačica pizze, Toccare majstori su kreirali gastro kartu kroz svaku talijansku i hrvatsku regiju. Radi se o restoranu s napoletanskim i klasičnim pizzama od kojih su naši favoriti Pizza Sicilija s umakom od pistacia, mozzarella fior di Late, sušenim rajčicama u ulju i filetima inćuna, a svakako nas je oduševila i Pizza Lombardia s umakom od vrganja, mozzarellom fior di late, vrganjima, bresaolom, umak od sira i peršinom.

GOAT! to go, Papova 6

Posebnost ove pizzerije Zagreb je u specijaliziranoj izradi pizze to go, odnosno za dostavu. Goat! pizze odlikuje posebno osmišljeno tijesto, čija se posebnost krije u dugoj fermentaciji. Takvo tijesto je lako probavljivo, hrskavo i mekano, a što je najvažnije ostaje ukusno i nakon transporta. Sastojci koji čine većinu pizze dolaze iz Italije poput mozzarelle fior di latte, “00” brašna i umaka od rajčice. Veliku ulogu u posebnosti Goat! pizze imaju domaći sastojci poput Paškog sira, slanine crne slavonske svinje i istarskog pršuta, te originalni dodaci poput kozjeg sira, dinje, dehidriranog žumanjka i drugih neočekivanih sastojaka. U ponudi imaju različite kombinacije okusa, a nas su oduševile pizza Bella, Šerifova i Drakarys.

Zero Zero, Vlaška 35

Originalna napuljska pizzerija smještena u samom srcu grada. Zero Zero pizzerija je nazvana po tipu brašna “00” od kojeg se mijesi najbolje tijesto za pizzu i proizvodi vrhunska tjestenina. Posebnost ove poznate zagrebačke pizzerije je u tome što se svi sastojci uvoze iz Italije, pa ako ste željni tipične talijanske pizze u Zagrebu, na dobroj ste adresi. Uz interijer uređen u talijanskom stilu, pogled na otvorenu kuhinju i veliku krušnu peć, u ovoj pizzeriji ćete se zaista osjećati kao da ste u Napulju.

Bistro & Pizzeria Public, Ul. kralja Tomislava 11

Spoj toplog i ugodnog ambijenta, druženje i odlična hrana spravljena od probranih namirnica najbolje opisuju pizzeriju Public, Handmade Pizza & Food mjesto na Voltinom. Radi se o bistrou i pizzeriji prepoznatljivoj po jednostavnoj, a opet sveobuhvatnoj ponudi, u kojoj poslužuju vrhunsku napolitansku pizzu i klasična jela pripremljena na moderan način. Što se samog menija tiče, ljubitelji bijele pizze beskompromisno dolaze na svoje s popularnom Bijelom pizzom s mortadelom od vepra, dimljenom mozzarellom, pistacijama i kalamata maslinama; klasičnom Biancom (buffala mozzarella) ili Salsicciom Friarelli (marinirani cvijet divlje brokule i meso svježe talijanske kobasice). Svi oni koju su više tipovi za klasične dodatke na pizzi, mogu uživati u Prosciutto s cherry rajčicama, rukolom i grana padanom, Capricciosi ili Margheriti.