Slasni avokado recepti: 9 jela koje možete brzo pripremiti
Od namaza do tjestenine i deserta - oduševiti će i one koji ne vole avokado
Neiscrpan izvor inspiracije iz jednostavne namirnice koja se smatra najzdravijim voćem na svijetu. Avokado u sebi sadrži velike količine kalija i vitamina E, a slično kao i maslinovo ulje, u sebi sadrži visok udio jednostruko nezaisćenih masnih kiselina koji aktivno rade na smanjenju razine kolesterola u krvi.
Avokado recepti brzo se pripremaju te su upravo zbog toga savršeni za one dane kada ne želite provesti puno vremena u kuhinji, a želite pripremiti nešto zdravo i hranjivo. Donosimo 9 avokado recepata, od namaza do tjestenine i deserta, koji će oduševiti i one koji su do sada izbjegavali ovu namirnicu.
Najbolji avokado recepti
Zbog toga što ima neutralne okuse, avokado je lagano uvrstiti u prehranu bez previše brige o tome da će vam okusi dosaditi. Upravo zbog toga je savršen dodataka brojnim salatama, desertima, namazima. Za pripremu kremastih namaza i umaka gdje je avokado dodatak ili glavna namirnica, pripazite na to da odaberete onog koji je zreo i mekan.
Zbog toga što načeti avokado brzo oksidira i propada, jednom kada ga otvorite i želite pohraniti za upotrebu tijekom sljedećeg dana, dobro ga je preliti svježim limunovim sokom koji će održati njegovu svježinu sljedećih nekoliko dana.
Recept za kremasti guacamole
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1 crveni luk
- 1 limeta, iscijeđena
- 1 rajčica
- 1 režanj češnjaka
- 1 manja chilli papričica
- Manja žličica korijandera
- 1/2 žličice soli
Guacamole priprema:
- Zreli avokado prerežite na pola, očistite od koštice te usitnite vilicom kako bi se avokado pretvorio u kremasti namaz. Dodajte limetu kako namaz ne bi oksidirao.
- Nasjeckajte povrće – češnjak, luk, rajčicu i čili te, zajedno sa začinima, dodajte u namaz.
- Guacamole ostavite u frižideru najmanje sat vremena te ga poslužite uz nachose ili tost.
Avokado tjestenina
Sastojci:
- 400 grama tjestenine
- 2 avokada
- 1 šalica mladog špinata
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- Malo crnog papra
- 2 režnja češnjaka
- 1 limun, iscijeđen
- 1 manja šalica badema
Priprema:
- Tjesteninu skuhajte prema uputama sa vrećice i ostavite sa strane. Odvojite jednu manju šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina za dodavanje u umak.
- Sastojke za umak – avokado, mladi špinat, maslinovo ulje, papar, češnjak i limun ubacite u blender.
- Dodajte 3-4 jušne žlice vode iz tjestenine u umak kako bi dobili željenu konzistencije.
- Tjesteninu prelijte umakom, a bademe usitnite na manje komadiće i dodajte na vrh. Po želji možete dodati i žličicu ribanca
Avokado s tunom
Sastojci:
- 2 avokada
- 200 grama posnog sira
- 1 tuna konzerva (u salamuri)
- Salata od matovilca ili rikole
- 2-3 cherry rajčice
- Sol i papar
Priprema:
- Avokado prerežite na polovice i izvadite košticu. Čajnom žličicom polagano odvojite meso od avokada pazeći da da polovice ostanu čitave.
- Ocijedite tunu, te je u zasebnoj posudici usitnite vilicom. U tunu dodajte svježi sir, sol i papar te mješajte da dobijete konzistentnu smjesu.
- Avokado napunite sa mješavinom svježeg sira i tune, usitnjene cherry rajčice i matovilac dodajte na vrh.
- Poslužite sa krekerima, tostom ili kruhom.
Jaja s avokadom i crvenom paprikom
Sastojci:
- 2 avokada
- 2 jaja
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crvene paprike
- Peršin, nasjeckani
- 2 jušne žlice lanenih sjemenki
- Cherry rajčice
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 C.
- Pripremite manju posudu za pečenje kako bi držale avokado te je obložite papirom za pečenje.
- Avokado prepolovite na polovice, maknite koštice i izdubite meso. Meso avokada koje ste izdubili stavite na strane u manju posudicu.
- Polovice avokada posolite i popaprite, stavite u posudu za pečenje i dodajte po jedno jaje.
- Pecite oko 15 minuta te nakon pečenja začinite s malo crvene paprike, soli i paprom.
- Cherry rajčice narežite na četvrtine koje zajedno sa lanenim sjemenkama i ostatkom mesa od avokada dodate na vrh.
- Poslužite sa integralnim tostom ili krekerima,
Salata sa kvinojom, paprikom, kukuruzom i avokadom
Sastojci:
- 3 čajne žlice kvinoje
- 2 rajčice
- 1 konzerva kukuruza
- 1 avokado
- 1 paprika
- Malo svježeg ili sušenog peršina
- 2 režnja češnjaka
- 2 – 3 žlice maslinovog ulja
- 1 limun, cijeđeni
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice papra
Priprema:
- Kvinoju kuhajte 15 minuta i ostavite da se ohladi.
- Dok se kvinoja kuha narežite rajčice i papriku na manje komadiće.
- Očistite avokado od sjemenki i narežite na veće kockice.
- U zdjelu stavite papriku, kukuruz, rajčice, kvinoju i avokado te dodajte sitno nasjeckani peršin.
- U zasebnoj zdjelici pripremite umak od sitno nasjeckanog češnjaka, začina, limunovog soka i maslinovog ulja.
- Salatu od kvinoje i avokada prelijte sa umakom te sve lagano promiješajte.
- Salatu poslužite uz krekere ili grisine.
Tofu avokado salata s matovilcem
Sastojci:
- 1 avokado
- 100 g dimljenog ili svježeg tofua
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1/2 limuna, cijeđenog
- 200 grama matovilca
- 1/4 žličice ružmarina
- 1/4 žličice bosiljka
- Sol i papar po želji
Priprema:
- Tofu narežite na kockice i prepecite ga na tavi.
- Avokado očistite od koštice i narežite na tanke ploškice ili kockice.
- Matovilac isperite i stavite u posebnu zdjelu. Dodajte ohlađeni tofu i avokado.
- Sve začinite maslinovim uljem i mješavinom začina te poslužite sa krekerima.
Humus od avokada
Sastojci:
- 250 g slanutka iz konzerve
- 1 avokado
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 limun, cijeđeni
- 2 režnja češnjaka
- Sol i papar
- Prstohvat kumina
- Malo svježeg ili sušenog peršina
- Sjemenke lana za dekoraciju
Priprema:
- Avokado očistite od kore i koštice
- U blender dodajte ocijeđeni slanutak i maslinovo ulje te miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- U smjesu dodajte avokado, limunov sok, sitno narezan češnjak, sol, papar i kumin te nastavite miksati dok ne dobijete kremasti namaz.
- Namaz prebacite u manju zdjelicu te na vrh dodajte lanene sjemenke.
Juha s tikvicama i avokadom
Sastojci:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 tikvice
- 700ml povrtnog temeljca
- Malo nasjeckane svježe metvice
- 1 avokado
- 1/2 limuna, cijeđenog
- Sol i papar
Priprema:
- Narežite luk, usitnite češnjak i naribajte tikvice. Avokado očistite od koštice te narežite na veće kockice.
- U većem loncu zagrijte malo maslinovog ulja te pržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Istovremeno dodajte češnjak i tikvice te dinstajte dok tikvice ne omekšaju.
- U lonac ulijte temeljac i kuhajte sve zajedno 10-15 minuta.
- Juhu uklonite sa kuhala te dodajte avokado, sol, papar i metvicu. Pomoću štapnog miksera smjesu izmiješajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Na vrh dodajte krutone
Puding od avokada i čokolade
Sastojci:
- 3 zrela avokada
- 2/4 šalice kakaa u prahu
- 5 žličica kokosovog mlijeka
- 2 žlice meda
- 2 žličice kokosovog ulja
Priprema:
- U mikser ubacite očišćeni avokado, kakao prah, kokosovo ulje, kokosovo mlijeko i med.
- Smjesu miksajte oko jednu minutu dok ne dobijete glatku konzistenciju.
- Puding od avokada i čokolade ulijte u čaše te ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Poslužite s borovnicama, listićima kokosa, badema ili oraha.
Tacosi s jajima, avokadom i feta sirom
Sastojci:
- 8 tacosa
- 5 jaja
- 2 avokada
- 250 g feta sira
- 5 rajčice
- prstohvat soli
- prstohvat crnog papra
- svježi peršin, sjeckani
Priprema:
- Jaja umutite te u njih dodajte začine – sol i papar.
- Ispecite kajganu na tavi i mješanjem razdvojite na sitnije dijelove. Pred sam kraj pripreme dodajte peršin
- Tacose zagrijte na tavi, a za njihovu pripremu bit će vam potrebno oko 2-3 minute.
- Rajčice usitnite na manje kockice, avokado ogulite i uklonite košpicu te narežite na tanke ploške.
- Tacose punite sa kajganom, rajčicom i avokadom te pospite sa feta sirom. Na vrh dodajte svježi ostatak svježeg peršina.