Zdravi obroci

Slasni avokado recepti: 9 jela koje možete brzo pripremiti

Od namaza do tjestenine i deserta - oduševiti će i one koji ne vole avokado

Neiscrpan izvor inspiracije iz jednostavne namirnice koja se smatra najzdravijim voćem na svijetu. Avokado u sebi sadrži velike količine kalija i vitamina E, a slično kao i maslinovo ulje, u sebi sadrži visok udio jednostruko nezaisćenih masnih kiselina koji aktivno rade na smanjenju razine kolesterola u krvi.

Avokado recepti brzo se pripremaju te su upravo zbog toga savršeni za one dane kada ne želite provesti puno vremena u kuhinji, a želite pripremiti nešto zdravo i hranjivo. Donosimo 9 avokado recepata, od namaza do tjestenine i deserta, koji će oduševiti i one koji su do sada izbjegavali ovu namirnicu.

Najbolji avokado recepti

Zbog toga što ima neutralne okuse, avokado je lagano uvrstiti u prehranu bez previše brige o tome da će vam okusi dosaditi. Upravo zbog toga je savršen dodataka brojnim salatama, desertima, namazima. Za pripremu kremastih namaza i umaka gdje je avokado dodatak ili glavna namirnica, pripazite na to da odaberete onog koji je zreo i mekan.

Zbog toga što načeti avokado brzo oksidira i propada, jednom kada ga otvorite i želite pohraniti za upotrebu tijekom sljedećeg dana, dobro ga je preliti svježim limunovim sokom koji će održati njegovu svježinu sljedećih nekoliko dana.

Recept za kremasti guacamole

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 crveni luk
  • 1 limeta, iscijeđena
  • 1 rajčica
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 manja chilli papričica
  • Manja žličica korijandera
  • 1/2 žličice soli

Guacamole priprema:

  1. Zreli avokado prerežite na pola, očistite od koštice te usitnite vilicom kako bi se avokado pretvorio u kremasti namaz. Dodajte limetu kako namaz ne bi oksidirao.
  2. Nasjeckajte povrće – češnjak, luk, rajčicu i čili te, zajedno sa začinima, dodajte u namaz.
  3. Guacamole ostavite u frižideru najmanje sat vremena te ga poslužite uz nachose ili tost.
guacamole s avokadom
Unsplash

Avokado tjestenina

Sastojci:

  • 400 grama tjestenine
  • 2 avokada
  • 1 šalica mladog špinata
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • Malo crnog papra
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 limun, iscijeđen
  • 1 manja šalica badema

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama sa vrećice i ostavite sa strane. Odvojite jednu manju šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina za dodavanje u umak.
  2. Sastojke za umak – avokado, mladi špinat, maslinovo ulje, papar, češnjak i limun ubacite u blender.
  3. Dodajte 3-4 jušne žlice vode iz tjestenine u umak kako bi dobili željenu konzistencije.
  4. Tjesteninu prelijte umakom, a bademe usitnite na manje komadiće i dodajte na vrh. Po želji možete dodati i žličicu ribanca
tjestenina s avokadom recept

Avokado s tunom

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 200 grama posnog sira
  • 1 tuna konzerva (u salamuri)
  • Salata od matovilca ili rikole
  • 2-3 cherry rajčice
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Avokado prerežite na polovice i izvadite košticu. Čajnom žličicom polagano odvojite meso od avokada pazeći da da polovice ostanu čitave.
  2. Ocijedite tunu, te je u zasebnoj posudici usitnite vilicom. U tunu dodajte svježi sir, sol i papar te mješajte da dobijete konzistentnu smjesu.
  3. Avokado napunite sa mješavinom svježeg sira i tune, usitnjene cherry rajčice i matovilac dodajte na vrh.
  4. Poslužite sa krekerima, tostom ili kruhom.

punjeni avokado

Jaja s avokadom i crvenom paprikom

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 2 jaja
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crvene paprike
  • Peršin, nasjeckani
  • 2 jušne žlice lanenih sjemenki
  • Cherry rajčice

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 C.
  2. Pripremite manju posudu za pečenje kako bi držale avokado te je obložite papirom za pečenje.
  3. Avokado prepolovite na polovice, maknite koštice i izdubite meso. Meso avokada koje ste izdubili stavite na strane u manju posudicu.
  4. Polovice avokada posolite i popaprite, stavite u posudu za pečenje i dodajte po jedno jaje.
  5. Pecite oko 15 minuta te nakon pečenja začinite s malo crvene paprike, soli i paprom.
  6. Cherry rajčice narežite na četvrtine koje zajedno sa lanenim sjemenkama i ostatkom mesa od avokada dodate na vrh.
  7. Poslužite sa integralnim tostom ili krekerima,
avokado punjen s jajima
Shutterstock

Salata sa kvinojom, paprikom, kukuruzom i avokadom

Sastojci:

  • 3 čajne žlice kvinoje
  • 2 rajčice
  • 1 konzerva kukuruza
  • 1 avokado
  • 1 paprika
  • Malo svježeg ili sušenog peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 – 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun, cijeđeni
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice papra

Priprema:

  1. Kvinoju kuhajte 15 minuta i ostavite da se ohladi.
  2. Dok se kvinoja kuha narežite rajčice i papriku na manje komadiće.
  3. Očistite avokado od sjemenki i narežite na veće kockice.
  4. U zdjelu stavite papriku, kukuruz, rajčice, kvinoju i avokado te dodajte sitno nasjeckani peršin.
  5. U zasebnoj zdjelici pripremite umak od sitno nasjeckanog češnjaka, začina, limunovog soka i maslinovog ulja.
  6. Salatu od kvinoje i avokada prelijte sa umakom te sve lagano promiješajte.
  7. Salatu poslužite uz krekere ili grisine.

Tofu avokado salata s matovilcem

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 100 g dimljenog ili svježeg tofua
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1/2 limuna, cijeđenog
  • 200 grama matovilca
  • 1/4 žličice ružmarina
  • 1/4 žličice bosiljka
  • Sol i papar po želji

Priprema:

  1. Tofu narežite na kockice i prepecite ga na tavi.
  2. Avokado očistite od koštice i narežite na tanke ploškice ili kockice.
  3. Matovilac isperite i stavite u posebnu zdjelu. Dodajte ohlađeni tofu i avokado.
  4. Sve začinite maslinovim uljem i mješavinom začina te poslužite sa krekerima.

Humus od avokada

Sastojci:

  • 250 g slanutka iz konzerve
  • 1 avokado
  • 3 čajne žličice maslinovog ulja
  • 1 limun, cijeđeni
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol i papar
  • Prstohvat kumina
  • Malo svježeg ili sušenog peršina
  • Sjemenke lana za dekoraciju

Priprema:

  1. Avokado očistite od kore i koštice
  2. U blender dodajte ocijeđeni slanutak i maslinovo ulje te miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. U smjesu dodajte avokado, limunov sok, sitno narezan češnjak, sol, papar i kumin te nastavite miksati dok ne dobijete kremasti namaz.
  4. Namaz prebacite u manju zdjelicu te na vrh dodajte lanene sjemenke.

avokado hummus recept

Juha s tikvicama i avokadom

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • 2 tikvice
  • 700ml povrtnog temeljca
  • Malo nasjeckane svježe metvice
  • 1 avokado
  • 1/2 limuna, cijeđenog
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Narežite luk, usitnite češnjak i naribajte tikvice. Avokado očistite od koštice te narežite na veće kockice.
  2. U većem loncu zagrijte malo maslinovog ulja te pržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Istovremeno dodajte češnjak i tikvice te dinstajte dok tikvice ne omekšaju.
  3. U lonac ulijte temeljac i kuhajte sve zajedno 10-15 minuta.
  4. Juhu uklonite sa kuhala te dodajte avokado, sol, papar i metvicu. Pomoću štapnog miksera smjesu izmiješajte dok ne dobijete željenu gustoću.
  5. Na vrh dodajte krutone

Puding od avokada i čokolade

Sastojci:

  • 3 zrela avokada
  • 2/4 šalice kakaa u prahu
  • 5 žličica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice kokosovog ulja

Priprema:

  1. U mikser ubacite očišćeni avokado, kakao prah, kokosovo ulje, kokosovo mlijeko i med.
  2. Smjesu miksajte oko jednu minutu dok ne dobijete glatku konzistenciju.
  3. Puding od avokada i čokolade ulijte u čaše te ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  4. Poslužite s borovnicama, listićima kokosa, badema ili oraha.
cokoladni puding s avokadom

Tacosi s jajima, avokadom i feta sirom

Sastojci:

  • 8 tacosa
  • 5 jaja
  • 2 avokada
  • 250 g feta sira
  • 5 rajčice
  • prstohvat soli
  • prstohvat crnog papra
  • svježi peršin, sjeckani

Priprema:

  1. Jaja umutite te u njih dodajte začine – sol i papar.
  2. Ispecite kajganu na tavi i mješanjem razdvojite na sitnije dijelove. Pred sam kraj pripreme dodajte peršin
  3. Tacose zagrijte na tavi, a za njihovu pripremu bit će vam potrebno oko 2-3 minute.
  4. Rajčice usitnite na manje kockice, avokado ogulite i uklonite košpicu te narežite na tanke ploške.
  5. Tacose punite sa kajganom, rajčicom i avokadom te pospite sa feta sirom. Na vrh dodajte svježi ostatak svježeg peršina.